Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zhubla 70 kilo, kvůli dietám bojovala o život

11. února 2011 | 05:00

Lauren byla odjakživa kypřejší dívka. Nikdy jí to ale nějak zvlášť nevadilo. Až když se viděla na fotkách z vlastního plesu, řekla si, že musí zhubnout. Jenže touha po štíhlé linii se jí vymkla z rukou. Zhubla skoro sedmdesát kilogramů a málem zemřela.

Lauren Brudenell z Princes Risborough v Buckinghamshire vážila v roce 2008 v šestnácti letech při výšce 170 centimetrů přes 105 kilogramů. Po dvou letech držení diet vážila jako desetileté dítě - 38 kilogramů! Její matka Tracy (45), otec James (47) a sestra Ellie (16) byli zdrcena. Lauren se ale rozhodla, že svou rodinu nebude trápit a rozhodla se zase přibrat. Stálo ji to velké úsilí, ale dokázala to.

„Nesnášela jsem, jak jsem byla o tolik větší než ostatní. Pak se z toho ale spíše stalo hladovění. Zašla jsem moc daleko, ale nemohla jsem si pomoct,“ vzpomíná dívka, která málem zemřela kvůli touze po štíhlém těle.

Fotky z plesu ji zděsily

„Všimla jsem si, že se dost liším od ostatních dívek, už když jsem byla malá, ale nějak jsem to neřešila. Děti se mi ale začaly posmívat a to mě začalo deprimovat,“ začíná vyprávět Lauren.

„Pak jsem si šla zkoušet šaty na ples a třikrát mi vybrané šaty byly malé. Máma mě ujišťovala, že je to jen tím, že jsem ve vývinu. Jenže pak jsem si ve škole začala všímat toho, že se opravdu liším od ostatních. Nikdo nebyl tak obrovský jako já. Ale moc jsem to zatím neřešila,“ tvrdí dívka.

Časy se ale změnily. „Když jsem změnila školu, začalo to být horší. Děti se mi posmívaly. Kolikrát jsem přišla domů a dlouho plakala. Ptala jsem se mámy, jestli jsem tlustá. Ta mi řekla, že nejsem, ale nevěřila jsem jí,“ vzpomíná Lauren.

Nejhorší zážitky na ni ale teprve čekaly. „Sedla jsem si na lavičku a ta se pode mnou zlomila. Všichni se mi smáli. To bylo hrozné. Na plese jsem se potom bavila jako ostatní, ale cítila jsem se strašně. Jako bych tam nepatřila. Když jsem navíc pak viděla fotografie z plesu, nemohla jsem se na sebe ani podívat,“ vypráví dále dívka.

Po roce zhubla polovinu původní váhy

Nejdřív jedla na žal, pak v srpnu 2008 přestala jíst čokolády a ve finále nejedla už skoro vůbec. „Zlom přišel ze dne na den. Někdy jsem za den snědla jen jednu švestku. Pak jsem jedla večer, ale jen tak, aby mým rodičům nedošlo, že držím dietu. Schovávala jsem jídlo pod stůl a pak ho vyhazovala,“ popisuje Lauren začátky své drsné diety, která ji málem zabila, a pokračuje:

„Máma si ale pak stejně všimla, že hubnu. Řekla jsem jí, že jsem jen přestala jíst nezdravá jídla. Varovala mě, abych byla opatrná a nezhubla moc. Já ale byla posedlá. Chtěla jsem, aby lidé poznali rozdíl. Pokaždé, když jsem zhubla kila, cítila jsem malé vítězství.“

Dopadlo to tak, že po roce zhubla skoro 51 kilogramů! Její maminka už se nevydržela koukat na to, jak se její dcera moří hlady, a vzala ji k praktickému lékaři. Ten jí ale nepomohl, začínající anorexii nepoznal.

„Doktor mi jen řekl, že bych měla trochu přibrat. Místo toho jsem ale stále hubla. Vážila jsem se několikrát denně a můj život se stal bojem s kaloriemi. Máma mě prosila, abych jedla. Dokonce mi schovala váhu. Nedokázala jsem se soustředit na školu a byla mi stále zima, i v létě,“ pokračuje Lauren.

Léčila se kvůli rodině

V červenci roku 2010 už vážila pouhých 38 kilogramů. Její matka Tracy si s ní nevěděla rady a nakonec ji vzala k psychiatrovi. „Mezi mnou a mámou bylo šílené napětí. Viděla jsem na ní, jak trpí. Nechtěla jsem jí více ubližovat, tak jsem přistoupila na léčbu,“ popisuje dnes již opět zdravá dívka, jak se odhodlala se sebou něco dělat.

Nastoupila na léčbu do nemocnice Milton Keynes. Tam začala jíst malé porce šestkrát denně. „Nejdříve jsem nedokázala snést myšlenku, že bych přibrala jen jediné kilo. Nad postel jsem si dala fotky rodiny a pokaždé, když jsem to chtěla vzdát, jsem se na ně podívala, abych si připomněla, proč to dělám. Moje sestra Ellie chtěla, abych přijela na její šestnácté narozeniny, takže jsem musela přibrat natolik, aby mě z nemocnice pustili, což jsem dokázala,“ je na sebe Lauren právem pyšná.

Teď má zdravých 51 kilogramů a je šťastná, že už je z nejhoršího venku. Že málem umřela, si uvědomuje. „Po celou dobu mi byla velkou oporou máma. Byl to tvrdý boj a stále bojuji, ale jsem na cestě k uzdravení,“ uzavírá Lauren.

Autor: mivr, apk