Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Hubnutí & psychika aneb Tentokrát to dokážete!

Ve stresu zhltnete čokoládu, přes den nejíte a večer se vrhnete na lednici, a když je vám smutno, dáte si dvojitou večeři...
21. ledna 2009 | 09:36

Tělo a psyché jedno jsou. Když si uvědomíte, jak dokonale tento úzce provázaný aparát funguje, mnohem snadněji najdete cestu k celkové harmonii, jejíž součástí je přirozeně štíhlá postava a klid na duši.

Asi jste tím prošla také, podobně jako většina žen: diety, hubnutí a zase přibírání, nekonečné řeči o jídle, vážení se každý den, smělé plány, že teď už to dokážu, a zklamání, že to zase nevyšlo.

Kde je příčina?

Důvody jsou často jasné, skoro průhledné. Ano, přiznáte si, že milujete sladké nebo nedáte dopustit na bůček, že se přejídáte. Ve stresu zhltnete čokoládu, přes den nejíte a večer se vrhnete na lednici, a když je vám smutno, dáte si dvojitou večeři... Říkáte, že vás se to netýká? Že jíte jako vrabec a vaše váha je stále stejná? Tím spíše byste se měla ptát, jak je na tom vaše duše a dietami trápené tělo.

Daniela Lojková
Autor: archiv

Daniela Lojková

Jednatelka společnosti Krásné zdraví, wellness konzultantka (www.krasnezdravi.cz)

Můj vzkaz čtenářkám: "Cestou je: ... hledání,
... uvědomění, ... sebeláska."

"Není vždy nutné odstranit z dosahu jídlo nebo si ho zakázat, někdy je potřeba odstranit impulzy, které k nadměrné konzumaci potravin vedou," říká nutriční terapeutka Daniela Lojková. Zmapovali jsme několik možných situací, v nichž se ženy, které se snaží zhubnout, nacházejí.

Bludný kruh číslo 1 – jídlo a stres

Jak na tom asi jste

- Obvyklým spouštěčem tohoto bludného kruhu je stres, strach – negativní emoce, které vás vyvedou z rovnováhy. Dlouhodobé psychické vypětí vyvolává únavu a tělo instinktivně vyžaduje kompenzaci – dožaduje se příjmu energie. Pokud ji doplníte pouze jídlem, dochází časem k nerovnoměrnosti mezi jejím příjmem a výdejem. Samotná obezita pak vede k rozladěné psychice, a tím se kruh uzavírá...

- Jiným startérem může být změna životního stylu, omezení sportu a pohybové aktivity, nové stravovací návyky.

Aktivní budíček
Autor: Dušan Křístek

Chcete z toho ven? Vytvořte si nový řád!

Je třeba, abyste si jinak nastavila stravovací režim a dopřála svému tělu pravidelný pohyb, který vás bude bavit. Snižte příjem energie a zvyšte její výdej. Nalaďte se na pozitivní strunu, eliminujte stresové situace nebo se na ně připravte tak, abyste je neřešila jídlem. Nenechte se manipulovat obrázky vyhublých modelek, buďte přirozeně štíhlá a nezbavujte se ženských tvarů. Chcete přece vypadat trochu sexy?!

Bludný kruh číslo 2 – JOJO ženy

Jak na tom asi jste

Několik let zkoušíte zhubnout, držíte přísné diety, ničíte své tělo ve fitness centru a jedinou "odměnou" je spolehlivé JOJO. Pokud to trvá už několik let, je možné, že máte nesprávně fungující metabolismus, tělo trpí nedostatkem vitaminů, minerálů a bílkovin. Tento stav obvykle vede k nervozitě, únavě, snížení imunity, výkonu a schopnosti regenerace organismu. Čím jste unavenější, tím větší máte nutkání jíst a čím více jíte, tím více je vám zatěžko jít sportovat. Váha stoupá, psychika jde dolů a jediným "zachráncem" je opět jídlo, do doby, než se pustíte do dalšího bláznivého hubnutí.

