Lidem chybějí informace o nebezpečných tucích. Proto tloustnou a jsou nemocní!

Lidem chybějí informace o nebezpečných tucích. Proto tloustnou a jsou nemocní!
3. února  2015 
 06:05

Nasycené a nenasycené tuky. Už jste o nich možná slyšeli, ale vyznáte se v nich? Lékaři to vřele doporučují, protože tahle znalost rozhoduje o tom, jak jíte, kolik vážíte a zda budete mít potíže se srdcem nebo další zdravotní problémy. Jen to vyžaduje, abyste skutečně pečlivě studovali obaly, díky tomu se vyhnete nevhodným surovinám, jako jsou třeba ztužené tuky či transmastné nenasycené kyseliny. 

Když si nedávno iniciativa Vím, co jím a piju nechala provést výzkum zaměřený na znalost lidí o jídle, konkrétně o tucích a jejich složení, ukázalo se, že dotázaní se sice o zdravou a dietní výživu snaží zajímat, ale že se v ní moc nevyznají. 

 

"Například přes čtvrtinu Čechů odpovědělo, že se snaží co nejvíce zařazovat či zvyšovat transmastné nenasycené kyseliny označované jako TFA. Jde o nepochopení – tyto tuky je třeba naopak co nejvíce omezovat. Jejich konzumace má nepříznivý vliv při vývoji diabetu II. typu, obezity a ischemické choroby srdeční," stojí v tiskové zprávě k výsledkům výzkumu. 

Co jsou vlastně transmastné kyseliny zač? V přírodě se tvoří v žaludku přežvýkavců a vačnatců, ale také při průmyslovém ztužování tuků hydrogenací a rovněž během zahřívání tuků a olejů na vysokou teplotu. „V malých množstvích, která se vyskytují v mléčném a zásobním tuku přežvýkavců a například v mléčných výrobcích, tolik problematické nejsou. Horší je jejich výskyt v částečně ztužených olejích. Následně se objevují v trvanlivém a jemném pečivu, polevách, náhražkách čokolád nebo v potravinách smažených na přepáleném tuku,“ popsala možná rizika odborná garantka Vím, co jím a piju profesorka Jana Dostálová.

 

Transmastné kyseliny mají negativní vliv zejména na podobu tuku v krvi. Jsou v tomto ohledu mnohem nebezpečnější než obávané nasycené mastné kyseliny, které se rovněž mají v jídelníčku omezovat. 

 

Nasycené versus nenasycené mastné kyseliny

 

Nezatracujte tuky, jsou zdravé!
Autor: scom
Kolik čeho si dopřát? Odborníci mají celkem jasno, podíl tuků ve stravě by měl být následující: měli bychom jíst třetinu tuků nasycených a dvě třetiny nenasycených, které jsou zdravější. Nenasycené tuky jsou většinou rostlinného, ale někdy též živočišného původu. 

Lidé si však paradoxně často myslí, že nenasycené rovná se nevhodné, a mnozí lidé se jim proto snaží vyhnout. „Některé z nenasycených mastných kyselin jsou přitom pro náš organismus nezbytné. Jde o takzvané omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, které se vyskytují v rybách, lněných semenech nebo řepkovém oleji,“ vysvětluje profesorka Dostálová.

Vyhnout by se naopak spíše měli tukům nasyceným, ačkoli malé množství nevadí. To je ona přijatelná třetina z celkového podílu tuků. 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji