Čeká vás nějaký ten ples, zimní dovolená v teplých krajích nebo jen sauna s přáteli a vy tušíte, že vaše postava není dokonalá? Následující dieta je poměrně vyrovnaná, zajistí tělu dostatek živin, ale nehodí se k tomu, abyste ji drželi déle než pár dní, protože je hodně nízkoenergetická. Vtip je v tom, že si nachystáte jeden základ, z něhož můžete uvařit dvě jídla. Aby strava nebyla jednotvárná, první jídlo si uvaříte například v pondělí k obědu a druhé v úterý k večeři.
Snídaně
Sami nejlépe víte, jaké jídlo vás po ránu pořádně nastartuje. Takže si každý den vyberte, na co máte chuť. Můžete začít koktejlem, müsli nebo obloženým chlebem. Inspirujte se.
Koktejl s vločkami a ovocem
Smíchejte 100 ml nízkotučného vanilkového tvarohového krému se 150 ml nízkotučného mléka. Přidejte 25 g instantních ovesných vloček a 100 g libovolného ovoce (například jahod). Vše rozmixujte a vychutnejte si svěží ranní start. Energetická hodnota 1 porce: 1000 kJ
Tvarohové müsli
Smíchejte 150 ml nízkotučného tvarohového krému se 100 ml vody, 50 g jemných ovesných vloček a 200 g jablek nebo jahod. Energetická hodnota 1 porce: 1300 kJ
* Lososovo-hořčicový: Natřete 2 lžíce sladké hořčice na 60 g celozrnného chleba. Chleba obložte 50 g uzeného lososa a k tomu si dejte 150 g umyté a oloupané hrušky. Energetická hodnota 1 porce: 1000 kJ
* Sýrovo-okurkový: Potřete 60 g chleba 2 lžičkami nízkotučného čerstvého sýra a přidejte 30 g tvrdého sýra typu gouda a 150 g okurky. Energetická hodnota 1 porce: 1200 kJ
* Rajčatový: Potřete 60 g celozrnného chleba 2 lžičkami čerstvého sýra ochuceného bylinkami. Chléb obložte vejcem uvařeným natvrdo a 2 nakrájenými rajčaty. Energetická hodnota 1 porce: 1100 kJ
Obědy a večeře
Připravíte je rychle, jsou lehké a chutné. Pomůžou vám k postavě, o které sníte, a navíc vám zbude čas na posezení s přáteli nebo na sportování.
1 Mleté maso
Nakrájejte na malé kousky oloupanou cibuli a 3 rajčata. Zeleninu smíchejte s 200 g mletého hovězího masa, přidejte vejce, osolte, opepřete. Směs rozdělte na dvě poloviny, z jedné části vyformujte silnější karbanátek a z druhé 8 malých kuliček. Vše potřete lžičkou oleje a opékejte asi 6 minut ze všech stran. Kuličky odložte v chladu.
A: Karbanátek se špenátem
Očistěte mladou cibulku a spolu se dvěma sušenými rajčaty ji nasekejte nadrobno. Zeleninu s 220 g mraženého listového špenátu dejte ohřát do hrnce s 50 ml vody, dokud se špenát nerozmrazí. Nakrájejte na kostky čerstvé rajče a spolu se lžící nízkotučného čerstvého sýra smíchejte se špenátem. Směs osolte a opepřete a podávejte s teplým karbanátkem. Energetická hodnota 1 porce: 1400 kJ
B: Okurková polévka
Oloupejte 300 g salátové okurky, nakrájejte ji na kostky a několik jich dejte stranou. Nakrájenou okurku rozmixujte spolu s 100 ml bílého jogurtu. Podle chuti můžete přidat i jeden oloupaný stroužek česneku, přimíchejte okurkové kostky a čtvrt lžičky nasekaného oregana. Okurkovou polévku podávejte studenou s ohřátými masovými kuličkami. Energetická hodnota 1 porce: 1800 kJ
2 Rajčatový salát
Nakrájejte nadrobno 400 g rajčat nebo cherry rajčátek, 2 mladé cibulky, případně chilli papričku. Natrhejte lístky z půl svazku bazalky, všechno smíchejte a dochuťte ještě 2 lžičkami olivového oleje, lžičkou cukru, solí a pepřem. Salát rozdělte na dvě části, jednu z nich si schovejte do lednice.
