Novinka v hubnutí: Balonek umožní shodit 25 kilo za jediný rok

Novinka v hubnutí: Balonek umožní shodit 25 kilo za jediný rok
22. února  2015 
 06:05

Lidé, kteří mají desítky kil navíc, se mnohdy o hubnutí pomocí diety pokoušejí marně. Nepomáhá dietní jídelníček, nezabírá, když si hlídají denní energetický příjem, případně hubnou příliš pomalu, a přitom by kvůli zdravotnímu stavu potřebovali shodit rychleji. V takovém případě je na místě nabídnout jim chirurgický zákrok – kromě bandáže žaludku připadá v úvahu také takzvaný žaludeční balonek. 

Dvacet minut operace, dvacet pět kilo dole za jediný rok. Tak jednoduše lze vyčíslit chirurgický zákrok a jeho výsledek. Jde o zavedení pomůcky nazvané žaludeční balonek, která pomáhá pacientům přirozenou cestou snížit hmotnost a trvale změnit stravovací návyky.

 

Oproti dosud běžně užívaným gastrickým balonkům má několik zásadních výhod: podle potřeby lze v průběhy léčby upravovat jeho velikost vypouštěním či doplněním tekutiny, má až dvakrát větší životnost než starší generace balonků a v těle pacienta může zůstat až jeden rok. 

 

 

Léčba pomocí gastrického balonku se hodí pro pacienty s tělesným hmotnostním indexem (BMI, Body Mass Index) přes 30. Jak zákrok vypadá? Silikonový balonek se zavede do žaludku a naplní fyziologickým roztokem. Tím bezpečným způsobem navozuje pocit plnosti a omezuje hlad. Lidé si však zákrok musí zaplatit sami, přičemž cena se pohybuje kolem třiceti tisíc korun. 

 

...
Autor: Iscare
„Největší výhoda této novinky je delší životnost nové generace balonku, která se zdvojnásobila na 12 měsíců. Během této doby se už dá dosáhnout opravdu skvělých výsledků,“ řekl Ladislav Svoboda, primář Centra pro léčbu obezity na klinice Iscare, kde se metoda rovněž používá. 

 

Za tak dlouhou dobu si podle lékaře pacient zvykne na dietní omezení a je pro něj pak mnohem snazší pokračovat v novém zdravějším životním stylu i poté, co mu po čase balonek lékaři zase odstraní. 

 

Je bezpečný, pacienti ho velmi dobře snášejí, míru jeho naplnění lze nastavit podle individuálních potřeb a má prokazatelné výsledky. Průměrný úbytek hmotnosti u pacientů po zavedení žaludečního balonku činí 23 až 27 kilogramů za rok. „Konečný výsledek hubnutí je ale individuální a závisí na předchozí váze každého pacienta. Lidé, kteří se snaží hubnout pouze kombinací diet a sportu, ztratí v průměru pouze osm až deset procent hmotnosti,“ vysvětluje primář Svoboda. 

 

 

Celková narkóza není potřeba

 

Před zákrokem musí pacient podstoupit endoskopické vyšetření krku, žaludku a dvanáctníku, následuje zákrok a druhý den může jít klient domů. Výkon trvá dvacet až třicet minut a provádí se v takzvané analgosedaci. To je stav, při kterém se pomocí tišicích léků pacientovi odstraní pocity strachu, stresu a bolesti. Pacient si navíc na prodělaný zákrok nepamatuje. Oproti celkové anestezii jde ale o mnohem šetrnější a bezpečnější metodu – pacient není v bezvědomí, dýchá sám, čímž se výrazně snižuje riziko případných komplikací.

 

Je nicméně třeba počítat s tím, že první dva tři dny po operaci se mohou objevit bolesti břicha, nevolnost a zvracení, které posléze vymizí. 

 

...
Autor: Iscare
Metoda hubnutí s gastrickým balonkem je bezpečná a spolehlivá. Jediným rizikem je možnost jeho protržení a únik tekutiny do žaludku. Pro tyto případy se do roztoku v balonku přidává lékařská modř, která na problém okamžitě upozorní obarvením moči. Tato situace však může podle odborníků nastat pouze v případě, že pacient nedodrží doporučenou dobu dvanácti měsíců a ponechá si balonek v těle déle. 

 

Dlouhodobé studie prokázaly, že pacienti, kteří zhubli za pomoci výživového poradce, mají pouze tří- až pětiprocentní pravděpodobnost, že svůj váhový úbytek udrží déle než pět let. Ti, kteří podstoupí léčbu pomocí balonku, udrží váhový úbytek s pravděpobností zhruba 30 až 40 procent. Ale ani bariatrická chirurgie – bandáž žaludku – nemá stoprocentní účinnost – podle typu operace se trvalého poklesu hmotnosti podaří docílit v 50 až 80 procentech případů.

Autor: wall

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji