Boříme mýty! Nemusíte jíst šestkrát denně, stačí jen třikrát

Boříme mýty! Nemusíte jíst šestkrát denně, stačí jen třikrát
12. března  2015 
 06:05

Jíte šestkrát denně, protože jste slyšeli, že jedině tak bude váš metabolismus stále ve střehu, a tudíž bude lépe spalovat tuky? Pak pro vás máme novinu – poslední výzkumy ukazují, že rozdíl ve fungování metabolismu u člověka, který jí jen třikrát denně, a u toho, který jí šestkrát denně, je minimální. 

Správně nastartovaný metabolismus budete mít pouze ve chvíli, kdy budete jíst alespoň pětkrát šestkrát denně. Nebo tak se to alespoň povídá v dietních kruzích. Toto tvrzení vychází z toho, že když naše tělo tráví jídlo, tak vlastně vydává energii a zrychluje metabolismus. 

 

To je sice pravda a mnoha lidem to podle všeho skutečně funguje, ale vědci nyní přišli na to, že je v podstatě jedno, jestli naše tělo zpracovává jídlo třikrát denně, nebo šestkrát. Jde o to, aby dostalo tolik energie, kolik potřebuje. Nezáleží tedy, jestli si dáte třikrát denně jídlo o 3000 kJ, nebo šestkrát o energii 1500 kJ.

 

Kolikrát denně se přejídáte?

Rychlost metabolismu je totiž ovlivňována nikoliv frekvencí konzumace jídla, ale jeho energetickou hodnotou. Kouzlo tedy tkví pouze v tom, rozdělit si celkový denní příjem do tří jídel. Jestli se držíte pravidla, že musíte jíst šestkrát denně, pak hrozí, že se i šestkrát denně přecpete. Takže ve výsledku přijmete víc energie a místo toho, aby šla váha dolů, budete mít brzy problém dopnout kalhoty.

 

Argumentem, který často používají odpůrci méně častého stravování, je vyrovnání hladiny cukru v krvi. Může se totiž zdát, že pokud budete jíst třikrát denně větší jídla, vylétnou vám hodnoty glukózy strmě nahoru. To však není podpořeno žádnou studií, ba naopak. Podle výzkumu lidé, kteří se stravují třikrát denně, měli hladinu cukru v krvi nižší. Nehledě na to, že když si dáte během dne nějakou potravinu s vysokým glykemickým indexem, vylétne vám hladina krevního cukru přímo úměrně s ním.

 

Jezte třikrát denně, bude vám to bohatě stačit.
Autor: Shutterstock.com

Nebojte se pořádně nasnídat!

 

Méně častému stravování také hraje do karet fakt, že tři velká a vydatná jídla denně dokážou zasytit na mnohem delší dobu než více menších. Začněte pořádnou snídaní, která bude obsahovat dostatek bílkovin a vlákniny. Rozhodně se nešiďte! Naopak se vyvarujte čehokoliv, co obsahuje rychlé cukry, jako je to třeba u bílého pečiva, sladkých džemů nebo různých cukrářských pochoutek.

 

 

Jestliže tedy budete mít ve své stravě vyvážený příjem živin, neměl by vás během dne dohnat hlad, i když budete jíst "jen" třikrát denně. Optimální poměr živin ve vaší stravě by měl být 30 % bílkovin, 40 % sacharidů a 30 % tuků. Naopak se snažte co nejvíce vyhýbat potravinám s prázdnými kaloriemi.

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji