Velký seriál o hubnutí: Naučte se počítat kilojouly

Velký seriál o hubnutí: Naučte se počítat kilojouly
6. ledna  2015 
 05:50

Počítání toho, jaký je váš denní energetický příjem, je jedním z osvědčených způsobů, jak zhubnout. Nemusíte pak zásadně měnit složení svého jídelníčku, důležité je hlídání množství, ale sami nejspíše časem přijdete na to, že je potřeba třeba vyměnit paštiku za libovou šunku, protože má několikanásobně méně energie, a vy si jí tak můžete dovolit sníst o dost větší kousek. 

Jakmile budete chtít hubnout, měli byste si pamatovat následující: zhruba 30 procent vašeho jídelníčku by měly tvořit bílkoviny, 40 procent sacharidy, cukry a 30 procent tuky. A to co do poměru přijaté energie, nikoli pokud jde o hmotnost. 

 

Jak to vypadá, pokud toto doporučení převedeme na doporučený denní energetický příjem? Ten pro hubnoucí ženu s nevelkou pohybovou aktivitou, která za sebou má opakované dietní pokusy, činí 5000 až 6000 kilojoulů denně. Z toho by na bílkoviny mělo připadnout 1500 až 1800 kilojoulů, na sacharidy 2000 až 2400 a na tuky zase 1500 až 1800 kilojoulů. 

 

Mísa zeleniny, lžička oleje 

 

...
Autor: Shutterstock.com
Jelikož jsou třeba tuky mnohem vydatnější než zelenina, bude jich na pohled docela malé množství.

 

A to byste neměli zapomínat na ty ukryté v jogurtech či mase, rozhodně si nesmíte představovat jen máslo, který si namažete na chleba. 

 

Nezáleží samozřejmě na každém gramu, ale v zásadě byste se měli snažit výše doporučený propočet udržovat. 

 

Dovedeno do extrému, kdybyste si denně dali těstoviny v hodnotě maximálně 5000 kilojoulů a už nic jiného, zhubnete taky. 

 

Jenže zároveň přijdete o svaly, které potřebují bílkoviny, a také to ohrozí vaše zdraví, protože by vám chyběly vitaminy z ovoce a zeleniny. Některé z nich se navíc rozpouštějí pouze v tucích. 

  

Naše kalkulačka vám pomůže

 

...
Autor: Shutterstock.com
Bojíte se, že počítání kilojoulů je pro vás příliš složité? Nemusíte. 

 

Protože energetickou hodnotu potravin najdete na obalech, navíc můžete využít kalkulačku na našich stránkách.

 

Kalkulačka energetické hodnoty potravin vám pomůže spočítat, kolik toho během dne sníte, včetně toho, kolik jednotlivé potraviny obsahují bílkovin, sacharidů a tuků.

 

Podobné počítání vám navíc pomůže uvědomit si, kolik energie v sobě vlastně jednotlivé potraviny obsahují a jaké je jejich složení. 

 

Energetický příjem a výdej i energetická hodnota potravin se udávají v kilojoulech, které nahradily dříve používané kalorie, v těch se však i nadále počítá v zahraničí. Převod kalorií na kilojouly a naopak najdete ZDE

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji