7 spalovačů tuků, které skutečně fungují a stojí za vyzkoušení

  • 7 spalovačů tuků, které skutečně fungují a stojí za vyzkoušení
    24. února  2015 
     06:00

    Jakmile se člověk začne zabývat tím, jak zhubnout, dříve nebo později narazí na takzvané spalovače tuku. Může jít buď o potravinové doplňky, které pomáhají spalovat tukové zásoby například při cvičení (a moc nemá smysl polykat je, pokud se nehýbete), nebo potraviny, které napomáhají tomu, aby se tělo tuku spíše zbavovalo, než aby ho ukládalo. Našli jsme pro vás hity mezi spalovači tuku, které letí právě teď. Spalování přijaté energie je s nimi mnohem snazší. 

     

  • Začněte pitím aneb vsaďte na zelený čaj

    .
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM
    Kdo hubne a pravidelně se stravuje, měl by rovněž myslet na dostatek tekutin. Zatímco na zahnání žízně je ideální voda, na urychlení spalování je tu jiný kandidát: zelený čaj. Podle zprávy, kterou vydal časopis věnovaný výživě American Journal of Clinical Nutrition, mají lidé vedle diety navíc popíjející zelený čaj větší šanci, že zhubnou. Protože látky v něm obsažené urychlují látkovou výměnu. Ideální je, když si ráno uvaříte celý džbánek a během dne jej vypijete. Pozor, raději ho nepijte na noc, má povzbuzující účinky, a mohlo by se vám tak hůře spát. Doporučené množství? Čtyři šálky denně.  

  • Horké a pálivé jídlo aneb chilli papričky, skořice nebo zázvor

     

     

    Sweet chilli marináda
    Autor: Profimedia.cz
    Capsaicin. Podivné slovo označuje látku obsaženou v chilli papričkách, díky níž je možné tuhle potravinu považovat za hodně účinný spalovač tuků. Tedy, přesněji řečeno, chilli papričky samozřejmě tukové buňky nespalují, ale popohánějí metabolismus k vyšším výkonům tak, aby si s nimi poradil sám. Podobně, i když méně efektivně, působí také látky obsažené ve skořici či zázvoru. 

  • Zrní aneb jídlo bohaté na vlákninu

     

     

    Celozrnné pečivo je pro organizmus zdravější
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM
    Učiňte z trávení pro vaše tělo trochu větší dřinu. Nemyslí se tím to, že mu budete předkládat obtížně stravitelná jídla, jako jsou všelijaké smažené věci, ale že do jídelníčku zařadíte mnohem více celozrnných výrobků. Ať už půjde o pečivo, tmavou rýži nebo tmavé těstoviny. 

     

  • Maso ano, ale libové

    Nejlépe je čerstvé maso skladovat v lednici na prkýnku po čistou utěrkou.
    Autor: Shutterstock.com
    Maso a hubnutí, to rozhodně jde k sobě, protože maso je zdrojem potřebných bílkovin neboli proteinů. Řeč je zejména o mase libovém, které pak může posloužit jako svého druhu spalovač tuků, protože se nakonec může stát, že v libovém mase přijme tělo méně energie, než kolik jí pak bude muset vydat na to, aby ho zpracovalo. Výsledek? Vyšší energetický výdej než příjem. 

  • Grapefruit, ale pozor, i s masitou částí!

    Grapefruit pomáhá spalovat tuky, je tedy ideální pro hubnutí
    Autor: profimedia.cz
    Grapefruit má tu nevýhodu, že to pro většinu lidí není žádná chuťová pecka, ale přesto ho zkuste vzít na milost. Osvědčil se totiž jako spalovač tuků, protože má podle některých studií kladný vliv na hladinu krevního cukru, protože ovlivňuje metabolismus inzulinu. Pozor, je třeba ho jíst i s bílou částí dužiny. 

  • Ryby, a to i ty dost tučné

     

    Losos
    Autor: Shutterstock.com
    Losos jako hvězda mezi spalovači tuků? Tahle ryba, která rozhodně nepatří mezi jídla s mizivým obsahem kalorií, protože sama obsahuje poměrně dost tuku? Ano, jelikož tato ryba je jedním z nejbohatších zdrojů omega-3 esenciálních tuků EPA a DHA. Podobnou látku sice obsahují třeba lněná semínka, ale vaše tělo dokáže mnohem lépe využít právě ty z ryb. A výsledkem je snazší spalování špatných tukových zásob. 

  • Speciality pro ty, kdo se hodně hýbou

     

    Cvičení na hýždě a nohy
    Autor: Shutterstock.com

    Kdo se pravidelně a hodně hýbe, může uvažovat i spalovačích tuků prodávaných coby potravinové doplňky. Nejčastěji narazíte na látku karnitin, někdy označovanou též L-karnitin. Napomáhá spalování tuků. Lidem, kteří nesportují, stačí ten, který si tělo vyrobí samo, spolu s tím, který přijmeme v mase. Aktivním sportovcům se ho nedostává, a tak paradoxně nemusí žádný tuk spalovat, a proto ho potřebují dodávat zvenčí. Dalším spalovačem tuků je synefrin. Pomoci dokáže i kofein, který napomáhá uvolňovat tukové tkáně, a tělo díky tomu dokáže mastné kyseliny spíše spálit. Samozřejmě, opět jen při námaze.

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji