Řepkový olej je pro hubnutí a zdraví lepší než olivový

  • Řepkový olej je pro hubnutí a zdraví lepší než olivový
    13. března  2015 
     06:00

    Zapomeňte na několik let staré nadšení pro olivový olej. Není špatný, samozřejmě, ale stejně dobře vám poslouží olej řepkový, který je levnější, a navíc jeho použití odpovídá i doporučením, že byste měli jíst potraviny z oblasti, kde žijete. Řepkový olej se hodí tehdy, když chcete hubnout a zároveň jíst zdravě, protože obsahuje prospěšné omega mastné kyseliny. 

  • Tuky potřebujete!

    Jednou z nejoblíbenějších diet je středomořská.
    Autor: Profimedia.cz

    Myslíte si, že když hubnete nebo chcete jíst co nejzdravěji, musíte vynechat co nejvíce tuků, pokud možno všechny? Omyl! Tělo je potřebuje, a tak by i nadále měly tvořit zhruba pětinu vašeho denního energetického příjmu. Podle výživových doporučení bychom měli konzumovat přibližně dvě třetiny rostlinných tuků a jednu třetinu tuků živočišných.

  • Proč tak záleží na jejich složení?

    Autor: Shutterstock
    Vhodný tuk musí obsahovat co nejméně nasycených mastných kyselin, téměř žádné transmastné kyseliny, zato by měl mít prospěšné omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny, jejichž kladný vliv na srdce a oběhovou soustavu prokázaly mnohé odborné studie. Jejich konzumace prospívá také mozku.

  • Jaké výhody má řepkový olej?

    Autor: Shutterstock.com

    Řepkový olej v porovnání s ostatními oleji obsahuje nejméně nasycených mastných kyselin a na druhou stranu je v něm hodně esenciálních omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Převedeno na procenta, obsahuje pouze šest procent nezdravých nasycených kyselin ve srovnání s 14 procenty v olivovém oleji a více než 50 procenty v másle. 

  • Jezte místní jídlo, tedy i olej z řepky

    Oběd: grilovaná zelenina (2 papriky, 2 kousky řapíkatého celeru, 1/3 lilku, 1/3 cukety, lžíce olivového oleje, bazalka)
    Autor: scom
    Řepkový olej se hodně používá například v severských zemích a patří mezi základní stavební kameny, z nichž vychází severská dieta, kterou doporučují i kardiologové – staví mimo jiné na místních surovinách a příjmu kvalitních tuků, luštěnin a cereálií, neopomíná ani maso, ale netvrdí, že je potřeba ho jíst denně. Řepkový olej, který tato dieta doporučuje například vedle zvýšené konzumace bobulovin, je přitom ve středu Evropy podobně doma jako na severu. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji