Hubnutí při menopauze: Kde se bere chuť na sladké a jak se jí zbavit?

  • Hubnutí při menopauze: Kde se bere chuť na sladké a jak se jí zbavit?
    22. června  2015 
     06:00

    Návaly horka, podrážděnost, časté změny nálad. Nejen to s sebou přináší menopauza. Mnoho žen pociťuje také nepotlačitelnou chuť na sladké. Výzkumy jim dávají za pravdu: tělo si skutečně říká o více cukru, a i to je důvodem, proč řada žen během klimakteria přibere. Jak s touto chutí naložit a co dělat pro to, abychom se jí zbavily?

  • Kde se bere stoupající chuť na cukr?

    Tmavá čokoláda dokáže zvyšovat hladinu dobrého cholesterolu v krvi.
    Autor: Shutterstock.com
    Čokoláda, dorty, sladké tyčinky – pro mnohé ženy jsou to nepostradatelní společníci během menopauzy. Toto období většině žen přináší pocit, že jejich tělo se totálně obrátilo proti nim. Hormonální změny, které v něm probíhají, přinášejí mnohým ženám nepříjemné pocity: podrážděnost, výkyvy nálad, únavu, návaly horka a  neovladatelnou chuť na sladké.

    Výzkumy potvrdily zvláštní věc: zatímco chuť na slané nebo hořké se během menopauzy u žen nemění, v případě cukru roste. Tělo se vůči němu stává méně vnímavé, potřebuje ho tedy větší množství, aby se dostatečně "osladilo". To vede pochopitelně k vyššímu příjmu energie a následně k ukládání tuků. Co je příčinou?

    Podle některých teorií je v tomto období vaše tělo více ve stresu. Připravuje si energii na to, aby zvládlo složité změny, které během menopauzy probíhají. Cukr se dostává do krevního oběhu rychleji, rychleji také ale klesá. Na to tělo reaguje další potřebou doplnit – pochopitelně cukr. Abyste zabránila návalům chuti na sladké a následnému přibírání na váze, zkuste následující doporučení:

  • Nehladovte

    Na dietním jídle si můžete i pochutnat
    Autor: profimedia.cz
    Dopřejte si jídlo každé tři hodiny. Rozhodně nepočítejte s tím, že pokud vydržíte hladovět půl dne, tělu to prospěje a sníte toho méně. To sice možná ano, tělo si ale najde způsob, jak využít každou kalorii a pěkně si ji uložit do zásoby pro případ dalšího hladovění. Navíc po snědení další porce ta chuť na sladké přijde.
  • Vybírejte si

    ...
    Autor: Shutterstock
    Zaměřte se na jídla s nízkým glykemickým indexem. Při jejich konzumaci se cukr dostane do krve pomaleji, nedochází tak k velkým výkyvům jeho hladiny, a tím pádem ani k velké potřebě jeho doplnění. Vhodné potraviny obsahují hodně vlákniny, nevhodné jsou všechny sladkosti, bílé pečivo, smažená jídla nebo například těstoviny s kečupem. Zařazujte do jídelníčku ovoce a zeleninu.
  • Připravte se

    jídlo v krabiččce
    Autor: Shutterstock
    Ideální stav je, pokud si stihnete na den připravit vhodná jídla do krabiček. Určitě odstraňte z dosahu všechny sladkosti. Mějte po ruce dostatek toho, co si dopřejete ve chvíli, kdy vás chuť na sladké přepadne: kousky ovoce, zeleninu nebo hrst oříšků.
  • Pijte vodu

    ...
    Autor: Shutterstock
    Nezapomínejte dostatečně pít. Střídejte minerálky, obyčejnou vodu, v létě ji zkuste ochutit třeba čerstvou mátou nebo citronem. Vyhýbejte se slazeným nápojům, a to i těm, které obsahují umělá sladidla.
  • Cvičte

    Nordic Walking zapojí do akce 90 procent svalů...
    Autor: hudyhavlickova
    Pohyb byste během přechodu rozhodně neměla vynechávat. Naopak ho zkuste vklínit do vašeho života jako přirozenou součást režimu. Věnujte se cvičení alespoň pět dní v týdnu třicet minut. A nemusíte si hned kupovat permanentku do fitka – zkuste procházky svižnou chůzí nebo třeba nordic walking. Cvičte doma při sledování seriálů. Cvičení pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi a prokazatelně zlepšuje náladu!

/
Autor: is

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji