Lískooříškové pomazánky nemají být pravidelnou součástí jídelníčku dětí ani dospělých. Přesto obsahují spoustu hodnotných živin prospěšných pro naše zdraví a jednou za čas ve vhodné kombinaci s ovocem a bílkovinou mohou posloužit jako dobrá svačina. Musíte si ale v obchodech vybrat správně nebo si ji vyrobit doma. Většina z těch, které jsou na trhu k dostání, obsahuje minimum ořechů a místo nich cukr a nevhodný tuk.
Lískooříškové pomazánky jsou oblíbenou pochoutkou dětí i dospělých. Kdo by čekal, že obsahují hlavně ořechy, bude těžce zklamán: většina z nich obsahuje na prvním místě cukr a tuk. Některé obsahují pouhých 0,05 procenta lískooříškové pasty! Ty nejlepší naopak obsahují lískových oříšků až 45 %.
Co je tedy v lískooříškových pomazánkách, když ne ořechy? Jsou to především cukry a také tuk. A dost často i onen nechvalně známý tuk palmový. V tomto případě je tedy tato pomazánka nejen kalorickou bombou, ale může vašemu zdraví i uškodit. "Spolu s kokosovým a palmojádrovým tukem obsahuje převážně nasycené mastné kyseliny a ty jsou ve větším množství nepříznivé pro naše zdraví," říká výživová poradkyně a odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju Zuzana Douchová. Zvyšují totiž cholesterol a tím i riziko nemocí srdce a cév. Pro zákazníka je mnohem zdravější dát přednost oleji slunečnicovému nebo řepkovému.
Které lískooříškové pomazánky dětem dopřát a které raději nekupujte? A jak si udělat nutellu doma sami? Sledujte velký test zde na www.supermamy.cz.