Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Narovnejte se! Zhubnete!

27. prosince 2011 | 06:00

Přibrala jste o Vánocích zase nějaké to kilo? Máme pro vás jednoduchý trik, jak se jich bez velké námahy zbavit. Stačí se naučit správně stát. Víte, že držení těla ovlivňuje spalování? Máme-li v pořádku svaly, které nás „drží na nohou“, lépe dýcháme, hýbeme se a tím shazujeme nadbytečná kila.

„Teď jenom stojím a hubnu,“ ohromil mě Martin Šťastný, specialista diagnosticko-relaxačního studia Dires. Super, to bude něco pro naše čtenářky! Jenže pak jsem zjistila, že „stát a hubnout“ zas není taková legrace.

Stroj uvnitř

Součástí pohybového aparátu je takzvaný hluboký stabilizační systém – zejména bránice, dno pánevní, hluboké svaly břicha a zad. Tyto svaly zajišťují vzpřímenou polohu těla, drží nás na nohou, v sedu, se vzpřímenou hlavou. Při čemkoli, co děláme, je zapojujeme.

„Stabilizační svaly trénujeme od chvíle, co se narodíme,“ říká Martin Štastný. „Miminko se naučí zvedat hlavu, překulit se na bok, tím se celý systém tvoří. Lidé, kteří tímto raným programem projdou v pořádku, se pak můžou rychle ‚napravit‘ – jen obnoví již naučené. Naopak jedinci, u nichž neproběhlo vše, jak mělo, musí cvičit vlastně stále.“

Představíte-li si tyto svaly jako skrytý stroj uvnitř nás, dokážete si také uvědomit, že ve chvíli, kdy ho uvedete do chodu, bude hezky spalovat kalorie. Bohužel, většina z nás má tento stroj pošramocený a nesprávně fungující. Do pohybů zapojujeme náhradní svaly, jež jeho funkci přebírají. Tím pádem stále hůře držíme tělo, hůře dýcháme i sportujeme a – méně spalujeme.

Správný postoj napomáhá hubnutí
Autor: shutterstock.cz

Kde nám zlepší držení těla?

Máte půl dne kulatá záda a hlavu vysunutou jako želva k monitoru počítače? Pak jste ideální „případ“ pro posilování hlubokých stabilizačních svalů. Ve skutečnosti na tom dobře není skoro nikdo, dokonce ani sportovci.

Tanec je perfektní pro držení těla
Autor: shutterstock.cz
Co s tím? Nejdříve navštivte fyzioterapeuta nebo jiného specialistu. „Kvalitní fyzioterapeut by vám po vyšetření měl doporučit jeden hlavní cvik,“ říká Martin Šťastný.

„Obvykle totiž dostanete tolik informací a náprava svalové nerovnováhy je pro naši koncentraci a koordinaci tak složitá, že jeden základní cvik, který budete provádět šestkrát denně, je ideálním východiskem.“

Opravdu to stačí? Ano. Všechny svaly, šlachy, kosti a klouby jsou propojené a vylepšením jedné části pozvolna začnete napravovat celý systém. Vhodné je doplnit je kondičním cvičením se zkušeným trenérem a dlouhodobou prací s fyzioterapeutem.

Zvládnete sama

Existuje několik druhů cvičení, při kterých systém hlubokých stabilizačních svalů posílíte

H.E.A.T

Chcete-li si při tréninku dát do těla, H.E.A.T je ideální. Při cvičení máte navíc po celou dobu tělo pod kontrolou, pracujete s vlastní vahou a posílíte potřebné svaly.

H.E.A.T. je skvělý trénink
Autor: thinkstock.cz

Flowin

Jedná se o cvičení i pro silně obézní. Při hodině flowin „kloužete“ menšími destičkami na ruce nebo nohy po speciální desce. Cvičení kvalitně zpevní svalový korzet.

Flowin se hodí i pro silně obézní
Autor: thinkstock.cz

Bosu naučí držet balanc a zpevní svaly
Autor: shutterstock.cz
Bosu

Neznáte ho? Jde o gumový půlbalon na speciální podlážce. Při jakémkoli pohybu na něm musíte držet balanc a není to vůbec snadné. Je jedním z nejlepších nástrojů na aktivaci hlubokého stabilizačního svalstva.

Tanec

Perfektní držení těla při tanci je nutnost. Zkuste třeba zumbu nebo flamenco, dobré jsou i klasické tance.

Cvičení s malými nebo velkými míči

Zkušený lektor vás naučí zapojování hlubokých svalů jak při cvičení s fitballem, tak overballem. Najděte si kvalitního lektora s akreditací na: core (střed těla), bosu core nebo bosu reha.

Balanční míč pomáha hubnout
Autor: shutterstock.cz

 

Proč při správném držení těla hubneme
* Systém hlubokého stabilizačního svalstva je velkou skupinou svalů, které při správném objemu spotřebuje hodně energie. I při menších pohybech v běžném denním režimu tak spálíte více kalorií.
* Při jeho správném fungování plně zapojujete ostatní svaly a můžete s vyšší intenzitou sportovat, a tím pádem více spalovat. Cvičíte-li správně, baví vás to, nejste celá bolavá a otrávená.
* Díky správnému držení těla lépe dýcháte, máte víc energie pro sportování, pohybový aparát lépe regeneruje.

Autor: Olga Poucheová, Kbak