Pro diabetika je hubnutí součástí medikace, proto existuje řada medicínských diet přímo pro ně. Nové výzkumy prokázaly, že i v případě zdravých lidí, především žen, má inzulin na ukládání tuku zásadní vliv. Cílem nové diety založené na diabetických dietních zásadách je proto regulovat hladinu cukru v krvi prostřednictvím tzv. střídavého půstu.
2 dny půstu, 5 dní rozumného jídla
Střídavý půst spočívá v tom, že dva dny v týdnu, tzv. Spalovací dny, jíte podle speciálního nizkosacharidového menu, které má jen cca 650 kalorií (2700 kJ). Zbývajích pět dní tzv. Vyživujících jíte vyvážené menu s obsahem cca 1500 kalorií (6700 kJ). Během tříměsíčního testování se ukázalo, že lidé, kteří drželi tento přerušovaný půst, zhubli dvakrát více tuku, než jejich kolegové na běžné kontinuální nízkokalorické dietě. A současně se jim upravily všechny hodnoty krevních testů ovlivňující diabetes či jeho vznik.
Za vším hledejte geny
Podle britských vědců, kteří jsou pod výzkumem podepsáni, stojí za problematikou nadváhy naše geny. V průběhu tisíciletí střídajících se období blahobytu a hladomoru se lidské tělo průběžně obrňovalo spořivými geny, které pomáhají ukládat tuk pro hladové doby a zároveň geny, které ho následně transformují v energii. V moderní historii však žijeme v relativním blahobytu s dostatkem jídla a bez hladu. Naše tělo tedy není motivováno nashromážděný tuk spalovat.
Nadbytečný tuk je infekce
Dva dny vydrží každý
Navíc podobně jako jiné moderní diety počítá diabetická dieta s tím, že více než dva dny v týdnu přísný dietní režim málokdo dlouhodobě vydrží. Nutno však podotknout, že i oněch 6700 kJ ve „volný“ den, není žádné obžerství. Najíte se sice do sytosti, ale zdravě a dietně (viz jídelníček).
Ukázka jídelníčku
Spalovací den:
Snídaně: Omeleta ze dvou bílků a půl hrnku cibule a paprik, připravená na olivovém oleji (ve spreji) nebo emulzi z olivového oleje a vody ve spreji, 1 hrnek nízkotučného jogurtu.
Oběd: Mrkvová polévka s koprem a lžičkou zakysané smetany, hrnek čerstvých borůvek
Večeře: Grilovaný kuřecí kebab, ½ hrnku grilované cukety a ¼ hrnku celozrnných těstovin, 1 hrnek polotučného mléka
Svačina: Hrozny
Vyživovací den:
Snídaně: 1 hrnek nízkotučného jogurtu smíchaný s ½ hrnku celozrnných cereálií, 1 hrnku borůvek posypaný nasekanými vlašskými ořechy nebo mandlemi
Oběd: Velká celozrnná tortilla s krůtími prsíčky (150g), syrovou pálivou paprikou (1/2 hrnku), syrovou cibulí (1/4 hrnku), sušenými rajčaty (1/4 hrnku), 2 polévkovými lžícemi humusu, listovým salátem a 1 polévkovou lžící libovolného dresinku
Večeře: Zeleninový vývar, 150 gramů grilované vepřové panenky, 85 g batátů omaštěných olivovým sprejem, 1 hrnek brukve orestované na 1 polévkové lžíci olivového oleje
Svačina: Nakrájené jablko posypané skořicí a 1 hrnek polotučného mléka