Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Vše o soli: Kolik jí škodí a kde všude je skrytá

Hodně soli sníte denně v nejrůznějších potravinách.
29. března 2014 | 12:00

Říká se „Sůl nad zlato“, jenže i toho bílého zlata moc škodí. Víte, jaké množství soli je pro váš organismus zdravé a kde všude se ukrývá, i když byste ji tam nečekali?

Sůl pro zdraví

Sůl je díky obsahu draslíku, sodíku, jódu a dalších minerálních látek nepostradatelná pro správné fungování lidského organismu.  Spolu s dalšími minerálními látkami se podílí na udržování rovnováhy tekutin v těle, správné výši krevního tlaku a je důležitá pro správné fungování srdce, cév, nervů i svalů a také vstřebávání látek v ledvinách.  Doporučená denní dávka soli pro dospělého člověka je asi 5 g, u dětí jsou to 3 g. Tím se ale nemyslí jen sůl, kterou si vědomě dochutíte pokrm, ale i ta, o které možná ani nevíte, že ji konzumujete. Podle odborníků většina z nás ale denní dávku překračuje až třikrát a tím si zahrává se svým zdravím.

sůl
Autor: Shutterstock.com
Když je soli moc

Co se stane, když konzumujeme soli příliš mnoho? Následkem je vysoký krevní tlak, což vede k riziku mozkové příhody a srdečního selhání. Podle vědců dokáže příliš mnoho soli v organismu spustit autoimunitní onemocnění, choroby jako je roztroušená skleróza a také zánětlivé stavy. Zvýšený příjem soli navíc vyvolává pocit žízně, kterou se často snažíme uhasit ne obyčejnou vodou, ale slazenými nápoji. Konzumace příliš slaných potravin tedy často vede také k obezitě.

Na dlouhé hranolky si letos můžete nechat zajít chuť
Autor: profimedia.cz
Sůl je i tam, kde byste ji nečekali

Sůl je obsažena téměř ve všech potravinách, podle odborníků tak do těla dostáváme asi 77% denní dávky potřebné ke správnému fungování organismu, proto tedy není často zapotřebí pokrmy dále vůbec solit. Nejvíce přidané soli obsahují uzeniny, pokrmy z rychlého občerstvení, chipsy a slané pochutiny, konzervovaných a nakládaných potravinách nebo sýrech. Pro příklad: 100 g šunky obsahuje asi 1,8 g soli, 100 g balkánského sýra obsahuje 3,25 g soli, porce instantní polévky obsahuje 2 g soli, 100 g taveného sýra obsahuje 2,2 g soli a 100 g kečupu obsahuje 2,5 g soli.

Sůl se ale vyskytuje i tam, kde byste ji možná vůbec nečekali. Velké množství jí obsahují například snídaňové cereálie, mražená jídla, ale třeba i zeleninové šťávy. Stejně tak najdete její zvýšený obsah v baleném mase, marinádách a dresincích, omáčkách na těstoviny nebo kořenících směsích. Také minerální vody mají vysoký obsah soli a najít jej můžete dokonce i v některých sladkostech.

sůl
Autor: Shutterstock.com
Na etiketách nehledejte jen obsah soli a sodíku, ale také tato označení:
alginát sodný
askorbát sodný
hydrogenuhličitan sodný (jedlá soda)
benzoát sodný
kaseinát sodný
chlorid sodný
citronan sodný
hydroxid sodný
sodná sůl sacharinu
mléčnan sodný – Stearoyl
siřičitan sodný
dihydrát
glutamát sodný (MSG)
fosforečnan sodný