Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Posilování zvětší prsa....a další mýty

22. srpna 2010 | 08:00

Toužíte zdokonalit své tělo cvičením? Pak zapomeňte na nesmysly, které se o dřině v posilovně a ve sportu tradují. Není totiž například pravda, že uběhnutý kilometr spálí víc kalorií než stejná trasa absolvovaná rychlou chůzí. Nedělní Blesk přináší přehled deseti nejproslulejších mýtů o pohybu a cvičení.

Mýtus číslo 1

Pro shazování kil je nejlepší ráno

Pravda

Mnoho lidí si myslí, že po probuzení jejich kila lépe půjdou dolů. To je omyl. Pokud máte chuť po ránu se protáhnout cvičením, pak samozřejmě sportujte. Ale na ručičce váhy se to neprojeví. Tuky se spalují stejně v jakoukoliv dobu během dne.

Mýtus číslo 2

Tukové buňky se cvičením mění ve svaly

Pravda

Tuk se pravidelným pohybem a posilováním na svaly nezmění. Obě tkáně jsou totiž tvořeny dvěma odlišnými typy buněk, proto se navzájem nemohou měnit. A nefunguje to ani naopak. Pokud přestaneme cvičit, svalová tkáň se v tukovou nepromění.

Mýtus číslo 3

Hubení jsou lepší sportovci

Pravda

Když máte postavu stvořenou na předváděcí molo, neznamená to, že budete doma i ve sportu. Žádným výzkumem se souvislost mezi hmotností a lepším výkonem neprokázala. Nadváha ani podváha rozhodně nejsou zdravé. Pro výkon je podle odborníků důležitá vyvážená strava, ale největší roli hrají genetické předpoklady a svalová hmota.

Mýtus číslo 4

Během se spálí více kalorií nežli chůzí při stejné vzdálenosti

Pravda

Skutečnost je taková, že když uběhneme jeden kilometr, nebo jej projdeme pěšky, spálíme stejné množství kalorií. Rozdíl je jen v časovém rozpětí. Za 20 minut totiž uběhneme větší vzdálenost, než kdybychom šli pěšky. Proto při běhu pokoříme více tukových buněk za stejnou dobu.

Mýtus číslo 5

Čím více cvičení, tím lépe

Pravda

Lékaři doporučují sportovat třikrát až pětkrát týdně. Doba cvičení by přitom neměla přesáhnout hodinu a mezitím by měly být přestávky. Pohyb netřeba přehánět, abychom se místo dobrého pocitu nemuseli zbytek týdne léčit ze svalové horečky.

 

Při cvičení s činkami se zlepší proudění krve. Ženám však svaly nadměrně nenarostou
Autor: scom

Mýtus číslo 6

Před cvičením nejíst dvě hodiny

Pravda

Studie dokázaly, že zdravé jídlo před pohybem zvyšuje výkon a urychluje spalování. Za vhodné jídlo se samozřejmě nepovažují hranolky nebo řízečky. A nesmíme se ani přejídat. Správným pokrmem jsou jogurty, tmavé pečivo nebo cereálie.

Mýtus číslo 7

Čím víc potu, tím více tuků se spálí

Pravda

Množství potu není přímo úměrné množství tuku, který spálíme. Je to způsob, jak ochladit organismus. Může však znamenat, že cvičíme tvrdě a spotřebováváme kalorie. Ale každou kapkou potu nezhubneme.

 

Zapomeňte na nesmysly, které se o dřině v posilovně a ve sportu tradují
Autor: scom

Mýtus číslo 8

Speciálními cviky se zvětší prsa

Pravda

Tohle je jeden z největších bludů v posilování. Prsa jsou tvořena hlavně tukem a téměř žádnou svalovinou. Cviky mohou prsa vytvarovat a opticky zvednout, ale ne zvětšit.

Mýtus číslo 9

Když budou ženy cvičit s činkami, budou mít obrovské svaly

Pravda

Něžné pohlaví má jinou stavbu těla než muži a jejich tělo neobsahuje tolik svalů, jako je tomu u mužů. Ženy se bojí, že jim svaly nepřiměřeně narostou. To však není pravda. Při cvičení s činkami se naopak zlepší proudění krve v žilách. A bez steroidů a jiných podpůrných látek svaly nadměrně určitě nenarostou.

Mýtus číslo 10

Lokálním cvičením zlepšíme problémové partie

Pravda

Spalovat tuk jen na určitých místech se rozhodně nedá. Jen geny nám určují, jak a odkud budeme hubnout. Cvičením se spalují kalorie celkově a pohyb pomáhá snížit množství tuku všude. Tím, že budeme provádět specifická cvičení, posílíme pouze určitý sval.

Autor: Katarína Krajčiová, jak