Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zhubněte podle feng-šuej, Gottové hrozí jojo efekt!

23. března 2011 | 13:19

2. díl: Pokud jste „ohniví“ jako Ivana Gottová, dejte si jakékoliv červené potraviny, ovšem zapomeňte na červené víno. Nebo Marta Jandová jako element dřevo nesmí ostrá a studená jídla, naopak může kyselé. Vylaďte také svou vnitřní energii podle feng-šuej a kila půjdou dolů.

Prastaré čínské učení feng-šuej radí, jak zhubnutou bez stresu a diet. Stačí podle data narození v čínském horoskopu zjistit, který jste z pěti elementů: dřevo, země, kov, voda, nebo oheň? Své znamení a element najdete v článku: Zhubněte bez drastických diet, pomůže feng-šuej.

Jaké potraviny Vám hubnutí blokují, které ho naopak podpoří a jaký sport je pro Váš element právě ten nejvhodnější napřed zjistí lidé „dřevění", "ohniví"a „zemití“. Na vodu a kov si posvítíme v dalším pokračování, které na stránkách bleskprozeny.cz najdete už zítra.

Dřevo

Element dřeva mají lidé kreativní, sympatičtí, upřednostňující spolupráci před konkurencí. Pokud tedy chcete hubnout s kamarádkou nebo v kolektivu, jste na dobré cestě.

Ničitelé linie

Zapamatujte si, že sladké a tučné potraviny vám úplně zablokují hubnutí. Zapomeňte na kávu, hranolky, chipsy a vepřové maso, jinak se nehnete z místa. Přibíráte také kvůli stresu, z hněvu a pití alkoholu. Pozor, nepropadejte zbytečně smutku, jinak se nadváhy nezbavíte. Vyhýbejte se ostrým jídlům, čerstvé cibuli a česneku, kari, chilli a ostrému kořením. Dochucujte jemnými bylinkami.

Element dřeva by měl jíst kyselé potraviny a cvičit
Autor: Profimedia.cz

Potraviny, které vás postaví na nohy

Jezte ovoce s kyselou chutí, saláty, zeleninu, zelené výhonky a potraviny, které mají zelenou barvu nebo zelená jadérka. Vhodné jsou ocet, čočka, celozrnné obiloviny, zelené fazolky, ovocné a zeleninové šťávy (ale ne vychlazené!), kefíry, čerstvé sýry, kysané zelí, sója, řeřicha. Z mas si vybírejte slepičí a kachní. Pozor na studené Ideální snídaně pro vás je obilná kaše s kompotem, oběd i večeři byste měla mít teplé. Vsaďte na masové vývary se zeleninou. Pokud upravíte jídelníček, během 14 dnů zmizí chutě na sladké. Klíčovou chutí pro „dřevěné lidi“ je kyselá.

Sport

Vyhýbejte se klimatizacím, větrnému prostředí, zbytečnému pohybu venku, „v průvanu přibíráte“. Raději jděte na běhátko do fitness centra a upřednostňujte indoore aktivity. Nejvhodnější je pro vás „lehké ohýbání“: zumba, taj či, jóga, pilates, kick box, cvičení na balonech. Když se zpotíte, dejte si vlažný ovocný čaj. Klíčový bioklimatický faktor: vítr.

Oheň

Pokud vám vládne oheň, budete nejspíš prudká, aktivní, neustále v pohybu, vaše tempo je nadstandardní. Neumíte věci dotahovat do konce a lačníte stále po změně, proto se nebojte neúnavně zkoušet sportovní novinky. Pozor, ohniví lidé snadno podléhají JOJO efektu. Klíčovou chutí pro „ohnivé lidi“ je hořká.

Čím si uškodíte?

Zapomeňte na kávu, zničí vám spánek, soustředěnost a přetíží srdce. Také kakao a červené víno zastaví vaše hubnutí. Zapomeňte na studené potraviny, jako jsou jogurty, zmrzliny nebo ledová káva.

