Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Odborníci varují: "Steaková" dieta vám může nalomit zdraví!

Dieta plná masa může s vaším zdravím nepěkně zamávat!
29. března 2014 | 08:00

Paleo, Atkinsova či nízkosacharidová dieta jsou v posledních několika letech doslova hitem. Hubnou s nimi celebrity i běžní smrtelníci a nemůžou si ji vynachválit. Ostatně kdo z nás by se nechtěl cpát steaky či slaninou a přitom hubnout? Výživoví poradci však nejsou ani zdaleka tak nadšení, jako fanoušci tohoto "masitého" životního stylu.

Principem všech těchto diet je prosté snížení, či absolutní vyloučení sacharidů ze stravy. Znamená to zapomenout na pečivo, výrobky z mouky, přílohy, ale i brambory či cukry, včetně těch obsažených v ovoci.

Zkrátka cokoliv, co obsahuje sacharidy je při tomto typu diet téměř tabu. Co tedy jíst můžete? Především proteiny a tuky. Dovoleno je veškeré maso, včetně červeného a tučného, uzeniny, mléčné výrobky (kromě paleo diety), vejce, ořechy a samozřejmě zelenina a luštěniny.

Ptáte se, jak je možné, že i když jíte tučné potraviny, můžete paradoxně tuky spalovat? Principem je proces zvaný ketóza. Tedy stav organismu, při kterém se tělo zbavuje vlastního tuku, což je jeho přirozená obrana, má-li nedostatek sacharidů.

Kouzlo jménem ketóza

Jinými slovy to znamená, že klesne-li hladina cukru v krvi na minimum, začne tělo v játrech vytvářet takzvané ketony, kterými cukry nahrazuje.

Do ketózy se dostanete snadno. Snižte příjem sacharidů na maximální množství 50g denně (což odpovídá zhruba pěti půllitrům piva, 200g vařených těstovin nebo dvěma banánům) a naopak navyšte příjem živočišných či rostlinných bílkovin na 120g denně (což odpovídá zhruba dvěma 300g hovězím steakům, 1200g vařené čočky nebo třem vaničkám polotučného tvarohu).

K tomu přidejte trochu tuku pro nasycení a výrobu ketonů a po pár dnech se dostanete na vlnu ketózy, takže začnete prakticky bez námahy spalovat tuky. Zní vám to jako rajská hudba? S vyřazováním sacharidů a výletem do masny však ještě počkejte!

Nejsou bílkoviny jako bílkoviny

Nízkosacharidová dieta z principu špatná není. Ve skutečnosti by většině lidí více než prospělo snížit jeho běžný příjem sacharidů. Problémem při naprostém vyloučení sacharidů ze stravy je ale velmi pravděpodobní vznik chronické únavy, nižší výkonosti a trávících potíží.

Dalším z nešvarů všech typů proteinových diet je rapidně zvýšený příjem tuků, kterým má většina lidí tendenci cukry nahrazovat. Kdo by totiž volil luštěniny, výrobky ze sóji či zeleninové saláty, když má dovolené i pořádně prorostlé pečeně, klobásky či vejce na slanině?

Jenomže i přesto, že právě tyto potraviny jsou při vyloučení sacharidů s trochou nadsázky "dietní", mezi zdravé se nemohou řadit ani náhodou. Díky nim si totiž zvyšujete hladinu cholesterolu v krvi a společně s ní i šanci na cukrovku druhého typu či srdečně-cévní choroby jako jsou infarkt nebo mozková mrtvice.

Ledviny na 24 hodinový provoz

I když se ale rozhodnete k nízkosacharidové dietě přistupovat zodpovědně a pečený bůček vyměníte za vařenou čočku, stále nemáte vyhráno. Kromě vyloučení sacharidů budete muset totiž také cvičit, aby se tělo s vysokým příjmem bílkovin popralo se ctí.

Za cvičení ovšem nepovažujte rychlou procházku 2x týdně, nebo chození po schodech. Aby se tělo bylo schopné bez problémů vyrovnat s příjmem 120g bílkovin denně, je potřeba strávit pohybem alespoň 90 minut každý den. Na což velmi pravděpodobně v běžném provozu čas nenajdete.

Pokud tedy navýšíte příjem bílkovin a přitom citelně nenavýšíte také frekvenci aktivního pohybu, bude tělo proteiny složitě odbourávat v ledvinách, čímž dojde k jejich výraznému zatížení.

Co s tím?

I když se na trhu neustále objevují zázračné a bezpracné recepty či přípravky na hubnutí, smiřte se s tím, že snadná cesta jak snížit svoji hmotnost zkrátka neexistuje. Tím nejlepším, co pro své tělo můžete udělat není nasadit dietu, ale začít s celkovou změnou dosavadniho životního stylu.

Začněte jíst pravidelně, alespoň 5x denně a ke každému jídlu si dejte porci zeleniny či ovoce. Snižte příjem sacharidů a lehce navyšte příjem bílkovin, primárně těch z bílého masa, ryb, mléčných výrobků a luštěnin. K tomu přidejte pohyb v celkovém součtu alespoň 5 hodin týdně a uvidíte, že kila půjdou zvolna, ale zato trvale dolů a tělo začne ochotně spalovat tuky a vytvářet svalovou hmotu. Jedině tak budete nejen štíhlí, ale také zdraví.

Autor: brig