Překyselení, plísně a paraziti jako příčina obezity? Nesmysl, říká lékař

Překyselení, plísně a paraziti jako příčina obezity? Nesmysl, říká lékař
11. listopadu  2015 
 06:00

Hubnutí je dřina, člověku se nechce jíst málo, a ještě se hýbat. A přesně toho využívají ti, kdo se snaží lidi přesvědčit, že za obezitu nemůže příliš vysoký denní energetický příjem, ale třeba plísně a paraziti. Nebo že stačí zbavit se jakéhosi mýtického překyselení organismu a kila budou mizet sama. Místo toho mizí peníze z peněženek důvěřivců. Lékaři mají přitom jasno: jsou to nesmysly, kterým není radno věřit, k lepšímu zdraví ani zhubnutí vám to rozhodně nepomůže. 

Zbavte se překyselení organismu! Bez toho nezhubnete! Novinka, která vás konečně osvobodí od nadváhy a obezity! Konec plísní ve vašem těle, začátek nového zdravého a štíhlého života! 

 

Podobnými slovy se snaží nalákat zákazníky všelijaké kúry zaměřené na to, aby vás zbavily překyselení organismu, plísní a parazitů. Díky tomu byste se měli cítit lépe a očištěný organismus by zároveň měl začít sám od sebe hubnout. Může to fungovat? V žádném případě, tvrdí odborník na výživu a metabolismus, lékař Petr Sucharda ze III. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. "Kdyby měli lidé solidnější přírodovědné vzdělání, tak by těmto blbostem nevěnovali žádnou pozornost," je lakonický internista. 

Proč podle něj není možné spoléhat se například na to, že stačí tělo zbavit jakéhosi překyselení? "Udržování stálého vnitřního prostředí je vývojově velice dávná podmínka života a organismus má mnoho způsobů, kterými tuto stálost zajišťuje," vysvětluje lékař. Jinými slovy: tělo samo se udržuje v optimální rovnováze, pokud jde o kyselost vnitřního prostředí, jinak by dost dobře nemohlo vůbec fungovat. Na rozdíl třeba od výkyvů hladiny cukru v krvi, které jsou vcelku běžné. 

Překyselení je vzácné a musí ho řešit lékař

 

...
Autor: Shutterstock.com
"Pokud dojde k poklesu pH (vyšší kyselosti) a zvláště k vzestupu pH (větší zásaditosti prostředí) organismu, je to závažná porucha a žádná dietní či jiná ne-léčebná opatření s tím nic neudělají. Moderní medicína umí ve většině případů zachránit i nemocné s extrémními hodnotami pH (pod 7,0), ale je to doména intenzivní medicíny a hospitalizace na jednotkách intenzivní péče. S hubnutím to nijak nesouvisí," dodává lékař. 

 

Skepticky se dívá i na detoxikační kúry. Ne že by se tělo nepotřebovalo zbavovat zplodin – což o to. Jenže to taky dělá neustále a samo od sebe. "Nepotřebné škodlivé molekuly musí být odstraňovány průběžně, to není jako jednou za měsíc nasypat do odpadu louh či přípravek na odstraňování kamene do kávovaru či pračky," přirovnává to internista Sucharda. 

Věřit byste pokud možno neměli ani protiplísňovým kúrám, protože je sice pravda, že mykotické – čili plísňové – infekce jsou běžné na kůži a na sliznicích, ale přítomnost plísní v krvi je naopak velmi vzácná. Pokud už se to stane, jde o život ohrožující stavy vyžadující mimořádně nákladnou a dlouhou léčbu nitrožilně podávanými antimykotiky.

 

A že existují jména a studie, kterými se zastánci protiplísňové léčby zaštiťují? "Žádný Bruno Haefeli nikdy nepublikoval článek o mykózách, který by byl zaznamenán v databázi PubMed, takže to je jednoznačně podvod. Existuje W.E. Haefeli z Heidelbergu, který publikoval pár článků o antimykotikách, takže na tomto jménu se prodejci grapefruitových semínek a podobní parazité přiživují," míní lékař Petr Sucharda. To samé podle něj platí o terapiích, které mají – pro změnu – zbavit člověka vnitřních parazitů. 

 

Jenže hubnutí bez úsilí je příliš velkým lákadlem, a tak podobné kúry slaví úspěch a lákají stále nové a nové zájemce. Pokud je nejhorším výsledkem jen to, že člověk nic nezhubne, je to zkrátka jeho volba a jeho smůla. Ale pokud věří, že ho antiparazitická kúra zbaví nejen kil, ale i zdravotních potíží, nebezpečně si zahrává. 

Vždyť to nejsou léky, které musely projít zkouškami

 

Autor: archiv
"Pokud jsou zdravotní problémy závažnějšího charakteru, vždy vyhledejte raději odborníka, lékaře. Nenechte se tedy dokola oklamávat a vyřešte svůj problém jednou provždy," doporučuje nutriční terapeutka Nikola Homzová z ISCARE. Opakovaně se setkává s tím, že její pacienti mají za sebou všelicos: pilulky na překyselení organismu, nejrůznější elixíry zabezpečující detoxikaci organismu, či dokonce pokus o hubnutí bez vyvinutí jakéhokoli úsilí, za který dali mnoho tisíc korun.

"Kdyby tyto kúry a pilulky měly prokazatelný účinek, řadily by se do skupiny léků," upozorňuje terapeutka. Jde však o potravinové doplňky, stejně jako jsou třeba vitaminy či vláknina. Tedy přípravky, které nemusí procházet klinickým testováním, které by skutečně ověřilo jejich účinnost. Proč asi? 

Podle terapeutky Homzové zkrátka nezbývá než při hubnutí vsadit na klasiku, kterou představují pestrý jídelníček s dostatkem základních živin, sacharidů, bílkovin, tuků, zařazení vhodné pohybové aktivity a dostatek odpočinku. 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji