Nemůžete zhubnout? Pomůže vám dieta podle krevních skupin

Nemůžete zhubnout? Pomůže vám dieta podle krevních skupin
14. prosince  2014 
 13:56

Stále se vám nedaří zhubnout a už jste vyzkoušeli snad každou dietu? Možná je to proto, že vašemu organismu prostě  nesedla. To jste ale ještě nezkusili dietu podle krevní skupiny, která je vám dělaná přímo na míru! 

Původně měli všichni naši předci krevní skupinu 0. Během vývoje se přizpůsobovali různým životním podmínkám, a to vedlo ke vzniku čtyř krevních skupin (0, A, B a AB). Přiblížíte-li se tedy skladbou jídelníčku svým předkům se stejnou krevní skupinou, mělo by to vašemu organismu vyhovovat. Vzhledem k současným upraveným potravinám a našim přetíženým tělům to ale ne vždy funguje. Dietu tedy berte jako jednu z možností, která může vést ke zhubnutí. Máme pro vás orientační doporučení, jakým potravinám byste se v závislosti na své krevní skupině měli vyhýbat. Za čtyři týdny byste měli cítit první změny.

 

Zapamatujte si:

 

Neznáte-li svou krevní skupinu, můžete si koupit domácí test krve v lékárně (stojí přibližně 400 Kč). Podrobnosti o dietě podle krevních skupin najdete v některé vhodné publikaci (např. Česká kuchařka podle krevních skupin, Výživa a krevní skupiny) či se poraďte s odborníkem.

Buďte vnímaví k tomu, které potraviny vám „sedí“ a které ne – ty vyřazujte. Pokud se po této dietě necítíte dobře, skončete.

Na mnoho lidí působí velmi pozitivně. Nejenže zhubnou, ale zlepší se i jejich zdravotní stav.

 

Krevní skupina 0

 

Lovec

Hovězí steak
Autor: Shutterstock.com

 

Strava: Máte-li krevní skupinu 0, jste pravý „masožravec“ a váš trávicí systém je odolný – bez problémů trávíte maso a můžete si dovolit vysokoproteinovou dietu (pozor – uzeniny nejsou maso!). Nehodí se pro vás mléčné a obilné výrobky.

 

Pohyb: Nebojte se intenzivního sportování, bude vám dělat dobře, zejména bude-li sloužit k odbourávání stresu.

 

Vyřaďte z jídelníčku tyto potraviny:

 

Vepřové a husí maso, šunku, slaninu, sumcovité ryby, kaviár, uzeného lososa. Eidam, ementál, čedar, parmezán, sýry typu cottage, plísňové a tavené. Plnotučné mléko, syrovátku, zmrzlinu, podzemnicový olej. Para ořechy, kešu ořechy, arašídy, pistácie, mák. Fazole, čočku. Kukuřičné a bílé pečivo, pšeničnou, grahamovou, ovesnou a celozrnnou mouku, kuskus. Bílé a čínské zelí, olivy, kukuřici, brambory, květák, lilek, běžné houby, mandarinky, pomeranče, banány a jahody. Kávu, černý čaj, coca-colu, destiláty a různé limonády.

 

Krevní skupina A

 

Pěstitel, zemědělec

 

Strava: Bude vám vyhovovat jídelníček s převahou ovoce a zeleniny, díky které byste měli také dobře hubnout. Máte citlivý trávicí systém.

Vitamíny jsou zdravé, ale do určité míry.
Autor: Shutterstock.com

Pohyb: Jste-li ve stresu, vsaďte na uklidňující cvičení, jako jsou tai-či nebo jóga.

 

Vyřaďte z jídelníčku tyto potraviny:

 

Maso kromě slepičího, kuřecího a krůtího. Většinu mořských ryb a mořských plodů. Plísňové sýry, cottage, máslo, ementál, goudu, čedar, parmezán. Plnotučné i odstředěné mléko, zmrzlinu a syrovátku. Skoro všechny druhy olejů kromě olivového. Para ořechy, kešu a pistácie, fazole. Tvrdou pšenici, vícezrnný chléb, bílou a pšeničnou mouku. Zelí, papriky, olivy, lilek, houby, rajčata a brambory. Banány, mandarinky, melouny a pomeranče. Pivo, sodovky, destiláty, limonády, minerálky a černý čaj.

 

Krevní skupina B

 

Kočovník

 

Strava: Velmi dobře se přizpůsobíte jakýmkoli změnám ve skladbě jídelníčku, máte odolný trávicí systém a dobře trávíte mléčné výrobky. Toužíte-li zhubnout, musíte ze všeho nejdřív odbourat stres a kombinovat vhodnou stravu a přiměřený pohyb.

Mléčné výrobky jsou vhodné pro lidi s krevní skupinou B.
Autor: Thinkstock.cz


Pohyb: Chcete sportovat? Zkuste rychlou chůzi, aerobik, plavání nebo in-line brusle a kolo.

 

Vyřaďte z jídelníčku tyto potraviny:

 

Slaninu, šunku, kachní, slepičí, kuřecí, vepřové a husí maso. Uzeného lososa, krabí a úhoří maso. Plísňové sýry a zmrzlinu. Většinu olejů kromě olivového. Slunečnicové máslo, arašídy, mák, slunečnicová semínka, lískové, piniové a kešu ořechy, fazole, čočku, hrách, tofu. Pšeničné produkty, vícezrnný a žitný chléb, kukuřičné pečivo. Kukuřici, ředkvičky, olivy, rajčata. Rajčatovou šťávu, destiláty, limonády, minerální vody a sodovky.

 

Krevní skupina AB

 

Smíšený typ

 

Strava: Vývojově nejmladší krevní skupina je poměrně vzácná. Máte-li ji, nejspíš budete mít také citlivý trávicí systém.

 

Pohyb: Ideálním sportem jsou pro vás jóga nebo tai-či.

 

Vyřaďte z jídelníčku tyto potraviny:

 

Maso kromě jehněčího, králíka, skopového, krůty, bažanta. Ančovičky, maso z halibuta, kraba, tresky, úhoře, uzeného lososa. Plísňové sýry, zmrzlinu, máslo, plnotučné mléko. Kukuřičný, sezamový, slunečnicový olej. Kukuřičné pečivo, lískové ořechy, sezamová semínka, mák, fazole, hrách. Černé olivy, papriky, ředkvičky, kukuřici, banány, pomeranče, rebarboru. Destiláty, černý čaj, pomerančovou šťávu, limonády.

Jehněčí pečeně
Autor: Shutterstock.com

 

Pohled z druhé strany: Kateřina Franzová, osobní trenérka

 

Stravování podle krevních skupin neuznávám především proto, že vědecky nebyla účinnost prokázána. Opomíjí fakt, že každý člověk potřebuje úpravu jídelníčku. Hrozí deficit vitaminů a minerálů – například u krevní skupiny 0 chybějí mléčné výrobky. Nehledě na to, že systém není ustálený a objevuje se více verzí z různých zdrojů. Dlouhodobě nelze dietu podle krevních skupin doporučit pro nevyváženost základních živin.

Autor: Olga Poucheová

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji