Jak rychle nastartovat spalování? Pomůže vám ledová voda!

Jak rychle nastartovat spalování? Pomůže vám ledová voda!
19. dubna  2015 
 06:00

Tekutina, která vám zrychlí metabolismus a nastartuje celý proces hubnutí. Pro tenhle dietní zázrak nemusíte chodit nikam daleko, jde o obyčejnou kohoutkovou vodu. Jediné, co musí splňovat, je teplota 0 °C. Podle některých vědců totiž ledová voda dokáže nastartovat rychlejší spalování, i když se zrovna nehýbete. Odborníci na výživu vidí kouzlo pití vody v něčem jiném. 

Je to vlastně úplně jednoduché. Když budete pít studenou vodu, tělo bude mít potřebu se zahřát, aktivuje svaly, a vy tak vlastně budete hubnout. Tak nějak si to alespoň představují vědci, kteří s touto teorií přišli. Jenže ono to tak jednoduché není, navíc na to nelze spoléhat, a co hůře – pro některé lidi může být pití ledové vody zdraví nebezpečné. 

 

Zahřejte si organismus
Ledová voda vám zhubnout nepomůže, ale pití vody vám k hubnutí pomůže.
Autor: Profimedia.cz

 

Pitím ledové vody se vlastně člověk vědomě snaží snížit svou tělesnou teplotu, a nalhat tak svému organismu, že je mu chladno. Na to logicky tělo zareaguje tak, že se okamžitě snaží zahřát. Tento proces vyžaduje značné spalování tuků. Pokud vypijete půllitr vody o teplotě 0 °C, tělo spálí přibližně 76 kJ – to odpovídá 100 gramům rajčat – aniž byste se museli při tom nějak zapotit. Jenže pokud byste se chtěli spoléhat na tento způsob hubnutí, museli byste denně vypít alespoň desetinásobek, aby to mělo nějaký význam. 

 

Bohužel, ledová voda může mít negativní vliv na vaše zdraví. Sice se vám zaktivuje organismus, který se snaží okamžitě ohřát, ale není to pro tělo moc dobré. Vůbec nejhorší je dát si ledovou vodu po jídle. Tuky, které se v těle rozehřály, se po spláchnutí ledovou vodou srazí, a trávení pak trvá déle než obvykle. Pozor by si na tuto metodu nastartování metabolismu měli dát i lidé, kteří mají problémy se srdcem a cévami. 

 

Hlad je převlečená žízeň
Hladovka se při hubnutí zakazuje!
Autor: Shutterstock.com

 

Mnohem důležitější než to, jak teplou nebo studenou vodu pijete, je to, kolik jí pijete. Když pomineme její důležitost pro zdraví, při dietě může být skutečně vaším spoluhráčem, který vám pomůže zbavit se přebytečných kil. Pití vody totiž snižuje chuť k jídlu, a navíc pokud vás honí mlsná a kručí vám v břiše, zasytí vás. Mozek, když cítí, že potřebujete více hydratace, vyšle o žízni signál, který si ale tělo občas špatně vyloží jako pocit hladu.

 

Kromě toho – pokud jste dehydratovaní, tělo má tendence v sobě zadržovat více vody, než kolik je potřeba. A to se po určité době může projevit i na vaší váze, kdy půjde ručička nezadržitelně nahoru. Když ale budete dodržovat pitný režim, zbavíte se přebytečné vody a nějaké to kilo půjde dolů v podstatě samo. Případně můžete vyzkoušet i některé ze zázračných nápojů, které urychlí vaše spalování. 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji