Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

5 lékařů vám poradí, jak se nejlépe zbavit nadváhy

Pro ty, kteří chtějí zhubnout, přinášíme jídelní lístek.
11. ledna 2009 | 16:11

Chcete zhubnout, ale už se trochu ztrácíte v té záplavě diet a zaručených doporučení? Rádi byste věděli, co doopravdy funguje? Blesk si přizval na pomoc lékaře. Co by poradili svým blízkým, sužovaným nadbytečnými kilogramy?

Pět doktorů radí, jak se zbavit nadváhy. Jaká jsou jejich doporučení? Jak zhubnout? Lékaři to vědí nejlépe!

Zeptejte se sebe sama, proč chcete shodit na váze.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

MUDr. Petr Sucharda, CSc.,
primář 3. interní kliniky VFN, Praha

Místo do chléva do fitka!
"Odpověď na otázku, jak natrvalo zhubnout, po mně lidé chtějí už pětadvacet let. Zhubnout chce skoro každý, a většina to i potřebuje. Jakmile má člověk přes břicho víc než metr, cukrovka je za dveřmi a infarkt nedaleko. Nebudu psát, co máte jíst zítra ráno a pozítří večer, to byste asi stejně nedodrželi. Pořád platí, že kdo se chce zbavit sádla, nemůže jíst tuky ve větším množství. Možná nekonzumujete bůček ani chleba se sádlem, ale co salámy, hranolky, tučné sýry? Tam tuku není o mnoho méně. Výhodu má ten, kdo není na sladké. To je druhý největší zdroj nepotřebné energie. A pak ty coly a různé stoprocentní džusy! Nečekám, že budete počítat kalorie, ale pořiďte si brožuru, ve které jsou energetické hodnoty uvedeny. A ne že nebudete jíst ráno vůbec nic! Něco malého snězte, ale jestli to bude v šest nebo v devět, to bych neřešil. Hlavně se musíte hýbat. Kolo, fitko, plavání... Před sto lety byste ráno vyrazili do chléva a pak na pole – to by se to hublo! A važte se, ať vidíte, jak ubýváte na váze. Ale jen jednou týdně, jinak byste se zbytečně nervovali."

Posilování trupu a stehen obr. a
Autor: Michal Protivanský

MUDr. Miroslav Sekot,
psychiatr, Praha

Nejlepší rady jsou nepopulární
"Jsem doktor, který se zabývá poruchami příjmu potravy, léčím mentální anorexii a bulimii. V našem programu jsou ale občas i lidé s nadváhou. V žádném případě vám nedám tip na dietu. Problém s jídlem je dlouhodobý, letitý. Člověk ho chce vyřešit pokud možno rychle, ale jakékoli rychlé řešení může být nebezpečné. Lidem s nadváhou řeknu: Pravidelně jezte, upřednostňujte středomořskou stravu a přiměřeně se pohybujte, váha se postupně urovná. Tato rada bohužel není populární, každý chce radu, jak zhubnout co nejrychleji. Ale náš problém lze vyřešit jen následovně: jíst běžnou stravu, a to pět jídel denně: snídani, svačinu, oběd, svačinu a večeři. Lidé, kteří mají problémy s nadváhou, mají tendenci vynechávat oběd nebo svačinu, ale sní pytlík bonbonů nebo chipsy. To samozřejmě nelze."

Kvůlij ídlu pořádají Sicilané i festivaly.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM, PROFIMEDIA.CZ

MUDr. Filip Hudeček,
ortoped a zakladatel poradny Nutrivia, Brno

Lidské tělo je jako auto
"Moji ortopedičtí pacienti problémy mívají, a velké. Řeším následky obezity a vidím, kam až to může dojít. Nejdřív se jedná o společenský handicap, to nebolí. Přijde vysoký tlak a cukrovka, to také nebolí, a řeší se to léky, takže i na to si pacienti zvyknou. Ale pak přijdou problémy s klouby, začnou otékat kolena a zlobit kyčle. To samozřejmě bolí a pacient si řekne: A teď už musím fakt zhubnout! Neexistuje univerzální rada, jak zhubnout, u každého se problém s nadváhou skrývá jinde: někdo nesnídá, jiný nejí zeleninu, další drží nesmyslné diety, jiný se rozvádí. Příjem energie ve stravě je z různých důvodů vyšší než výdej. Svým ortopedickým pacientům říkám: Obraťte se na poradnu, hubněte s odborníky, ti vám poradí, jak se hýbat a jak změnit jídelníček tak, aby zmizely tuky a zachovaly se svaly. Lidské tělo je neuvěřitelně složité. Sami doma si také nebudete opravovat auto, dáte ho do servisu, že?"

tlusťoch
Autor: Scom

MUDr. Jitka Housová, Ph.D.,
obezitolog a diabetolog, Praha

Na hladovění zapomeňte
"Kdybych měla poradit kamarádce, jak zhubnout, řekla bych jí, ať nevěří reklamám na zaručené léky. Lék za sedm set, slibující, že bude za týden sedm kilogramů dole? Nesmysl. Dále si nepořizovat nejrůznější koktejly, ty jsou na rychlé zhubnutí, nikoli na dlouhodobé užívání. Je třeba srovnat si věci v hlavě a makat. Týden si psát na papírek, co vypijete a sníte. Během dne tu něco uzobnete, tu se napijete coly, a pravdivě to sepište. Potom si nad to sedněte a podívejte se, zda jíte pravidelně pětkrát denně. Pokud se najíte jen večer, je to hlavní chyba. Hladovějící tělo šetří energií a vše si uloží do tukových zásob. Pacienti patřící do druhé skupiny jedí naopak od rána do večera a snědí hodně kalorií, a tak je třeba škrtnout kolem 3000 kJ. Rázem nepřijímají 11 000 kJ, ale 8000. Odepřou si půl litru coly, zákusek, a díky malým omezením hubnou až pět kilo za měsíc. Ovšem pokud jste chronický dietář, který zhubne pět a nabere osm kilo, radím vyhledat dietologa. Kromě toho je důležité začít se hýbat, jinak při hubnutí kůže nepěkně visí."

S naším novým seriálem o zdravém hubnutí vám to teď v létě třeba půjde snáz.
Autor: archiv

MUDr. Zlata Trumpešová,
dietolog, Praha

Snídaně je základ
"Poradila bych začít den vždy snídaní a nehladovět. Jíst pětkrát denně v malých porcích. Dále pak většinu kalorického příjmu přesunout do první poloviny dne, omezit celkovou spotřebu pečiva a ve večerních hodinách jíst pouze zeleninu s potravinou, která má převahu bílkovin. Tedy s kouskem bílého masa, ryby nebo sýra. Rovněž je důležité nezapomínat na tekutiny, převážně neperlivou vodu a zelený čaj. Někdy se stává, že ve chvíli, kdy má člověk hlad, stačí vypít tři deci vody. Skutečně občas platí, že hlad je pouze převlečená žízeň."

Komu nesycená voda nechutná, může ji dochutit mátou, citronovu šťávou, meduňkou a podobně.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Autor: em