Potíte se a otékají vám prsty? Zadržujete v sobě více vody, a proto nehubnete

Potíte se a otékají vám prsty? Zadržujete v sobě více vody, a proto nehubnete
14. února  2015 
 06:00

Téměř polovina našeho těla je tvořena vodou. Tedy tak by to alespoň mělo být. Jenže není. Někteří lidé v sobě zadržují vodu v mnohem větším množství, což se projevuje, mimo jiné, i výkyvy váhy. Proto vám třeba po ránu více otékají oči nebo prsty a více se potíte. Až se s tímto problémem vyrovnáte, půjdou dolů i kila!

Máte občas pocit, že jste prostě odulí? Přestože se snažíte hubnout, ručička na váze se ne a ne pohnout? Může za to voda, kterou vaše tělo zadržuje ve větším množství, než je normální. Jestli je toto i váš problém, pak zbystřete. Většinou se totiž jedná o dlouhodobější stav, který je nutné řešit. Na vině je hned několik důvodů, proč se tak děje.

Autor: shutterstock.com

Nejčastějšími příčinami jsou špatná strava nebo hormonální nerovnováha u žen, která se projevuje hlavně během menstruace nebo tehdy, když užívají hormonální antikoncepci. To jsou naštěstí věci, které zvládneme poměrně snadno ovlivnit a opět srovnat. Za zadržování vody ale mohou i některé léky, třeba ty na vysoký krevní tlak, antidepresiva nebo nemoci, jako jsou chronická žilní nedostatečnost nebo plicní choroby. 

 

Zapomeňte na sůl a cukr

 

Vraťme se ale k prvnímu zmíněnému důvodu. Za zadržování vody v těle může naše záliba v přehnaném solení. Tělo se totiž snaží zředit sodík, kterého je až moc. Doporučená denní dávka podle Světové zdravotnické organizace je pět gramů. Tuto normu ale překračujeme dvoj- až trojnásobně! Abyste snížili příjem soli, z jídelníčku by vám měly zmizet všechny polotovary, instantní jídla, konzervy a všechny "samožerky", jako jsou oříšky, tyčinky apod. 

 

Není to ale pouze slané, co napomáhá zadržování vody v našem těle. Podobnou službu nám poskytují i sladkosti, které jsou plné sacharidů a škrobů. Neznamená to ale jen zbavit se cukrovinek, ale také všech jídel, která obsahují hlavně rychlé cukry. Takže i bílého pečiva. Pozor si ale dejte i na nápoje, hlavně ty slazené limonády! 

 

Zakousněte se do banánu

 

Autor: Shutterstock.com

Pokud odstraníte tyto dva prohřešky, budete na sobě pozorovat rychlou změnu. Protože právě sůl a cukry mohou za zadržování vody nejčastěji. Naopak se soustřeďte na to, abyste měli dostatek bílkovin, které pomáhají uvolňování vody. Stejnou záslužnou činnost provádí i draslík, takže se zakousněte do pořádného banánu, meruněk nebo si dejte k obědu výjimečně jako přílohu brambory. Pohlídejte si, že máte v jídelníčku všechny důležité minerály, jako jsou vápník, hořčík a mangan.

 

Abyste odvodnění ještě trochu sami podpořili, snažte se jíst co nejvíce močopudných jídel, jako jsou třeba okurka, zelený salát nebo petržel. Všeobecně byste měli mít trochu vyšší přísun zeleniny, pokud máte problém se zadržováním vody v těle. A i když to může znít paradoxně, snažte se co nejvíce pít. Ideálně třeba brusinkový čaj, který je močopudný. Naopak ale zapomeňte na kofeinové nápoje, ať už je to káva nebo černý čaj.

Brusinky jsou krásné, chutné i zdravé.
Autor: profimedia.cz

 

K uvolňování vody z těla pomůže i cvičení a pohyb všeobecně. Ideální jsou takové aktivity, u kterých musíte pořádně hlídat dýchání, jako jsou například jóga nebo pilates. Důležité je, aby se v těle uvolnily všechny lymfy a mohla voda volně proudit po celém těle a hlavně se dostávat z těla ven. Jako podpůrná léčba mohou sloužit i lymfatické masáže.

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji