Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Paleolitická dieta: Celebrity se cpou jako neandrtálci

12. února 2013 | 09:44

Chcete zhubnout? Pak se dejte na paleolitickou dietu a jezte jako naši předci v době kamenné.

Jak to funguje
Podle amerického experta Dr. Eatona máme jen nepatrně jiné geny, než naši předkové v době kamenné, proto by nám měla vyhovovat stejná strava. Dieta je založena na nízkém podílu sacharidů a na vynechání mléčných a pšeničných produktů. Nemusíte počítat gramy ani kalorie, zlaté pravidlo u této diety zní: Přestaňte jíst, když jste sytí. Podle amerických expertů pomáhá dieta nejen zhubnout, ale také dokáže chránit před kardiovaskulárními chorobami nebo rakovinou žaludku.

Lidé, kteří na tuto dietu nedají dopustit tvrdí, že jsme stvořeni k tomu, abychom jedli jako lovci a sběrači doby kamenné.
Autor: profimedia.cz
Co jíst
Libové maso, drůbeží maso, ryby a mořské plody, vejce, ovoce a zeleninu s nízkým obsahem škrobu, ořechy a semena. Dopřát si můžete zastudena lisované oleje, avokádo, sušené ovoce, čaj a kávu bez mléka a cukru.

Co nejíst
Pšeničné výrobky, luštěniny, mléčné výrobky, konzervované a nakládané potraviny, brambory a ovoce či zeleninu s vysokým obsahem škrobu, tučné maso, solené potraviny a šumivé nápoje.

Jessica Biel
Autor: Profimedia.cz
Dieta, při níž podle teorie Dr. Eatona, můžete každý týden 1-2 krát zhřešit a dát si zakázanou potravinu, obsahuje hodně bílkovin, díky nimž se budete cítit rychle sytá. Paleolitická dieta obsahuje všechny výživové prvky, pouze vitamín D je v ní obsažen v malém množství, proto byste jej měla dodávat tělu v podobě doplňků stravy. Této dietě propadla nejedna hollywoodská hvězda. Dopustit na ní nedá herečka Jessica Biel, zpěvačka Miley Cyrus nebo herec Matthew McConaughey.

Jídelníček
Snídaně: Losos s bylinkami a ořechy
Oběd: Zeleninový salát s olivovým olejem a citrónovou zálivkou, krůtí prsa, mandle a maliny
Večeře: Telecí přírodní řízek, zeleninový salát s melounem a slunečnicovými semínky.