Hladovka při dietě? Ani náhodou, potřebujete bílkoviny!

Hladovka při dietě? Ani náhodou, potřebujete bílkoviny!
7. ledna  2015 
 06:00

Při dietě je důležité jíst. Nevěříte? Přečtěte si, co odborník na výživu, doktor Richard Pfleger, doporučil ženám při redukci váhy. Ty se těchto zásad drží a úspěšně hubnou! Chcete to zkusit také? Pak nezapomeňte na dostatečný přísun bílkovin. 

Představte si následující situaci: během určité doby je téměř každá buňka v těle nahrazena novou, čerstvou a výkonnější. Například kůže, svaly, vnitřní orgány a další tkáně se neustále opotřebovávají a zároveň regenerují. V mládí je tento proces v rovnováze, s přibývajícím věkem se regenerace zpomaluje a začíná převažovat opotřebení orgánů. Snižuje se nejen jejich výkonnost (např. u jater a svalů), ale klesá i velikost a hmotnost.

Prostě naše tělo je opotřebovanější a je schopno regenerovat se mnohem pomaleji. Je to stejné jako u auta. Časem se u něj projeví počet ujetých kilometrů a přibývá poruch. Je ale velký rozdíl mezi autem, které bylo pravidelně kontrolováno, a vozem bez odpovídající péče. Proto – aby se tělo mohlo neustále regenerovat – potřebuje dostatek základních stavebních látek. K nim patří i bílkoviny.

Místo bílkovin nastupují tuky

Červené maso prý pomáhá proti depresím.
Autor: profimedia.cz
Bílkoviny na rozdíl od cukrů a tuků obsahují i dusík, který je nezbytný pro metabolismus a syntézu tkání. Lidský organismus denně potřebuje několik set gramů bílkovin. Část se jich ztrácí postupným odumíráním tkání, část je z organismu vyloučena a zbytek spálen jako rychlý zdroj energie.

Důležité je, aby přísun bílkovin byl dostatečný a vyvážený. Pokud tomu tak není, spaluje tělo bílkovinu ze svalů nebo z krve. Výsledkem jsou pak úbytek svalové hmoty, poruchy hybnosti, oslabená imunita a další potíže.

Některé studie ukazují, že během 10 let ubude mužům zhruba 1,5 kg svalů, u žen je to o něco méně. Od 30. roku života až do padesátky tak přijdeme v průměru až o 3, ale spíše o 5 kg svalové hmoty. Tato ztráta je velmi často "kompenzována" přírůstkem tukové tkáně. Takže bohužel platí úměra: čím jsme starší, tím jsme tučnější.

S přibývajícím věkem je těžší získat svaly.
Autor: Profimedia.cz

Ale nezoufejte! Dobrá zpráva totiž je, že tomu tak vůbec nemusí být. Mnohdy stačí dodržovat pravidelnou fyzickou aktivitu až do vysokého věku a upravit si jídelníček. A právě v něm hrají bílkoviny nejvýznamnější roli.

Kvalitní bílkoviny

Ukázalo se, že pacienti po operaci, kteří dostávají více bílkovin tím, že je jim podávána infuze, stonají o polovinu kratší dobu než pacienti s běžnou stravou. Bílkovina totiž umí rychle nahradit vzniklé ztráty, je zdrojem energie a může významně posílit obranné funkce organismu.

Stejně tomu je i v dietě. Pokud má být účinná, musí být příjem kvalitních bílkovin trvale zvýšen tak, aby se pokryla jejich základní potřeba a zároveň se dostalo ochrany svalové hmotě. Proto je omezení množství potravy hlavní chybou v dietě! Tělo pak nemá možnost kompenzovat vzniklé ztráty tkání a bere si bílkovinu, kterou má k dispozici třeba ze svalů. Platí tedy důležitá zásada:

Hladovění není pro dietu vhodné!

Sójové produkty
Autor: Shutterstock.com

Také používání různých náhražek třeba ze sóji není dobrou alternativou přísunu bílkovin. Sója sice obsahuje dostatek bílkovin, ale chybějí jí některé aminokyseliny (těch základních je 22 a organismus si je všechny neumí vyrábět, proto některé musíme dodávat potravou).

A protože máme v sobě zakódovanou genetickou informaci lovců mamutů, bude přísun kvalitních bílkovin hrát v naší netučné dietě velmi důležitou roli.

Kolik potřebujeme

Přísun bílkovin v dietě by určitě měl být zvýšený. Ovšem pozor – velmi vysoký příjem naopak může škodit a dlouhodobě zatěžovat vnitřní orgány. Odborníci na výživu se zatím zcela neshodli na přesném doporučení. My se při dietě doporučené našim dobrovolnicím řídíme doporučením: denní příjem bílkovin by měl představovat 1 až 1,2 g bílkovin na 1 kg tělesné hmotnosti. Tedy žena, která váží 54 kg, musí počítat s příjmem bílkovin v rozmezí 54 až 65 g bílkovin na den. V tom případě jí stačí dvě hlavní masitá jídla za den.

Zkuste proto do své diety zařadit odpovídající zdroj bílkovin. A v takovém množství, aby váš organismus mohl budovat svaly a více "spalovat" tukové zásoby. Pokud tomu tak nebude, nebudete při dietě úspěšní.

Hlavní zdroje bílkovin
Pečené kotlety
Autor: Shutterstock.com

Zdrojem kvalitních bílkovin jsou především maso a masné výrobky, mléčné produkty, obilniny a některé další. Pro naši dietu jsme vybrali takový zdroj bílkovin, který nám poskytuje všech 22 základních  aminokyselin a zároveň nesmí obsahovat příliš mnoho tuků. Patří sem zejména: bílé maso (krůtí, kuřecí, králičí), červené maso (hovězí roštěná, hovězí svíčková), ryby (tuňák, losos), mléčné výrobky (mléčný kasein a syrovátka), ostatní (vejce).

Jednoduchý recept na "silnou" polévku:

Potřebujete: dvoje kuřecí prsa, zeleninu (například cibuli, brokolici, rajče, mrkev)

Postup: Zeleninu omyjte a nakrájejte na větší kousky. Nechte vařit vodu a společně se zeleninou přidejte kuřecí maso nakrájené na větší kousky. Dejte vařit, osolte, opepřete a případně ochuťte trochou sójové omáčky. Můžete konzumovat jako hlavní jídlo i několikrát denně.

Autor: Richard Pfleger

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji