Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

10 tipů, jak o Vánocích nepřibrat

Voňavé vanilkové rohlíčky nás svádí k dietnímu \"hříchu\".
19. prosince 2011 | 07:09

A je to tady! Čas adventu a Vánoc. Všude se line vůně vanilky, perníčků a jiného cukroví. Nedá se tomu odolat, všichni to známe. Jenže pak si po Novém roce stoupneme na váhu a zděsíme se, kolik kilogramů se nám podařilo přibrat. Letos tomu tak být nemusí. Přinášíme vámí deset jednoduchých tipů, jak si užít vánoční čas plnými doušky, aniž bychom pak museli zpytovat svědomí.

1. Procházky udrží ve formě

I přestože mrzne, až praští, zapomeňte na válení se v teple domova. Nasaďte čepici, rukavice a šálu a hurá ven! Každodenní alespoň půlhodinová procházka pohladí na duši, udrží vás fit a spálíte při ní až sto kalorií, tak žádné vymlouvání, že je venku zima!

2. Co zkusit něco nového?

Na svátky vánoční se tradičně peče husa, ale co tento zvyk letos trochu obměnit a upéct si výtečnou rybu? Pochutnáte si na ní a ještě k tomu spotřebujete daleko méně kalorií.

3. Obejít se bez masa

Kdo vyloženě nebazíruje na tom, že o Vánocích mají být ústa mastná od řízku, může zjistit, že i vegetariánské jídlo dokáže potěšit chuťové buňky. Bezmasá strava navíc zajistí, že vaše postava zůstane štíhlá.

4. S alkoholem střídmě

Přípitek je povolen, to je jasné. Pití alkoholických nápojů by se ale nemělo přehánět. A v žádném případě by se neměl konzumovat před jídlem. Nejenom že podporuje chuť k jídlu, ale i jeho kalorická hodnota není zanedbatelná.

5. Prázdný žaludek nezná hranic

Procházka na vánoční trhy je snad tradicí každé rodiny, ať už žije v jakémkoli městečku. Jenže pokud tam vyrazíte hladoví, voňavým párkům a cukroví se nevyhnete. Proto než vykročíte, dejte si něco na zub už doma.

6. Pozor na cukroví

Cukroví od babičky je jistě skvělé, ale je až moc bohaté na kalorie. Zkuste se vyhnout všem sladkostem, které jsou plněné čokoládou nebo máčené ve sladkých polevách. Pokud na vás přijde mlsná, zobejte nějaké domácí sušenky, ve kterých je minimum tuku a cukru.

7. Hubnutí při domácích pracích

Je jasné, že každá žena chce mít na Vánoce uklizeno a aby bylo doma všechno hezké a čisté. Ale možná byste se divila, kolik kalorií se spálí během louskání ořechů. Takže lenost za hlavu, sednout si, poslouchat vánoční koledy a louskat! Za rozlousknutí sto gramů ořechů se spálí až pět set kalorií.

8. Polévka jako tukožrout

Vánoční čas přece neznamená, že se každý musí přecpávat jen řízky, bramborovým salátem, cukrovím a podobně. Stejně tak dobře si pochutnáte i na domácí, poctivé polévce, která zasytí, ale kalorie nepřidá.

9. Zdravé jídlo hraje prim

Ovoce a zelenina by se měly stát vašimi hlavními parťáky, pokud se během vánočního obžerství, které každoročně probíhá, nedokážete udržet na uzdě. Suroviny vám navíc dodají energii a dobrou náladu.

10. A do práce!

Komu se přece jen povede přes vánoční svátky nabrat nějaké to kilo, nezoufejte. Ale pokud je vaše novoroční předsevzetí zhubnout do plavek a máte v plánu začít chodit do posilovny, máme pro vás lepší návrh – zaplatit si osobního trenéra. Do fitness centra byste také mohla po čase přestat chodit, kdežto nepřijít na hodinu cvičení s trenérem, to si troufne jen málokdo.

Autor: mivr, Krvs