Dejte si detoxikační týden! Hubnutí pak bude lehčí

Dejte si detoxikační týden! Hubnutí pak bude lehčí
5. ledna  2015 
 06:05

Svátky jsou za vámi a váha ukazuje o dvě tři kila víc? Nemusíte panikařit. Do normy se snadno dostanete, jakmile si naordinujete lehký detox. Pokud hodláte letos zhubnout více, můžete ho zároveň brát jako začátek diety, která vás dovede k úspěchu. Neslibujeme vám zázraky, ale občasný odlehčovací týden doporučují i odborníci. Novoroční detox můžete brát jako začátek diety, s níž během jara můžete shodit deset i více kilo.  

Jedním ze způsobů, jak začít s novým životním stylem, díky němuž zhubnete, je odlehčovací týden – už jeho prostřednictvím můžete shodit jedno až tři kila (což je tempo, které na úvod nevadí, ale pak musíte zpomalit). 

Pokud se pro následující očistnou kúru rozhodnete, zvažte dobře, zda ji zvládnete – týden je možná příliš dlouhá doba, pak stačí třeba den či dva, jak ostatně doporučuje i jednodenní detox

A kdo by se do ní raději pouštět neměl? Kromě těhotných a kojících žen by se jí měli vyvarovat lidé, které trápí nějaká chronická nemoc, stejně jako ti, kdo zrovna zápasí s nějakou virózou a podobně. Nehodí se ani tehdy, pokud zrovna zažíváte velký stres nebo nevíte pro samou starost, kam dřív skočit. 

 

Zelenina vám pomůže nastartovat metabolismus


Autor: Shutterstock.com
Nejsnazší a zároveň nejjistější cestou k odlehčovacímu týdnu je zvýšená konzumace zeleniny, kterou doplníte olivovým olejem – jinými slovy, čeká vás spousta zeleninových salátů.

Zelenina však může být uvařená nebo opečená, přičemž je vždycky lepší kombinovat více druhů. Rozhodně ji však nemusíte jíst celý týden.

Nemusíte se však bát, že byste celý týden měli jíst jen zeleninu – naopak. Hned druhý den přidáváte další suroviny, nejdříve ovoce, pak přílohy a bílkoviny.

 

Týdenní rozpis aneb jak na to 

Autor: Shutterstock.com
Nepotřebujete podrobný rozpis, stačí se orientačně držet následujících doporučení. První dva dny budete mít pocit hladu, třetí den by měl ustoupit. 


1. den

 

  • pokud možno jen zelenina, a to dopoledne syrová, odpoledne tepelně upravená, je možno ji doplnit olivovým olejem a podobně; vhodné je mít na talíři více druhů
  • porce rozdělte na pět denně, toho se držte i v následujících dnech


2. den

 

  • k zelenině přidejte ovoce
  • vyberte si méně sladké druhy, jako je třeba ananas, hodí se také grapefruit, kyselá jablka, mango, prozatím vynechte hrušky, hrozny nebo banány

 

3. a 4. den

 

  • nyní je čas na přílohy aneb přidávejte sacharidové potraviny, jako jsou celozrnné pečivo, těstoviny, tmavá rýže nebo brambory
  • snažte se, aby porce příloh byly malé, ideálním měřítkem je vždy jedna hrst 

 

5. a 6. den 

 

  • je čas na  živočišné bílkoviny, může jít třeba o sýry, ale vyhýbejte se těm, které mají více než 30 procent tuků
  • ideální jsou bílé jogurty a tvaroh, nemusíte je samozřejmě jíst samotné, ale co takhle tvarohová pomazánka s mrkví? 

 

7. den

 

  • už si můžete dát i maso
  • lepší je bílé maso, ať už rybí, králičí nebo kuřecí
  • každopádně se vyhněte masu smaženému nebo tomu, které se peče a při tom plave v tuku

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji