Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

6 potravin, ve kterých se skrývá cukr

6. února 2013 | 06:00

Sledujete pečlivě etikety výrobků, které si kupujete? Jestli ne, tak začněte, a možná se budete divit, kolik cukru obsahují vaše oblíbené pochutiny.

Podle posledních studií sníme ročně o 43 800 kalorií z cukru více, než potřebujeme a o většině ani nevíme. Cukr a umělá sladidla jsou totiž přítomni i v potravinách, ve kterých by jsme je možná ani nečekali.

Jak nenaletět na etikety

Podívejte se pořádně na ingredience, které jsou obsaženy v potravinách. Nehledejte cukry jen pod názvem „cukr“, ale také jako ovocný sirup, kukuřičný sirup, sacharóza, fruktóza, glukóza nebo dextróza. Pokud najdete některou z výše jmenovaných složek mezi prvními třemi ingrediencemi, pak produkt raději zase odložte do regálu a vydejte se pro jiný.

Důkladně prozkoumejte etikety:

Smoothie
Autor: Shutterstock.com
Smoothies

Smoothies jsou připravené z ovoce a jogurtu, mají hustou konzistenci, podobnou mléčným shakeům, Ale pozor, pokud si smoothies nepřipravujete doma, je nanejvýše pravděpodobné, že v něm najdete spoustu cukru, který je obsažen jak v ovoci, tak i v jogurtu a někdy je pro lepší chuť přidávána ještě ovocná šťáva.

Nízkotučné salátové dresinky

Nízkotučné zálivky do salátu mají sice méně tuku, ale o to více obsahují cukru nebo umělých sladidel. Ve dvou lžících zálivky, tak do salátu přidáte i 7 g cukru. Opravdu lahodnou zálivku si tak raději připravte doma. Postačí vám k tomu: Balzamikový ocet, olivový olej, hořčice, česnek, pepř a sůl.

Jogurt
Autor: profimedia
Jogurt

Spíše než ovoce najdete v ochucených jogurtech umělá barviva a cukry. Těch je v některých kelímcích až 12 g. A tak si místo barevných jogurtů, raději připravte ovocnou pochoutku doma z nízkotučného bílého jogurtu a čerstvého nasekaného ovoce.

Omáčka na těstoviny

Samotné rajče má v sobě až 3 g cukru a proto jsou boloňské a milánské omáčky sami o sobě sladké. Jenže když se pozorně podíváte na etikety zjistíte, že výrobci vám pokrm ještě jak se patří přisladili.

Cereálie

Nejsou cereálie jako cereálie, proto je dobré vědět, co vlastně vkládáme do nákupního košíku. V první řadě v regálech sáhněte raději po celozrnných cereáliích, v té druhé se podívejte, co jsou vlastně zač. Většina cereálií totiž kupodivu obsahuje velké množství cukru a z nutričního hlediska se někdy blíží až ke koblize. Rozdíl je také v tom, jak je müsli připravené. Zapékané se většinou smaží na palmovém oleji, sypané se naopak praží bez přídavku tuků. Nejideálnější je ale obyčejná směs vloček a sušeného nebo čerstvého ovoce.

Mražená pizza a jiné pokrmy

Mražená pizza
Autor: profimedia.cz
Mražené potraviny mají často méně tuku, ale zato cukru v nich najdete tolik, jako v tyčince Snickers. 

Vyhýbejte se také mraženým potravinám obsahujícím příliš mnoho sodíku.