Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Hubnete? Kdy se vážit a kdy ne!

21. listopadu 2011 | 06:00

Záleží nám na vašem psychickém zdraví. Je třeba, abyste byla ušetřená zbytečných traumat, která mohou nastat, když se postavíte na váhu. Ovlivňuje ji totiž spousta okolností!

Nevažte se, pokud:

... se stresujete

Plus 1 kg za tři dny

S plným břichem se svět nezdá až tak strašný. Krev, která dosud sídlila v mozku a povzbuzovala v horečné aktivitě krvelačné neurony, odteče do žaludku a věnuje se spolykaným sušenkám.

Pokud míváte nárazové stresy a nechcete kouřit jednu cigaretu za druhou, tělo si řekne o hýčkání právě v podobě cukru.

Čím déle stres trvá, tím horší následky může mít. A nejen na postavě. Opačný případ nastává jen, když je stres vyvolaný smutkem či ztrátou.

... máte PMS

Nenechte se traumatizovat váhou.
Autor: profimedia.cz

Plus 2 - 3 kg

V době PMS (premenstruační syndrom) zásadně nelezte na váhu! Tkáň tehdy zvláční, povolí a vyplní se vodou a vy máte i větší chuť k jídlu.

Při přirozeném cyklu vaše muka z nadmutí a tomu přímo úměrné terorizování okolí trvá naštěstí jen 3 až 5 dnů.

Ovšem s antikoncepcí se PMS povážlivě prodlouží, v některých případech i na 2 týdny! Nejde totiž o žádný mýtus. Hormony a jejich cyklické změny lomcují nejen ženským tělem, ale i nešťastnou ručičkou váhy.

... jste si užila filmový večer s kámoškou

Plus 1,5 až 2,5 kg

Ráno po filmovém večeru s kamarádkami není rozhodně dobrý čas na vážení.

Pokud jste u Lásky nebeské, či Madisonských mostů společně baštily popcorn, brambůrky a jiné pochutiny a zapíjely to vínkem, máte sice zrelaxovanou hlavu, ale vaše tělo mělo noční můru.

Sůl zadržuje v těle vodu a zpomaluje metabolismus. Stejně tak alkohol. Samozřejmě bylo třeba to rychle ráno zalít nekolika sklenicemi vody...

A právě vodu si tělo drží jako klíště, aby mu pomohla rozpustit to kvantum soli, kterou jste se v relativně krátkém čase nacpala.

Není však důvod k panice. Když takto zhřešíte jednou za čas, tělo si poradí. Když ale prosolíte organismus pravidelně, zapomeňte na konfekční velikost 38.

Puste si s kámoškou nějaký dojemný film.
Autor: profimedia.cz

... špatně trávíte

Plus 1 až 3 kg

Máte problém se po ránu pravidelně vyprázdnit? Nastane tak hromadění odpadních látek v organismu, které pokud trvá déle než 2 dny, nepřidá jen na váze!

Následují bolesti hlavy, malátnost, zhoršení kožních onemocnění. A to vše právě jen pro tento jeden, ovšem zásadní problém.

Když nepomůže ani zvýšený příjem vlákniny, řešte to! Po konzultaci s odborníkem upravte stravování
a bude po starosti.

Zeleninový salát je nejlepší jídelníček na hubnutí
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
... měníte styl stravování

Plus 1 - 2 kg

Nezabrala vám hned dieta, kterou vám poradila kamarádka? Nedělejte unáhlené závěry!

Pokud jste nepřesedlala na nezdravého „Atkinsona“, kde jíte v podstatě pouze bílkoviny, ale máte v plánu dlouhodobé zdravé stravování, můžete napřed přibírat. Efekt zdravé stravy není okamžitý.

Zelenina, vláknina a potraviny, které vás zasytí nadlouho, totiž váží více a jsou hůře stravitelné. Dejte tělu čas vzpamatovat se z pozitivního šoku a hlavně, těch pár dní se nevažte!

Važte se, když:

... se vzbudíte

Minus 1 kg

Pokud jste večer netrávila bílým sexem (rozuměj vymetání ledničky), mělo by vám po ranní toaletě příjemně kručet v břiše. Ráno jsou čísla na váze nejobjektivněji.

Vstávejte příjemně do hezkého dne.
Autor: profimedia.cz

... jednou za 7 dní

V optimálním případě mínus 1 kg

Vážit se častěji než jednou za 7 dní vám náladu akorát pokazí. Týden sekání dobroty, tedy pohybové aktivity a nepřejídání se, se odrazí opravdu až na jeho konci.

... po diskotéce

Minus 2 kg

Ale to opravdu jen na zvednutí nálady! Malé množství alkoholu aktivuje metabolismus a přeměňuje sacharidy na energii, kterou tancem spotřebujete.

Nemalý je i úbytek tekutin, které se odpaří pocením. Efekt je však krátkodobý. Jen co "kocovinka" pomine, ručička na váze zaujme původní pozici.

... po kofeinu

Spousta kafe může škodit.
Autor: profimedia.cz

Minus 0,5 kg

Kávička sem, kávička tam, rozlítaný den, oběd nikde? A spočítala jste, kolikrát jste si musela odskočit?

Káva je totiž mírné diuretikum, ale úbytek hmotnosti po ní nemá s odbouráváním tukových zásob nic společného ... ale potěší.

Nahraďte dvě kávy denně zeleným čajem a uvidíte časem zásadnější výsledky.

... po tréninku

Minus 0,5 až 1 kg

Při pravidelném cvičení počítejte s tím, že přeměna tuků na svaly se neobejde bez změny váhy - i když napřed směrem nahoru.

Pokud však ručička na váze neklesá ani po půl roce - pokud cvičíte a stravujete se podle plánu - změňte trenéra nebo sport.

Autor: lesk.sk, Kbak