Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Hroznová turbo dieta: Zhubněte až 4,5 kg za 5 dní!

Hroznové víno vašemu tělu jen prospěje
17. září 2014 | 06:00

Vinobraní je v plném proudu, a proto je září ideální pro detoxikační hroznovou dietu. Kromě jedů zbavíte tělo i několika přebytečných kilogramů.

Dieta je založena na hroznovém víně, které je bohaté na minerály, jako jsou draslík, hořčík, železo, vápník, fosfor a kobalt. Obsahuje také množství antioxidantů, jako jsou betakaroten, vitaminy C, B6 a zinek. Současně díky slupkám a zrníčkům pročišťuje vaše střeva. Semínka navíc obsahují velké množství polyfenolů, které zabraňují předčasnému stárnutí. Hrozny také snižují riziko vzniku rakoviny plic.
Dietu držte 3 – 7 dní, přičemž ztratit můžete 2 – 5 kilogramů. Její výhodou je, že vás určitě nebude honit chuť na sladké.  

Hroznové víno je zdrojem mnoha minerálů a vitamínů
Autor: profimedia.cz
Hrozno každé 2 hodiny

Jíst byste měla zhruba každé dvě hodiny a všechny vaše porce by měly obsahovat hroznové víno. Denně tak zkonzumujete přibližně 1,5 kg hroznového vína, jedno zda červeného nebo bílého. V průběhu diety pijete neperlivou neslazenou vodu a bylinkový čaj.

Jídelníček na 5 dní

1. Den – turbo očistný
Během tohoto den byste měla sníst 1,5 kilogramu hrozna, nejlépe v šesti porcích. Nezapomínejte pít dostatek neslazených tekutin, pijte je však jen mezi jídly, nikoliv při konzumaci hroznového vína.

2. Den

  • Snídaně: 0,1 l grapefruitové nebo pomerančové šťávy, 50 g celozrnného chleba, 1 lžička nízkotučného rostlinného tuku, 30 g vařené šunky
  • Přesnídávka: 100 g hroznového vína
  • Oběd: Telecí plněný řízek  - obložte 100 g libového telecího řízku 1 plátkem šunky a lístkem šalvěje. Z každé strany osmažte na teflonové pánvi se 2 lžičkami oleje asi po dobu dvou minut. Hotové řízky pokapejte citronovou šťávou a podávejte se salátem z řeřichy a 100 g hrozna. 
  • Svačina: 1 nízkotučný jogurt (1,5 % tuku) a 100 g hrozna
  • Večeře: Mozzarellový salát - smíchejte 50 g hlávkového salátu s 60 g nakrájené mozzarelly a 1 rajčetem nakrájeným na plátky, přidejte 2 okapané sardinky nakrájené na malé kousky. Ochuťte 2 lžičkami oleje a 1 lžičkou citronové šťávy nebo octa. Nakonec do salátu přimíchejte 100 g hrozna a opepřete. 

3. den

  • Snídaně: 0,1 l grapefruitové nebo pomerančové šťávy, 50 g celozrnného chleba, 1 lžička nízkotučného rostlinného tuku, 30 g vařené šunky
  • Přesnídávka: 100 g hroznového vína
  • Oběd: Ovocná kuřecí prsíčka - osmažte na pánvi 250 g kuřecích prsíček na 1 lžičce oleje, asi po dobu 5 minut. Maso vyndejte a 100 g si odložte k večeři. Zbytek masa udržujte v teple. Šťávu z masa, která zůstala na pánvi, dolijte 2 lžícemi vody, přidejte 2lžičky želé z červeného rybízu a nechte rozpustit, potom přidejte 100 g hrozna. Osmažená kuřecí prsíčka nakrájejte na plátky, polijte ovocnou omáčkou a podávejte s hlávkovým salátem smíchaným s 1 lžičkou oleje, citronovou šťávou a s bylinkami. 
  • Svačina: 1 nízkotučný jogurt (1,5 % tuku) a 100 g hrozna
  • Večeře: Drůbeží hroznový salát - smíchejte 100 g kadeřavého salátu s 1 červenou paprikou nakrájenou na kolečka, 100 g kuřecích prsíček nakrájených na plátky a osmažených (odložila jste si je od oběda) a 100 g hrozna. Smíchejte s 1 lžící nízkotučné majonézy (může být i sójová) a s 1 lžící nízkotučného jogurtu (1,5 % tuku), dochuťte solí a pepřem. Připraveným dresinkem přelijte salát a posypejte čerstvými bylinkami.

4. Den

  • Snídaně: 0,1 l grapefruitové nebo pomerančové šťávy, 50 g celozrnného chleba, 1 lžička nízkotučného rostlinného tuku, 30 g vařené šunky
  • Přesnídávka: 100 g hroznového vína
  • Oběd: Krůtí maso s hroznem - rozpusťte 1 lžičku medu ve 2 lžících horké vody. Osmažte po dobu asi tří minut v pánvi na 2 lžičkách oleje 130 g krůtích prsou nakrájených na plátky. Maso vyndejte a udržujte v teple. Do pánve vložte 150 g hrozna a zahřejte, přimíchejte vodu s medem a nechte chvíli vařit. Dochuťte sójovou omáčkou a podávejte s krůtím masem a nasekanou řeřichou.
  • Svačina: 1 nízkotučný jogurt (1,5 % tuku) a 100 g hrozna
  • Večeře: Sýrový talíř  - na 100 g ledového salátu naservírujte 125 g sýra cottage, 1 hrušku rozdělenou na čtvrtky a 100 g hrozna. Salát pokapejte 1 lžičkou olivového oleje. 

5. den

  • Snídaně: 0,1 l grapefruitové nebo pomerančové šťávy, 50 g celozrnného chleba, 1 lžička nízkotučného rostlinného tuku, 30 g vařené šunky
  • Přesnídávka: 100 g hroznového vína
  • Oběd: Hroznový salát s rýží - uvařte 25 g rýže a nechte vychladnout. Do rýže vmíchejte 2 lžičky oleje, 80 g uvařené šunky nakrájené na malé kousky a 100 g rozpůlených hroznových bobulí. Podávejte na salátových listech.
  • Svačina: 1 nízkotučný jogurt (1,5 % tuku) a 100 g hrozna
  • Večeře: Hroznový salát s tuňákem  - jednu konzervu tuňáka ve vlastní šťávě (90 g) smíchejte s 1 lžící nízkotučné majonézy. Vmíchejte 1 cibuli nakrájenou nadrobno, ochuťte octem a pepřem. Podávejte na 100 g hlávkového salátu se 100 g hrozna.