Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

V zajetí mléka

Před staletími se v mléku koupávaly královny Nefertiti a Kleopatra.
13. února 2009 | 08:21

Ruku na srdce – kdy naposledy jste si dali sklenici studeného mléka, kefíru nebo jogurt? Možná je to tak dávno, že si na to ani nevzpomenete. A přitom mléko a mléčné výrobky obsahují řadu zdraví prospěšných látek.

Mateřské mléko je několik měsíců jedinou výživou, které dostává novorozeně. Díky němu si tvoří imunitní systém a stává se odolnější proti nepříznivým vlivům okolí.

Sójové mléko obsahuje mnoho cenných vitaminů a minerálů.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Hodí se pro všechny
Mléko a mléčné výrobky patří k základu našeho jídelníčku, přitom nejčastěji tyto potraviny konzumují děti. Jsou pro ně totiž skvělým zdrojem bílkovin, lehce stravitelného tuku a mléčného cukru, který ovlivňuje činnost střevních mikroorganismů. Mléko obsahuje draslík pro zdravý vývoj organismu, fosfor pro růst kostí a zubů, hořčík nezbytný pro vývoj svalů, nervů a fungování oběhového systému, sodík, chlor, síru a stopové prvky, vitaminy řady B (například B1, B2, B6), A, D, C, E a K.
Pravidelný příjem mléka a mléčných výrobků je pro děti velmi důležitý i jako prevence před osteoporózou. Mléko totiž představuje jeden z nejbohatších zdrojů vápníku – litr obsahuje zhruba 1100 mg, přitom doporučená denní dávka pro děti se pohybuje od 800 do 1200 mg podle věku. Ale kdo to dodržuje? A tak se lidé vystavují riziku, že v pozdějším věku budou trpět řídnutím kostí. Skelet se utváří v dětství a během dospívání, nejvíce kostní masy má každý z nás mezi 20. až 30. rokem života a potom začne postupně ubývat. K nejzásadnější ztrátě pak u žen dochází v období menopauzy.

TIP redaktorky Olgy Trešlové

Nechcete ochutnat i jiné druhy mléka, například kozí? Tento zdroj fosforu, vápníku a vitaminu D má jiné složení tuků a bílkovin, takže je stravitelné i pro ty, kteří kravské mléko nemohou pít. Kozí mléko působí příznivě na imunitní systém, ovlivňuje činnost trávicího systému, jater a slinivky břišní. Poslední vědecké průzkumy prokázaly jeho pozitivní vliv při kožních onemocněních.

Mléko je díky svému složení skutečným požíračem tuku.
Autor: Dušan Křístek

Tekuté komplikace
Ne všichni lidé si však mohou mléko dovolit, protože mléčná bílkovina může u citlivých jedinců vyvolávat alergické reakce – zhruba 10 procent populace trpí nesnášenlivostí mléčného cukru a musí se spokojit jen se zakysanými výrobky, ve kterých se obsah laktózy kysáním snižuje. Zakysané výrobky však navíc poskytují užitečnou mikroflóru, která příznivě působí na trávicí trakt, snižují zažívací potíže a současně preventivně působí proti vzniku nádorových onemocnění.
Pro vyloučení rizika vzniku infekčních onemocnění z mléka lze obecně doporučit pití mléka pasterizovaného (mléko se zahřeje na 61,6 ºC, hodí se pro krátkodobé skladování) nebo se upravuje metodou UHT (Ultra High Temperature) s následným aseptickým balením, které prodlužuje délku spotřeby. Neošetřené mléko by neměly pít především těhotné ženy, jinak se vystavují nebezpečí listeriózy, která může poškodit plod.

Mléčné potraviny jsou bezpečné až pro děti od dvou let věku
Autor: AFP

Zdraví, které chutná
Nemusíte se bát, že byste ošidili své chuťové buňky – i nabídka obyčejného mléka je pestrá. Koupit si můžete plnotučné (obsah tuku minimálně 3,5 procenta), polotučné (1,5–2 procenta) nebo odtučněné (nejméně 0,5 procenta). A to buď čerstvé, které vydrží 3 až 5 dnů (skleněné lahve, PE sáčky, krabice z povoskovaného papíru), s prodlouženou trvanlivostí (PET lahve, krabice s PE uzávěrem) nebo trvanlivá mléka UHT s dobou spotřeby do 3 až 6 měsíců (aseptické obaly typu Tetra-Pack).
A pokud skutečně nemáte mléko rádi, nezoufejte, vždyť nabídka mléčných výrobků je skutečně široká, od smetany, másla, jogurtů a tvarohu až po tvrdé nebo tavené sýry. Většina z nich se dnes nabízí v klasických nebo light verzích, které vyhovují především zastáncům dietního stravování.

 

NEPŘEHLÉDNĚTE

Tipy pro hospodyňky

* Nejen dětský mlsný jazýček si může pochutnat na Nestlé mléčné medové kaši, která obsahuje 12 vitaminů, vápník a železo. Díky způsobu zpracování je lehce stravitelná, jak si můžete sami ověřit.
250 g stojí 72,90 Kč.

* Kozí farma Nový Dvůr u České Lípy vyrábí z pasterizovaného mléka ručně hnětený dohřívaný sýr s bylinkami Kořeněná Charlotta.
K dostání je přímo na farmě, ochutnáte?
100 g se prodává za 40 Kč.

Autor: Olga Trešlová