Vyladí vaši energii

Dejte si červené potraviny: třešně, řepa, červené hrozny, paprika, hořké bylinky. Místo piva si objednejte aperitiv: becherovku nebo fernet (prospějí trávení). Vhodná je studená salátová zelenina, zelený čaj, koření jako majoránka, tymián, oregano. Můžete všechny druhy grilovaného masa (beran, jehně, ovce, koza). Do jídelníčku zařaďte kozí sýr a kozí mléko, kurkumu, mák, grep, bezinky. Můžete pít obilnou kávu.

Elementu oheň svědčí zimní sporty a červené potraviny a škodí studená jídla
Autor: profimedia.cz

Sport

Neměla byste dělat extrémně vyčerpávající sporty, protože nadměrně zatěžují srdce. Pozor, vyhýbejte se horku (pokud se odhodláte dát si zápas v plážovém volejbalu, chraňte si hlavu před sluncem!). Vsaďte na zimní sporty: lyžování, bruslení, běžky. Fitness vám asi přijde nezajímavé stejně jako plavání, líbit by se vám ale mohl aerobik, hry: halové sporty, pohyb venku: brusle, kolo, běh.
Zahoďte cigarety, škodí vám ze všech elementů nejvíc. Nechoďte do sauny, ale dejte si lymfatickou masáž, má podobné účinky. Klíčový bioklimatický faktor: voda.

Země

Tito lidé jsou velcí labužníci a potřebují si jídlo užívat, i když hubnou. Ani při redukčním režimu si nenechte vzít radost z jídla, jinak bude vaše snažení marné. Zdobí vás klid a máte ráda svoje jistoty, když si vyberete svůj sport, zůstanete u něj, stejně jako když změníte jídelníček. Klíčovou chutí pro „zemité lidi“ je sladká.

Co vám způsobí problémy

Vaše tělo má sklon k pomalejšímu metabolismu a zadržování vody. Možná už jste se párkrát pustila do drastické diety a nevyplatilo se vám to. Pomůže, když se vyhnete jakýmkoli extrémům. Důsledně dbejte o svůj jídelníček, snídejte (!!!), nejhorší jsou pro vás hladovění a průmyslově zpracované potraviny. Bílý cukr vám bere energii, dávejte si hnědý přírodní. Vyhýbejte se exotickému ovoci, nepijte, když nemáte žízeň. Čokoláda vás „zlikviduje“ únavou, dejte si raději karob.

Pro element země je vhodné všechno jídlo ohřát a zacvičit si ve fitku
Autor: Profimedia.cz

Co vám pomůže

Mějte požitek z jídla. Ovoce a zeleninu jezte tepelně zpracované, studené (hlavně po ránu) vám neprospívá. Hodí se mrkev, brambory, dýně, žluté a hnědé luštěniny, obilí, ovocné a zeleninové šťávy. Protože jste na sladké, jezte oříšky, sušené ovoce, med, müsli tyčinky. A také vařené jablko: sladké a teplé – ideální kombinace pro vás. Skvělé jsou jakékoli polévky, vajíčka a hovězí maso. Dávejte si malé porce masa, jezte domácí vývary a polévky, můžete máslo a kravské mléko. Pamatujte, že všechny potraviny, které jíte, by měly být co nejméně průmyslově či chemicky zpracované. Vracejte se k přírodě!  Klíčový bioklimatický faktor: vlhkost.

Sport

Zapomeňte na plavání a vodní radovánky, ve vlhkém prostředí se snadno nachladíte a budete mít špatnou náladu. Sportujte raději v hale nebo ve fitness, všude, kde je teplo. Hodí se pro vás hot jóga, plážový volejbal a pohyb „na místě“, kdy se nepřemisťujete: aerobik, cycling.

Zítra čtěte: Je vaším elementem voda nebo kov? Už zítra se na našich stránkách dozvíte, co vám hubnutí zbrzdí, které potraviny vám redukci kil usnadní a jaký sport je pro vás nejlepší.

Autor: Olga Poucheová, Kbak