Pomoc, potřebuju přibrat! Co jíst, když chcete vážit víc?

Pomoc, potřebuju přibrat! Co jíst, když chcete vážit víc?
21. ledna  2015 
 06:00

Většina lidí chce zhubnout nebo si držet váhu, ale jsou mezi námi i ti, kteří chtějí naopak něco přibrat. Patří sem například jedinci, zejména mužského pohlaví, jejichž cílem je větší svalová hmota. Ale pár kilo navíc by uvítaly i některé ženy, které se nemusí nijak omezovat v jídle, a přesto nepřiberou ani deko, přičemž jejich postavě a nakonec i zdraví by nějaké kilo navíc prospělo. 

Věřili byste tomu, že někdy je těžší přibrat než zhubnout? I když se vás to netýká, určitě znáte někoho, kdo může jíst, co chce, a stejně nepřibere. Ačkoli by si to přál. U někoho může jít o metabolickou vadu, která brání například ukládání tuků, častěji však jde o zděděné mimořádně rychlé spalování. 

Zvláštní kapitolu představují lidé, kteří jsou štíhlí, ačkoli je často vidíte s čokoládou v ruce. Ne všichni mají tak skvělé spalování, některé z nich prostě nebaví jíst, a tak se celé dny jen něčím odbývají. V součtu toho snědí co do kilojoulů málo – jako při nějaké dietě. Ale na rozdíl od těch, kteří vsadí na vyvážený dietní jídelníček, jim na talíři chybějí živiny, ať už jde o bílkoviny nebo vitaminy a minerály. 

Ani ti, kdo jedí přiměřeně a jsou hubení jako lunt, na tom nemusí být nejlépe. "Měřím něco přes 170 centimetrů, mám sotva padesát kilo. Doktorka říká, že právě kvůli tomu jsem věčně nemocná, a problémem pro mě bylo i těhotenství, dokonce se mi na čas ztratila i menstruace," líčí čtyřicátnice Michaela své potíže s váhou, které ji provázejí celý život. 

Jako malé dítě ji dokonce posílali od ozdravovny pro příliš hubené děti, v dospělosti jí lékaři doporučují vydatnou stravu a k tomu pohyb, aby nabrala nějaké svaly. Ale moc se to nedaří, geny jsou geny. Její otec je podobně vychrtlý. 


Příliš štíhlí lidé by měli začít lékařským vyšetřením

 

Špagety jsou skvělým jídlem, které potěší každého!
Autor: Shutterstock.com
Lidé, kteří přes veškerou snahu nedokážou svou váhu vyhnat o něco výše, by tak jako tak měli navštívit lékaře, protože vyšetření může odhalit nejen rychlé spalování, ale i nějaký zdravotní problém – typicky například zvýšenou funkci štítné žlázy, kterou by bylo dobré léčit. 


Iva Málková ze společnosti STOB každopádně varuje před tím, aby se štíhlí lidé ve snaze přibrat začali prostě přejídat. Daleko důležitější podle ní je, aby se zaměřili na rovnoměrný příjem stravy v průběhu dne s tím, že se nemají obávat dát si denně 10 000 kilojoulů. 

Tedy až dvojnásobek toho, co jedí ti, kdo naopak chtějí nějaká kila shodit. Měli by jíst pravidelně a rozhodně by neměli vynechávat ani snídaně, obědy, ani celkem vydatné večeře. Samozřejmě není třeba bát se ani pamlsků, jako jsou třeba oříšky nebo semínka. Ale odpustit by si měli třeba levné sladkosti plné ztužených tuků. Díky svým dispozicím po nich sice nepřiberou, ale zdravotně jejich srdci a cévám kvůli složení uškodí stejně jako komukoliv jinému. I hubení jedinci totiž mívají potíže s cholesterolem a i jim může kvůli tomu hrozit třeba infarkt. 

 

S věkem se někdy i vysoce výkonný metabolismus zpomaluje, pak je třeba včas s jídlem ubrat. Pokud by se tak nedělo a člověk by byl neustále příliš hubený, je po poradě s lékařem možné zvážit, zde běžná jídla nedoplnit třeba o nízkoenergetické bílkovinné diety. 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji