Krůta z Uhříněvsi Vaška Noida Bárty
Suroviny:
500g krůtích prsou
1 cibule
pepř, sůl, sladká paprika,
ocet, olej, citronová šťáva
Postup:
Krůtí prsa nakrájíme na plátky vhodné na gril, posolíme a opepříme. Do misky nalijeme v poměru 1:1 ocet s olejem, přidáme papriku, nakrájenou cibilu na kolečka. Poté vložíme do misky maso, zakapeme citonem a necháme přes noc marinovat. Ocet nám maso krásně naleptá, takže je po ugrilování křehké. Grilujeme na rozpáleném grilu cca 5 min.
Kovbojský steak Petra Vondráčka
Suroviny:
4 hovězí steaky (kýta)
8 stroužků česneku
4 lžičky sušené chilli papričky
4 lžičky soli
6 lžic oleje
1 lžička mletého pepře
Postup:
Drcený česnek, chilli, sůl, olej a pepř rozmícháme v misce, aby utvořila hustou pastu. Potřeme jí celý povrch steaku, zabalíme a dáme do lednice na několik hodin uležet. Grilujeme na rozpáleném grilu cca 6 minut z každé strany. Záleží na tloušťce steaku.
Grilované panenky českého Honzy s omáčkou Hawaii
podle Evy Pilarové
Suroviny:
2 vepřové panenky
sůl
olivový olej
Postup:
Vepřové panenky nakrájíme na 3 cm vysoké kousky, polosíme a zakápneme olejem. Před grilovaným necháme okapat. Podáváme s omáčkou Hawaii a chlebem.
Omáčka Hawaii
Suroviny:
Menší sklenička majonéy Hellmans, 6 stroužků česneku, objemově stejné množství čerstvého zázvoru, sůl
Postup:
Oloupaný česnek a očištěný zázvor postrouháme na jemném struhadle, smícháme s majonézou a podle chuti osolíme. Tato omáčka má překvapivě lahodnou chuť a sedne i těm, kdo neradi česnek
Satimbocca po česku podle Haliny Pawlowské
Suroviny:
Vepřová panenka (popř. kuřecí prsa)
pepř, sůl
čerstvá šalvěj
parmská šunka
brambory
brynza
Postup:
Vezmu vepřovou panenku nebo kuřecí prsa, opepřím, osolím, položím na ně dva z každé strany dva lístky šalvěje, plátek svinu, obalím parmskou šunkou, zapárátkuji a griluju. K tomu brambory rozmačkané s bryndzou.
Třeboňský steak Ivety Lutovské
Suroviny:
2 x 200 gramové hovězí steaky
červený a černý pepř celý
skořice
zázvor
kardamon
olivový olej
Postup:
Koření rozdrtíme ve hmoždíři, promícháme a vetřeme do masa, které jsme před tím pokapali olivovým olejem. Poměr koření volíme podle oblíbené chuti, zajímavá je dominance zázvoru. Nakořeněné steaky grilujeme zhruba čtyři minuty na každé straně. Podáváme s kořeněným máslem a nakrájenou bagetou.Vhodným nápojem ke steaku je portské.
Pikantní křidélka Jiřího Chluma
Suroviny:
1 malý rajský protlak, 2 lžíce worchesteru, 1 lžíce sojové omáčky, 1 lžička pálivé papriky, 1 lžička sladké papriky, 4 stroužky česneku, 1 chilli paprička, 3 lžíce olivového oleje, 1 kg kuřecích křidélek
Postup:
Z kuřecích křídélek odstraníme tenké konce, aby se dalz lépe opékat na grilu. Všechny ingredience na marinádu rozmixujeme tyčovým mixerem a směsí zalijeme kuřecí křidélka. Minimálně na 3 hodiny (nejlépe do druhého dne) necháme kuřata marinovat. Křidélka pak osušíme od marinády a grilujeme dokřupava.