Ve stresu zhltnete čokoládu, přes den nejíte a večer se vrhnete na lednici, a když je vám smutno, dáte si dvojitou večeři...
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Chcete z toho ven? Změňte svůj životní styl!

Pojmenujte své symptomy (únava, podrážděnost, snížená kondice, nadváha atd.) a odhalte příčiny svého stavu: dlouhodobý stres, samota, problémy s partnerem, v práci. Pokuste se o normalizaci životního stylu postupným odbouráním jednotlivých problémů na těle i ve svém životě.

Značně by vám pomohla spolupráce s odborníkem, důslednější a cílená práce s výživou, důraz na správnou skladbu potravy a potravinových doplňků. Pravidelný pohybový režim, dostatečný spánek, odpočinek a regenerace. (Pozor: Pokud vás trápí obezita bez zjevné příčiny, obraťte se nejprve na svého lékaře.)

Bludný kruh číslo 3 – Když už nic nefunguje

Jak na tom asi jste

Vaše tělo nereaguje ani na citlivé zásahy do stravovacího a pohybového režimu, nemáte dost vůle držet se plánovaných programů. Nevíte, jak dál, nic nepomáhá...

Existují příjemnější věci než jídlo ...
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Chcete z toho ven? Nastartujte regeneraci!

Vyhledejte odborníky (psychologa, obvodního lékaře, odborníka na hubnutí apod.). Důsledně hledejte příčiny své nadváhy a zaměřte se na jejich postupné odstranění. Pohybový i stravovací režim by měl být zcela individuální, je třeba nastartovat samouzdravovací schopnosti organismu. V pohybovém režimu dbejte hlavně na regeneraci, relaxaci, odpočinek, zkrátka se začněte rozmazlovat..

Zvládněte svoji psychiku ve třech krocích!

1. Krizový krátkodobý plán: Nezajídejte problémy

"Zejména ženy často zajídají špatné pocity: problémy s partnerem, stres v práci, osamění..." říká Daniela Lojková. "Dělají si z jídla svého dobrého kamaráda, kterého mají vždy po ruce, spolehlivě a rychle jim pomáhá najít pocit uspokojení, ale bohužel krátkodobě a falešně. Ve výsledku se problémy prohlubují. Existuje mnoho jiných činností, které pomůžou kritický moment překonat a vyvolat pocity uspokojení místo jídla."

Najděte si náhradní činnost, která ve vás vyvolá uspokojení: vezměte si do ruky svou oblíbenou knihu nebo časopis, dejte si koupel, učte se anglická slovíčka, jděte na procházku, zavolejte kamarádce, nebo zkuste malou relaxaci: pět minut se soustřeďte na svůj dech.

2. Chytrý střednědobý plán: Zmapujte svoje chování a naučte se obranným reakcím

Pište si nejméně týden, co, v jakém množství a za jaké situace jste snědla. Sama nebo s pomocí odborníka najdete kritické momenty a naučte se jich vyvarovat, popřípadě se na ně připravit a naplánovat jejich uspokojivé zvládnutí bez "zajídání".

3. Krásný dlouhodobý plán: Změňte svůj život tak, abyste byla spokojená

Prevence proti stálému boji s kilogramy je jednoznačně spokojený život: uspokojivé partnerství a sexuální život, dostatek vyžití ve společnosti, společné zážitky s přáteli, dobrý pravidelný pohyb a cvičení, další položky si doplňte podle sebe.

Co vám může pomoct

- Omezte alkohol, láme vůli, snižte užívání stimulujících prostředků a pití kávy: v excitovaném stavu těžko zvládáte své emoce.

- Kupte si nějakou knihu o pozitivním myšlení (např. Luis L. Hay: Milujte svůj život);

- Hledejte lásku sama k sobě a ke svému tělu.

- Oklopte se zklidňujícími barvami.

- Po konzultaci s odborníkem využijte harmonizační akupresurní body.

Jste unavená? Konečky prstů přiložte na spánky ve výši očí. Mírně zatlačte na spánky a opisujte malé kruhy.
Autor: Dušan Křístek

Autor: Olga Poucheová