Za měsíc tři kila dole. Zapomeňte na paleodietu, jezte jako Vikingové!

  • Za měsíc tři kila dole. Zapomeňte na paleodietu, jezte jako Vikingové!
    8. března  2015 
     06:00

    Ačkoli to vždycky vypadá, že na poli diet už se nedá přijít s něčím, co bude převratné, účinné a zároveň zdravé, nakonec se zase něco prosadí. Tentokrát je to dieta nazvaná New Nordic, která pochází ze Skandinávie. Jinými slovy, je to vlastně severská dieta, a proto se jí někdy podle původních obyvatel říká vikinská. Na rozdíl od populární paleodiety je v ní mnohem méně masa a mnohem více zeleniny a obilovin. Podle odborníků je zřejmě ještě zdravější než dieta středomořská. A dobrá zpráva? Potřebné suroviny bez potíží pořídíte i tady! 

  • Kde se severská dieta vzala?

     

     

     

    Autor: Shutterstock.com
    Vychází z tradiční skandinávské kuchyně. Zrodila se sice v Dánsku, ale jídelníček obyvatel ostatních severských zemí je hodně podobný. Jeho základem jsou ale nejen ryby, jak možná čekáte, ale také spousta zeleniny, včetně té kořenové, a zakázané není ani pečivo, naopak, jídlo z obilovin má v dietě nezastupitelné místo. Dieta je přímo spojována s kultovní kodaňskou restaurací Noma, která je proslulá nejen kuchařskými experimenty, ale také důrazem na lokální původ potravin. Samozřejmě, i v dánské kuchyni se vyskytuje spousta nezdravých jídel, například sladké dánské pečivo zvané danish pastry, ale to v téhle dietě nenajdete.  

     

  • Jak to, že je tak zdravá?

     

    Autor: Shutterstock.com
    Dlouhé roky se věřilo, že vzorem zdravé kuchyně je ta ze Středomoří, ale teď se pozornost odborníků obrací na sever. Výzkum představený loni na podzim na Evropském kardiologickém kongresu v Barceloně ukázal, že lidé držící se jídelníčku Vikingů jsou ještě zdravější. Kuchaři z restaurantu Noma dali dohromady skoro dvě stovky zdravých receptů, jako jsou třeba pečená treska s celerem nebo štika na grilu se zelím. Meinert Larsen, spoluautor výzkumu a profesor z univerzity v Kodani, tvrdí, že lidé, kteří dodržují zásady severské diety, jsou mnohem méně ohroženi infarktem nebo mrtvicí, protože jim klesá špatný a stoupá příznivý cholesterol, a jsou rovněž štíhlejší.  

     

  • Jaké jsou její hlavní zásady?

     

     

     

    Autor: Shutterstock.com
    Nebojte, není to nic složitého. Může vás navíc těšit, že jíte nejen dietně, ale i zdravě. Vyhněte se polotovarům a dochucovadlům, pokud to jde, jezte místní, a navíc sezonní suroviny. Tedy například jablka místo banánů. A v zimě zeleninu, která vydrží dlouhé skladování, jako je mrkev, nikoli tedy rajčata ze skleníků. Neodepírejte si pečivo, ale jezte to celozrnné, přidejte oříšky a semínka, bobule. Nezapomeňte na luštěniny. Pokud jde o maso, omezte červené a jezte ryby a drůbež. Mimochodem, maso se nejí denně – alespoň dva dny v týdnu si dejte plně vegetariánské. 

     

  • Co byste si měli nakoupit

    Brusinky jsou krásné, chutné i zdravé.
    Autor: profimedia.cz

    Je pravda, že v jednom bodě převzetí severské diety trochu drhne – u nás bohužel nejsou tak snadno dostupné mořské ryby a mořské plody obecně, navíc nejsou pochopitelně lokálními surovinami. Ale tučné ryby, jako je losos, makrela a sleď, jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, vitaminy a minerály, které svědčí srdci. Klidně si na talíř občas dejte jehněčí místo doporučovaného losího, případně kuřecí, pokud bude bio, tím lépe. Součástí jídelníčku mohou být i divoce rostoucí rostliny – nabízí se například jarní saláty ze sedmikrásek a podobně – a pak spousta letních bobulí, které rostou na severu stejně jako u nás. Máme na mysli třeba borůvky, brusinky nebo černý rybíz. Bez omezení si dopřávejte kořenovou a listovou zeleninu, sezonní ovoce, vhodné jsou i luštěniny, vejce či mléčné výrobky, ale spíše ty nízkotučné. A řepkový olej, který je vhodnější než například slunečnicový. 

     

  • Kterým jídlům se vyhnout?

    Domácí uzeniny a klobásy budou k dostání hned v několika stáncích.
    Autor: Foto Blesk - Saša Malachovský a archiv Blesku
    Tady asi nebudete muset přemýšlet dlouho. Na seznamu doporučených potravin nenajdete žádné uzeniny, ačkoli jinak je například Švédové milují, a tučné maso obecně, doporučit se nedají ani tučné sýry. Platí také, že byste neměli jíst žádná smažená jídla či exotické ovoce. Tabu jsou i výrobky z bílé mouky nebo sladkosti, i když čtvereček kvalitní čokolády tu a tam samozřejmě není smrtelným hříchem. 

     

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji