Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Máte nadváhu? Možná za to může váš šampon!

Za vaše kila může možná i špatná kosmetika
2. července 2011 | 06:00

Asi by nikoho nenapadlo, že i kosmetika může mít svůj podíl na tloustnutí. Mohou za to chemikálie, které obsahují mnohé zkrášlující přípravky.

Všichni lékaři vám potvrdí, že pro hubnutí je jediná zaručená cesta – zdravě jíst a hýbat se. Ale nová studie dokazuje, že pomůže i změnit kosmetiku, například právě šampon. Proč?

Pokud totiž vaše oblíbené přípravky obsahují chemikálie a hormony, mají pak určitý vliv právě i na nabírání hmotnosti. Zní to možná nepravděpodobně, ale lékaři z Mount Sinai Medical Center v New York, kteří výzkum provedli, tuto souvislost potvrzují. “Až 70% běžně používaných kosmetických přípravků a také jejich obaly totiž obsahují různé chemické sloučeniny a endokrinní disruptory (hormonálně aktivní látky), kterým by bylo lepší se vyhnout,” tvrdí odborníci.

Hormony v kosmetice ovlivňují i děti

Různé chemické látky se totiž mohou častým používáním vstřebat do organismu a postupně tak narušit imunitní systém a metabolismus. Především endokrinní disruptory mohou narušit žlázy produkující hormony, které mají vliv na metabolismus a naší váhu.
Pokud je tedy koktejl všech pro tělo nepřirozených přísad v kosmetice přijímaný do těla pravidelně ve větším množství, může právě i negativně přispět k nabírání na váze. Vliv samozřejmě není tak velký, ale určitý tu je.

To dokazuje také newyorská pediatrička Maida Galvez, která tento výzkum doplnila studií na 330 dětech ve východním Harlemu. Ty, co dlouhodobě používaly levnější drogérii, právě vesměs s těmito chemikáliemi a endokrinními disruptory, měly v průměru vyšší sklon k nadváze.  
“I když tyto látky hrají v obezitě jen malou roli, je lepší jejich vstřebávání do těla předcházet," potvrzuje Maida Galvez.

Logickým řešením tedy je upřednostňovat přírodní kosmetiku, bez jakýchkoliv látek zasahujících do organismu.

Autor: INT, bak