Hubnutí 2016: Letos to dokážete! Novoroční detox na celý týden

  • Hubnutí 2016: Letos to dokážete! Novoroční detox na celý týden
    4. ledna  2016 
     06:00

    Aby bylo jasno: detoxikační kúry samy o sobě nejsou žádným zázrakem, který vám jen tak pomůže zhubnout. Ale takzvané očistné dny – na vás záleží, zda si dáte jeden den, víkend nebo třeba celý týden – mohou urychlit hubnutí, protože zrychlují vaše spalování. Prospět vám mohou i po stránce psychické. 

  • Den, dva či sedm?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Neexistuje žádné doporučení, které se týká toho, jak dlouho by takzvaná detoxikační kúra měla trvat. Pokud se do ní chcete pustit, vyjděte ze svých fyzických i časových možností. V silách většiny lidí je jeden den nebo celý víkend, týden bývá vzhledem k honičce v práci či kolem rodiny dost obtížný. Rozhodně se nesnažte vydržet detox déle, protože hladovění nakonec k hubnutí nevede. Leda byste se už nikdy nenajedli, a to asi přece jen nechcete. 

  • Co jíst či pít?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud se týká tekutin, ty neomezujte vůbec, respektive stále pijte dva až tři litry tekutin denně: v případě detoxu jsou ideální voda, neslazený slabý čaj, případně zeleninové šťávy. Pokud jde o jídlo, někdo doporučuje nejíst vůbec nic (v tom případě jde však spíše o půst), někdo však provádí kúru tak, že si občas dá kromě dostatku tekutin i zeleninu. 

  • Věřte hlavně zelenině

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Šťávy z ovoce a zeleniny zdravé jsou a s hubnutím se rozhodně snesou. A pro hubnutí jsou díky obsahu vitaminů i vlákniny velice vhodné. Je na vás, jaké druhy zeleniny nakombinujete, ale snažte se držet rady, že si pro tento den odpustíte ovoce. To spíše doplňte zeleninové šťávy kouskem mrkve a podobně.

  • Proč kúry nedokážou zázraky?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Proč však nelze pomocí detoxikačních kúr zbavovat tělo škodlivin? Jak už loni upozornil Edzard Ernst, specialista na alternativní medicínu z univerzity v britském Exeteru, není nic, čeho by se tělo muselo takovým způsobem zbavovat. Za pravdu mu dává i Petr Sucharda, internista a odborník na hubnutí z Všeobecné fakultní nemocnice. Podle něj se tělo všeho nepotřebného dokáže průběžně zbavovat samo, a pokud by to nedokázalo, šlo by o závažný problém, který musí řešit lékař. 

  • Tip na jednodenní detox

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Při jednodenním detoxu můžete vsadit na citronovou šťávu – pokud je na vás citron moc kyselý, klidně ho vyměňte za pomeranče. Nebo třeba brusinky? Buď můžete pít samotnou brusinkovou šťávu, můžete to střídat s vodou, nebo si udělejte koktejly, jejichž základem jsou rovněž brusinky. Můžete například rozmixovat jogurt, obilné klíčky a brusinkovou šťávu – je to výživnější než samotné šťávy a hodí se to pro ty, kdo se bojí, že je bude trápit příliš velký hlad.

    Někdy se doporučuje například pít celý den šťávu pouze z jednoho druhu ovoce nebo zeleniny (v tom případě činí doporučené množství například 900 gramů jablek, jahod nebo hroznového vína, případně 1,4 kila mrkve nebo 5 velkých grapefruitů).

    Jiný předpis počítá s tím, že budete jíst malé porce zdravé stravy a detoxikační účinek budou mít zejména nápoje:

    • ráno sklenice horké vody se šťávou z citronu
    • během dne neperlivá voda a bylinné čaje 
    • vhodný je například nálev z pampelišky, kopřivy nebo fenyklu.
  • Tip na víkendovou kúru

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Tato kúra je rychlá, jednoduchá a nevyžaduje žádné složité nákupy. Při kúře pijte co nejvíce vody ochucené citronovou šťávou a kapkou jablkového octa. 

    Pátek – v průběhu dne jezte pouze lehce stravitelná vařená nebo dušená, nejlépe zeleninová jídla, vyhněte se smaženým nebo pečeným pokrmům a sladkostem – pijte vodu nebo čerstvé šťávy – před spaním si dejte očišťující čaj.

    Sobota – nejezte vůbec nic. Po probuzení si dejte sklenku vlažné vody s citronem a kapkou jablečného octa. Nápoj pijte pokaždé, když pocítíte hlad.

    Neděle – po probuzení si dejte vodu s citronem, ke snídani snězte jablko a banán, k pití si dejte zelený čaj. K obědu a večeři si připravte následující zeleninový pokrm:

    Tip na zeleninový pokrm 

    * 2 středně velké mrkve

    * 1/4 celeru

    * 1 cibule

    * 1/4 hlávkového zelí

    * 1 lžíce olivového oleje

    * 1 lžíce sójové nebo kukuřičné mouky

    * špetka pepře

    * oblíbené koření

    * 2 rajčata nebo protlak

    * 1 zeleninový bio bujon (z prodejny zdravé výživy)

    Příprava: Nakrájenou zeleninu uvařte v bujonu doměkka, přidejte rajčata nebo protlak, koření, olej a zahustěte moukou (sójovou nebo kukuřičnou).

  • Tip na týdenní detox

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud budete detox držet týden, určitě zhubnete, protože na výrazné snížení energetického příjmu tělo jinak zareagovat nemůže. Můžete střídat dny z víkendového detoxu či se držet následujícího orientačního předpisu: 

    Nepotřebujete podrobný rozpis, stačí se orientačně držet následujících doporučení. První dva dny budete mít pocit hladu, třetí den by měl ustoupit.

    1. den Pokud možno jen zelenina, a to dopoledne syrová, odpoledne tepelně upravená, je možno ji doplnit olivovým olejem a podobně; vhodné je mít na talíři více druhů. Porce rozdělte na pět denně, toho se držte i v následujících dnech.

    2. den K zelenině přidejte ovoce, vyberte si méně sladké druhy, jako je třeba ananas, hodí se také grapefruit, kyselá jablka, mango, prozatím vynechte hrušky, hrozny nebo banány.

    3. a 4. den Nyní je čas na přílohy aneb přidávejte sacharidové potraviny, jako jsou celozrnné pečivo, těstoviny, tmavá rýže nebo brambory, snažte se, aby porce příloh byly malé, ideálním měřítkem je vždy jedna hrst.

    5. a 6. den Je čas na živočišné bílkoviny, může jít třeba o sýry, ale vyhýbejte se těm, které mají více než 30 procent tuků, ideální jsou bílé jogurty a tvaroh, nemusíte je samozřejmě jíst samotné, ale co takhle tvarohová pomazánka s mrkví?

    7. den Už si můžete dát i maso, lepší je bílé maso, ať už rybí, králičí nebo kuřecí. Každopádně se vyhněte masu smaženému nebo tomu, které se peče a plave v tuku.

  • Nezapomeňte na sebe

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Když už budete v tom hubnutí, nezaměřujte se jen na tekutiny nebo zeleninu, ale snažte se dbát o své tělo jako celek. Neměli byste se snažit o vrcholové sportovní výkony, přehnaná námaha se s detoxem nesnese, ale procházky na čerstvém vzduchu pomohou k tomu, abyste si srovnali myšlenky a své představy o shazování přebytečných kil. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji