Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Po dietních limonádách přiberete, podporují chuť k jídlu!

Dietní nápoje postavě neprospívají stejně jako ty slazené
30. června 2011 | 06:00

Jsou bez kalorií, tedy dietní. Řeč je o oblíbených bublinkových nápojích. Dáváme si je v pohodě při hubnutí místo jejich sladkých verzí. Víte ale, že se po nich také přibírá?

Chceme nějaké to kilo shodit a tak si nasadíme nízkokalorickou stravu. Je třeba samozřejmě často pít, ale proč se nalévat jen obyčejnou vodou? Skvěle se proto tváří lehké varianty oblíbených nápojů. Když je něco „diet“ nebo „light“, má to přeci patřit ke správnému dietnímu stravování. U limonád je ovšem opak pravdou!

Dokazují to výsledky nejnovější americké studie, kterou prováděla posledních deset let na univerzitě v Texasu profesorka Helen Hazuda. Účastnila se jí skupina 500 dobrovolníku. Všichni, kteří si dali pravidelně místo normální limonády její dietní verzi, přesto přibrali na váze. Sice ne ve výsledku tolik, jako kdyby měli v nápojích dlouhodobý příjem cukrů, ale kila šla kupodivu nahoru o 70% rychleji než u konzumentů nedietního pití. Konkrétní výsledky byly samozřejmě zohledněny životním stylem dobrovolníku, tedy jestli cvičí, kouří, drží se zásad správného stravování apod.

941692:gallery:true:trueChcete tloustnout? Pijte limonády!

Ovšem zásadní pro tento výzkum je porovnání těch dobrovolníků, kteří si denně dopřáli minimálně dvě dietní limonády s těmi dobrovolníky, kteří se žádných limonád (sladkých ani dietních) po celou dobu nedotkli! Ti, co dietní limonády pili, přibrali v pase pětkrát tolik, než zbytek zkoumaných lidí, co žízeň hasil jen vodou a nijak nepřislazovanými nápoji!

Z dlouhodobých sledování totiž vyplývá, že limonády slazené umělými sladidly, což jsou právě tyto „light“ verze, více přivodí chuť na sladké, které si tak dopřejeme v jiných potravinách.

Chcete hubnout? Pijte vodu!

„Umělá sladidla stejně jako cukry podporují chuť k jídlu, ale oproti nim cukry člověka alespoň na čas zasytí. Po umělých sladidlech ale rychle přijde potřeba cukr doplnit,“ potvrzuje Sharon Fowler, kolegyně doktorky Helen Hazudy, která se na výzkumu podílela. „Nejzdravější a nejdietnější je prostě pít obyčejnou vodu,“ dodává.

Voda je nejlepší pomocník hubnutí
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

V extrému mohou dietní nápoje narušit zdraví a dokonce poškodit důležité mozkové buňky. „Je možné, že jsou bez kalorií, ale rozhodně ne bez následků,“ říká profesorka Helen Hazuda, která po svých výzkumech odmítá jakékoliv dietní nápoje pít.

Z výsledku tedy nakonec vyplývá, že kdo se nemůže zbavit své závislosti na sladkých limonádách, je pro jeho zdraví lepší konzumovat tyto nápoje originální, tedy normálně slazené, než jejich dietní verze. Jen by bylo dobré jejich spotřebu o něco omezit.

Autor: INT, bak