A: Vepřové s olivami
Přimíchejte k rajčatovému salátu 15 g černých oliv bez pecky. Potřete vepřový řízek o hmotnosti 150 g lžičkou oleje a opékejte 10 minut po obou stranách, osolte a opepřete. Maso podávejte se salátem a celozrnnou houskou. Energetická hodnota 1 porce: 1800 kJ
B: Česnekové topinky
Nakrájejte na plátky 100 g bagety a opečte je nasucho. Pak je potřete stroužkem česneku a dejte na ně rajčatový salát. Energetická hodnota 1 porce: 1500 kJ
3 Brambory se žampiony
Oloupejte a rozkrojte napůl 400 g malých brambor. Potřete je 2 lžičkami olivového oleje, vložte do pekáče a posypejte rozmarýnem. Pečte 30 až 40 minut v troubě vyhřáté na 200 °C. Nakrájejte 350 g žampionů, oloupejte a nakrájejte malou cibuli. Žampiony s cibulí smažte na lžičce olivového oleje asi 6 minut, osolte a opepřete. Rozdělte na dvě porce, jednu nechte vychladnout.
A: Provensálský steak
Grilujte asi 6 minut na lžičce oleje 100 g krůtího masa, osolte a opepřete. K žampionům přimíchejte 2 lžičky nízkotučného sýra a lžičku provensálského koření. Podávejte s pečenými bramborami. Energetická hodnota 1 porce: 1700 kJ
B: Bramborovo-houbová omeleta
Rozšlehejte vejce se 2 lžícemi smetany na vaření, směs osolte a opepřete. Do rozpálené menší pánve vložte pečené brambory, houby, zalijte je vaječně-smetanovou směsí. Omeletu opékejte na mírném ohni asi 12 minut. K omeletě si dejte jedno nadrobno nakrájené rajče a mladou cibulku. Energetická hodnota 1 porce: 1600 kJ
4 Bramborové pyré
Oloupejte 500 g brambor, nakrájejte je na kousky a uvařte je v osolené vodě. Doba vaření je asi 20 minut. Slijte vodu a přidejte 100 ml smetany na vaření. Potom brambory rozšťouchejte, osolte a opepřete, rozdělte na dvě porce, jednu dejte do ledničky.
A: Pangasius s tvarohovým pyré
Do připravené kaše přimíchejte 60 g nízkotučného bylinkového tvarohu. Na pánvi rozpalte lžičku oleje a chvilku na něm osmahněte prolisovaný stroužek česneku. Přidejte 150gramový filet z pangasia, rybu opékejte 5 až 7 minut. Podávejte s tvarohovo-bramborovým pyré. Energetická hodnota 1 porce: 1900 kJ
B: Bramborová polévka
Rozmíchejte pyré v horkém zeleninovém vývaru, osolte a opepřete. Očistěte stonek celeru a nakrájejte ho nadrobno. Nakrájejte 50 g šunky a spolu s nakrájeným celerem a lžičkou oregana vložte do polévky. Energetická hodnota 1 porce: 1400 kJ
5 Zapékané kuře
Nakrájejte na kostky 300 g kuřecích prsíček a dochuťte 2 lžícemi bylinkové směsi, osolte a opepřete. Očistěte cuketu, menší žlutou papriku a 2 mladé cibule. Zeleninu nakrájejte na kousky. Nakrájejte na půlky 120 g cherry rajčátek a smíchejte je s pokrájenou zeleninou a 20 g černých oliv bez pecek. Vezměte dva kusy pevnějšího alobalu a vložte do něj maso se zeleninou. Jeden balíček udělejte větší a jeden menší. Menší pečte 25 minut a větší 35 minut v troubě vyhřáté na 200 °C. Menší balíček nechte vychladnout.
A: Italská varianta
Otrhejte lístky ze dvou stonků bazalky. Větší balíček vložte do trouby, jeho obsah dejte na talíř a podávejte posypaný lístky bazalky. Energetická hodnota 1 porce: 1400 kJ
B: Plněný arabský chléb
Vyndejte z vychladlého menšího balíčku zeleninu i kuře a nakrájejte je na malé kousky. Očistěte jednu mladou cibuli a nakrájejte ji na tenké kroužky. Krátce na pánvi ohřejte arabský chléb, potřete ho 25 g čerstvého sýra a posypejte nakrájenou cibulí. Chléb naplňte ohřátou zeleninovo-kuřecí směsí. Energetická hodnota 1 porce: 1600 kJ