Letní kuře: Dietní recepty, které si zamilujete
Těžko si lze představit vhodnější maso pro letní obědy či večeře, než je právě kuřecí. Je lehce stravitelné, dietní a přitom ho můžete připravit na desítky způsobů, takže vám nikdy nezevšední. Nechte omáčky a guláše na chvíli odpočívat a dejte si nějaký z lehkých letních receptů z kuřecího masa.
Pikantní kuřecí burritos
Na 12 porcí budete potřebovat:
- 1 lžíci olivového oleje
...Autor: shutterstock.com
- 1 velká cibule nasekaná najemno
- 1 prolisovaný stroužek česneku
- 1kg kuřecích prsou nakrájených na nudličky
- 1/2 lžičky chili koření
- sůl, pepř
- 12 mexických tortill
Na oblohu:
- 2 žluté papriky
- 2 červené cibule
- 250g cherry rajčat
- hlávkový salát
- 250ml zakysané smetany
- 200g strouhaných fazolí
Postup:
Ve velké pánvi rozehřejeme olej a na něm lehce orestujeme cibuli a česnek. Přidáme osolené a opepřené kuřecí maso a za stálého míchání je opékáme dozlatova. Přimícháme chilli koření a směs necháme dusit na mírném plameni asi 10 minut, dokud maso nezměkne.
Tortilly ohřejeme, položíme na ně zeleninu, kuřecí směs, čedar, zakysanou smetanu a zamotáme. Podáváme samotné, nebo s vaničkou guacamole.
- 1 lžíci olivového oleje
Kuře s citrusovými plody
Na 4 porce budete potřebovat:
- 1kg horních kuřecích stehen bez kůže...Autor: shutterstock.com
- 1/2 šálku octa
- 1/2 šálku pomerančové šťávy
- 1/2 šálku grapefruitové šťávy
- 1 lžičkaw mleté skořice
- špetka muškátového oříšku
- lžička třtinového cukru
- sůl
Postup:
Kuře omyjeme a osušíme papírovou utěrkou. Smícháme všechny suroviny a kuře v této marinádě celé obalíme. Poté přemístíme do uzavíratelné mísy a necháme přes noc marinovat v chladničce.
Kuřecí stehna grilujeme nebo pečeme v troubě předehřáté na 220°C po dobu zhruba 45 minut. Jako přílohu podáváme zeleninu a čerstvé bílé pečivo.
- 1kg horních kuřecích stehen bez kůže
Sezamové kuře se zázvotovou rýží
Pro 4 osoby:
- 500g kuřecích prsíček bez kůže...Autor: shutterstock.com
- 1 lžíce pražených sezamových semínek
- 1 lžíce rýžového vína nebo sherry
- 2 lžičky medu
- 2 lžičky neslané sojové omáčky
- 2 lžičky ústřicové omáčky
- 1 lžička sezamového oleje
- 160g jasmínové rýže
Postup:
Do nekovové misky dáme sezamová semínka, víno, omáčky a sezamový olej. Vše dobře promícháme. Kuře nakrájíme na dlouhé, silné proužky a přidáme je do marinády. Maso přikryjeme a necháme hodinu marinovat v chladničce.
Okapané kuře opékáme na grilu nebo na pánvi z obou stran zhruba 7 minut doměkka a mírně dokřupava. Občas je potíráme marinádou. Kuře je hotové, když z něj po píchnutí vidličkou vytéká čirá šťáva. Kuře podáváme s vařenou jasmínovou rýží a dušenou čínskou zeleninou.
- 500g kuřecích prsíček bez kůže
Waldorfský salát s kuřetem
Pro 4 osoby:
- 400g vařených nebo orestovaných kuřecích prsíček...Autor: shutterstock.com
- 2 červená jablka
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 stonky řapíkatého celeru nakrájeného na kousky
- 60g vlašských ořechů nasekaných nahrubo
- 1/2 šálku majonézy
- 1 hlávka ledového salátu rozděleného na listy a omytého
Postup:
Omytá jablka nakrájíme na kostky stejné velikosti a pokapeme je citronovou šťávou. Kuře, jablka, řapíkatý celer, vlašské ořechy smícháme, směs rozdělíme do listů salátů a podáváme jako předkrm, nebo s pečivem jako lehký oběd.
- 400g vařených nebo orestovaných kuřecích prsíček
Kuřecí špízy s kuskusem
Pro 4 osoby:
- 1 žlutá paprika...Autor: shutterstock.com
- 1 červená paprika
- 4 kuřecí prsíčka bez kůže
- šťáva z 1 citronu
- 2 prolisované stroužky česneku
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
- 4 velké dřevěné špejle
Omáčka:
- 2/3 šálku bílého jogurtu
- 1 lžíce citronové šťávy
- nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
- sůl, pepř
Na kuskus:
- 255g kuskusu
- 30g másla
- 4 šalotky nakrájené najemno
- 3 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
Postup:
Papriky očistíme a nakrájíme na kousky a spolu s kuřecím masem vložíme do nekovové misky, přidáme citronovou šťávu, česnek, olivový olej a koriandr a dobře promícháme. Přikryjeme a necháme alespoň hodinu marinovat.
Mezitím smícháme všechny suroviny na omáčku, osolíme ji a opepříme a vložíme do chladničky. Špejle namočíme asi na 10 minut do vody a poté na ně střídavě napichujeme kuře a papriku. Pečeme je v troubě předehřátá na 220°C, dokud není maso hotové.
Mezitím uvaříme kuskus podle návodu na obalu. V pánvi s nepřilnavým povrchem rozpustíme máslo a asi 2 minuty na něm smažíme šalotky. Poté je společně s koriandrem solí a pepřem přidáme do kuskusu a dobře promícháme. Špízy podáváme s kus-kusem, přelité jogurtovou omáčkou.
- 1 žlutá paprika