- 13. března 2015 06:00
Zapomeňte na několik let staré nadšení pro olivový olej. Není špatný, samozřejmě, ale stejně dobře vám poslouží olej řepkový, který je levnější, a navíc jeho použití odpovídá i doporučením, že byste měli jíst potraviny z oblasti, kde žijete. Řepkový olej se hodí tehdy, když chcete hubnout a zároveň jíst zdravě, protože obsahuje prospěšné omega mastné kyseliny.
Tuky potřebujete!
Jednou z nejoblíbenějších diet je středomořská.Autor: Profimedia.czMyslíte si, že když hubnete nebo chcete jíst co nejzdravěji, musíte vynechat co nejvíce tuků, pokud možno všechny? Omyl! Tělo je potřebuje, a tak by i nadále měly tvořit zhruba pětinu vašeho denního energetického příjmu. Podle výživových doporučení bychom měli konzumovat přibližně dvě třetiny rostlinných tuků a jednu třetinu tuků živočišných.
Proč tak záleží na jejich složení?
Vhodný tuk musí obsahovat co nejméně nasycených mastných kyselin, téměř žádné transmastné kyseliny, zato by měl mít prospěšné omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny, jejichž kladný vliv na srdce a oběhovou soustavu prokázaly mnohé odborné studie. Jejich konzumace prospívá také mozku.
Autor: ShutterstockJaké výhody má řepkový olej?
Autor: Shutterstock.comŘepkový olej v porovnání s ostatními oleji obsahuje nejméně nasycených mastných kyselin a na druhou stranu je v něm hodně esenciálních omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Převedeno na procenta, obsahuje pouze šest procent nezdravých nasycených kyselin ve srovnání s 14 procenty v olivovém oleji a více než 50 procenty v másle.
Jezte místní jídlo, tedy i olej z řepky
Řepkový olej se hodně používá například v severských zemích a patří mezi základní stavební kameny, z nichž vychází severská dieta, kterou doporučují i kardiologové – staví mimo jiné na místních surovinách a příjmu kvalitních tuků, luštěnin a cereálií, neopomíná ani maso, ale netvrdí, že je potřeba ho jíst denně. Řepkový olej, který tato dieta doporučuje například vedle zvýšené konzumace bobulovin, je přitom ve středu Evropy podobně doma jako na severu.
Oběd: grilovaná zelenina (2 papriky, 2 kousky řapíkatého celeru, 1/3 lilku, 1/3 cukety, lžíce olivového oleje, bazalka)Autor: scom
/
Klíčová slova:

