Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vědci zjistili, že za obezitu může gen! + jídelníček na dnešek

Tyto dámy mají určitě dvojitou kopii 'tloustnoucího' genu.
22. ledna 2009 | 06:26

Někteří lidé ho prostě mají v sobě a nic s tím nenadělají. I kdyby se rozkrájeli, pořád budou mít několik kil navíc. Řeč je o genu tloušťky.

Jak zjistil tým mezinárodních vědců, tento gen se v těle člověka »zaručeně« postará o to, že se někomu ukládá mnohem více tuku a že má v průměru o tři kilogramy více než jiní lidé, kteří žijí a stravují se úplně stejně. Tento gen má v sobě zhruba deset procent populace.

Výsledkem je, že když si spočítáte index BMI, v průměru vám vyjde o bod více. Například pro člověka, který měří 1,80 cm a váží 75 kg vychází, že váží o tři kila více, než člověk stejného vzrůstu a váhy, ale bez onoho osudného genu. Gen se nedá nijak odstranit ani odoperovat, jediným východiskem je jíst méně a více sportovat.

Přeperte vrozené dispozice

Nadváhu má minimálně polovina z nás a počet tlouštíků se neustále zvyšuje. Podle obezitologů riziko nadváhy v dospělém věku stoupá s výskytem nadměrné hmotnosti v dětském věku. Dědičnost ovlivňuje například schopnost spalovat základní živiny, zejména tuky. Dědí se však také způsob stravování, sklon k pohybu apod. Dědičnost se podílí také na tom, jak snadné či naopak obtížné je pro člověka zhubnout.

Tyto dámy mají určitě dvojitou kopii 'tloustnoucího' genu.
Autor: scom

"Genetické dispozice existují a ve zhruba 30 procentech se projevují velice závažně a dělají problémy i při léčbě obezity," říká doktorka Marie Hrudková z poradny pro snižování hmotnosti Merrylinka. "Hodně je to o tom, jak člověk k problému s nadbytečnými kily přistupuje, zda má motivaci jej řešit. Potom i přes genetické vlivy se s tím vypořádá. Shodit 5 až 10 procent své hmotnosti by nemusel být velký problém pro nikoho."

Riziková období tloušťky

Zda máte gen způsobující obezitu můžete zatím jen tušit. V každém případě se vyplatí dát si pozor na tzv. riziková období, kdy je pravděpodobnost, že ztloustnete větší než jindy. Jsou to: dospívání (hlavně u dívek), doba těhotenství, menopauza, stop kouření a užívání léků, které mohou hmotnost ovlivňovat. Patří sem také období, kdy přestanete sportovat, dlouhodobé onemocnění, změna zaměstnání či rodinného prostředí, kdy se změní způsob stravování.

Všechno zlé…

Nový objev však otevírá nové možnosti pro budoucnost. Lékaři by mohli už u dětí zjistit, zda mají dědičné předpoklady například k přejídání. Děti s takovou vlohou by se mohly pečlivě sledovat, zjistit jak se stravují, jaký mají celkový způsob života, zda cvičí a pokusit se nevhodný styl života změnit.

Jak se testoval gen obezity

Ke svému zjištění vědci z Oxfordské univerzity a lékařského institutu v Exeteru dospěli na základě analýz vzorků krve více než 38 tisíc lidí. Z testů vyplynulo, že lidé s jednou kopií této genové variace měli o 30 procent vyšší riziko, že budou trpět obezitou. U lidí s dvojí kopií to bylo dokonce 70 procent. Do studie byly zahrnuty převážně vzorky od bělochů z Evropy. Zhruba každý šestý měl v těle dvojici kopií tohoto genu.

Jídelníček na dnešní den: redukční dieta

Přijatá energie za celý den: 5052 kJ = 1203 kcal

Snídaně: Mango 60 g s džemem 20 g a 10 g másla, slunečnicový chléb 40 g (1 080 kJ)

Svačina: Hroznový špíz 80 g se šunkou 40 g a eidam 30 g (826 kJ)

Oběd: Kuřecí steak 120 g s broskví 30 g v sýrovém župánku 20 g, bramborové plátky 100 g olivový olej 5 g (1 498 kJ)

Svačina: Salát Tzatziky – okurka 130 g, česnek 5 g, margarín 10 g, bílý jogurt 100 g koření (479 kJ)

Večeře: Lososový steak 90 g s řeřichovou omáčkou, těstovinové mašličky 40 g (hladká mouka 5 g, polotučné mléko 0,5 dl, šťáva a jemně nastrouhaná kura citrónu 1/2 ks, nasekaná řeřicha 15 g, koření, bíle víno 3 g), parmezán 2 g (1 169 kJ)

Celkem 5 052 kJ

Zdroj: abcDieta.cz

To, čím se bavíte, hodně vypovídá o vaší skutečné povaze.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Sportovní tip

Tanec (intenzívní)

Výdej energie: 1440 kJ/hod

Pokud budete celou hodinu tančit, vydáte ze sebe velké množství energie a ještě se příjemně pobavíte ve společnosti.

+ ideální na dovolených, na soukromých večírcích, nyní v sezóně plesů

- hluk, zakouřené společenské místnosti, konzumace alkoholu

Zítra čtěte: Zdravotní rizika nadváhy a obezity

Autor: Iva Dvořáková, vtk