Kupujete si něco sladkého mrazeného? Měli byste se dívat na obsah cukru a tuku. Z toho je jasné, že větší jistotou jsou balené výrobky, protože u točených nebo kopečkových zmrzlin se o jejich složení nedozvíte většinou nic. Jak si vybrat, to vám poradí odborníci z iniciativy Vím, co jím.
Doporučení odborníků na dietu vyhovují například zamrazené a pouze lehce doslazené ovocné šťávy. Ono pouze lehké doslazení je důležité, protože pokud bude nanuk doslazený hodně, začne vás do půlhodiny po jeho konzumaci honit vlčí hlad.
Ovocná zmrzlina zkrátka nemusí být žádnou výhrou. "Někdy je možná lepší dát si smetanový nebo tvarohový výrobek," potvrzuje Karolína Hlavatá z iniciativy Vím, co jím, podle níž je výhodou těchto výrobků, že obsahují bílkoviny, a proto člověka zasytí. Takový nanuk může v létě posloužit jako odpolední svačina, přičemž pokud si dobře vyberete, bude jeho energetická hodnota srovnatelná s jogurtem.
Iniciativa Vím, co jím a piju je součástí globálního programu The Choices Programme, který umožňuje spotřebitelům lepší orientaci v nabídce potravin. Program vznikl na základě výzvy Světové zdravotnické organizace a Organizace OSN pro výživu a zemědělství. Právě tyto organizace upozornily na vybrané živiny, jejichž nadměrná konzumace výrazně zvyšuje riziko vzniku civilizačních chorob.