Jediný trik na hubnutí po čtyřicítce. Hlavně nesmíte přestat jíst!

Jediný trik na hubnutí po čtyřicítce. Hlavně nesmíte přestat jíst!
14. ledna  2015 
 06:00

Jakmile překročíte čtyřicítku, začíná být trochu jedno, jak moc střídmí jste, pokud jde o jídlo. Můžete se hlídat stejně jako roky předtím, a stejně snadno získáte dojem, že tělo si dělá, co chce. Jenže co s tím, když už není moc kam snižovat denní energetický příjem? Řešení jsou v podstatě jen dvě: musíte se hlídat ještě více, nebo se konečně začít pořádně hýbat. Druhá možnost je rozhodně lepší. 

Čím více diet člověk v životě držel, tím hůře mu někdy po čtyřicítce začne být. Ale nevěšte hlavu, i tak se s tím dá něco dělat a na zpomalený metabolismus vyzrát. 

Jeho zpomalení se bohužel vyhnout nejde – je to vlastně podobné jako s plodností, která u žen v tomto věku také skokově klesá. Alespoň trochu je tu spravedlnosti učiněno zadost a metabolismus se zpomaluje i u mužů. To jsou všechna ta pánská břicha a ztráta ženských křivek, které u lidí v tomto věku můžete začít pozorovat. 

Až na ty jedince, kteří mají štěstí a zdědili po předcích geny, které jim prostě nedovolí přibrat. A na ty, kteří se rozhodnou s tím vědomě něco dělat. 

 

Musíte chodit, běhat, plavat, tančit, nesmíte zpomalit


Špagety jsou skvělým jídlem, které potěší každého!
Autor: Shutterstock.com

Na scénu totiž vstupují hormony, které způsobují, že se nám tuk ukládá do oblasti břicha – zejména do oblastí uvnitř břišní dutiny a mezi orgány. 

To nejen nevypadá dobře, ale navíc je to i nezdravé. Právě tento tuk totiž zvyšuje riziko, že člověka postihne cukrovka nebo nemoci srdce a cév. O důvod víc s tím něco udělat. 

"Snížení energetického příjmu nepomůže, ale naopak je nutné zvýšit výdej energie tak, aby se tuk z oblasti uvnitř břicha spotřeboval jako zdroj energie pro fyzickou aktivitu," zní jednoznačně rada Pavla Suchánka z Fóra zdravé výživy. Jaký pohyb si vybrat, si přečtěte ZDE

 

 

Nakopněte svůj zpomalený metabolismus



Zrychlit své spalování můžete také tím, že si na talíři naopak něčeho přidáte – konkrétně bílkovin. To má opět smysl především tehdy, když se budete více než dříve hýbat. Ideální bude, když se vám podaří zvýšit podíl svalové hmoty, protože svaly samy o sobě potřebují ke svému provozu více energie než tuková hmota. 

Svalnatí lidé tak mohou jíst o něco více než ti, kdo váží sice stejně, ale tolik svalů nemají. Úplně vzdát se nemusíte ani oblíbených sladkostí, ovšem pozor, dejte si je před cvičením nebo před výletem, nikoli po něm. To by se vám všechny rovnou uložily do tukových zásob. 

Pokud chcete svůj metabolismus nastartovat, dopřejte si na úvod odlehčovací týden, během nějž své trávení a spalování trochu povzbudíte. 

 

Proč nesmíte přestat jíst? 

 

Díky jednoduchým trikům zaplníte žaludek dříve, než na vás přijde mlsná.
Autor: Shutterstock.com
Samozřejmě, hubnout můžete i tak, že se začnete brutálně omezovat a budete jíst méně a méně... A už se nikdy nebudete moci pořádně najíst.

Což je jednak škoda, protože dobré jídlo například s rodinou nebo přáteli je prostě příjemný zážitek, jednak je to krajně nezdravé. 

Protože pokud budete například dlouhodobě jíst méně než 5000 kilojoulů denně, zahráváte si s velkým zpomalením metabolismu. Pokud váš příjem klesne dokonce pod 4000 kilojoulů, přímo ohrožujete své zdraví, jelikož vám může chybět energie k běžnému fungování i dostatek živin, které prostě v tak malém objemu jídla do těla dostat nemůžete. 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji