Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

15 osvědčených rad, jak zbrzdit hlad

U sacharidů – stejně jako u tuků – si musíte hlídat jejich množství ve svém jídelníčku.
6. ledna 2009 | 13:28

"Mohla bych jíst bez přestávky!", tvrdí jedna moje přítelkyně. Je to i váš případ? Pak je vaše tělo naprogramované na časté a bohaté příděly energie, což nejde příliš dohromady s vaší touhou být štíhlí a fit.

Hledali jsme bezpečné "brzdy" hladu a našli jsme jich patnáct. Některé z nich možná zbrzdí i vás.

Chcete vědět, zda máte nadváhu?

Spočítejte si svůj BMI INDEX.

Kalkulačku najdete zde.


1. Čuchejte, nejezte
Zkrátka jen otevřete sáček vanilinového cukru a položte ho na parapet na sluníčko. V místnosti se rozšíří nádherné vanilkové aroma a zaměstná váš mozek představou tropických dálek. A i když vás to nakonec stejně třeba zláká sníst nějakou tu sladkost, budete mlsat mnohem méně. Důvod je jasný. Hlad zažehná nejen plný žaludek, ale i stav, kdy jsou syté naše čichové buňky.

Autor: Archív

2. Malá Kneippova kúra
Německý farář Kneipp svého času doporučoval vypít každou hodinu čtvrt litru vody s trochou citronové šťávy. On měl zřejmě na mysli dlouhé týdny očistné hladovky, ale tímhle plynulým plněním žaludku podstatně zredukujete i váš zcela "nekresťanský" pocit hladu.
Tekutiny pomáhají vytvářet obranný štít našeho těla, protože dodávají sliznicím vlhkost.
Autor: archiv

3. Pektin zaplní žaludek i střeva
Plný žaludek signalizuje - zatím nic jíst nepotřebuju. Na oklamání žaludku jsou ideální přírodní látky, například pektin. Tato ve vodě rozpustná látka zvětší svůj objem v žaludečním-střevním traktu a postará se tak o příjemný pocit nasycení. Důležité přitom je, abyste pili dostatek nízkokalorických nápojů, jinak to nefunguje! Pektin obsahují například jablka či mrkev, ale existuje i jako prášek, který můžete koupit v lékárnách a prodejnách zdravé výživy.
Chcete si udržet štíhlou linii? Řiďte se našimi radami a změňte své stravovací návyky natrvalo.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

4. Před jídlem švindlujte
15 minut před jídlem vypijte plný hrnek čaje nebo zeleninového vývaru. Teplo se postará o blažený pocit a tekutina naplní žaludek. Ideální je čaj maté. Kromě toho, že zaplní žaludek, obsahuje i látky, které snižují pocit hladu.

Hvězda mezi čaji, zelený čaj je omlazujícím elixírem.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

5. Sušené ovoce místo chipsů a oříšků
Také u vás jsou bramborové chipsy nejoblíbenější večerní pochoutkou? Aby se jejich vysoký obsah tuku (40 g na 100 g čipsov!) neukládal na vašich bocích a stehnech, sáhněte raději po sušeném ovoci. Dopřejte si například meruňky, datle nebo švestky. Postarají se o dlouhotrvající pocit nasycení - a bez tuku.

Nahraďte cukr rozemletým sušeným ovocem.
Autor: archiv

6. Chilli papričky, tabasko
Pro Asiaty je to každodenní záležitost, pro Evropany věc zvyku: pekelně ostře kořeněné pokrmy upřednostňují více muži než ženy. Je však pravda, že kdo není na ostře kořeněná jídla zvyklý, rychle se nasytí. Receptory chuti jsou po jídle na delší čas ztupeny, a tak pocit hladu nepřijde dříve než po několika hodinách. Zkuste si Váš dietní oběd dochutiť chilli papričkami, nebo tabaskem!

Autor: Archív

7. Akupresura na správném místě
Pokud jste už opravdu pološílená hlady, ale zároveň pevně odhodlaná nic nevložit do úst, zkuste akupunkturu. Zatlačte prostředníkem na 20 - 30 sekund na malou prohlubeň mezi nosem a vrchním rtem a efekt by se měl dostavit téměř okamžitě.

8. Šťáva z agáve jako dobrota
Máte chuť na sladké? Určitě máte nízkou hladinu cukru v krvi. Takže rychle vypijte šálek horkého čaje s 1 - 2 lžičky šťávy z agáve (u nás se prodává například v prodejnách biopotravin a zdravé výživy). Šťáva z agáve má vyšší sladivost, takže jí spotřebujete méně než v případě, že byste použili cukr. Obsahuje ovocný cukr, který zabrání dalšímu vylučování inzulinu a zbrzdí tak rostoucí pocit hladu.

9. Pozor na glykemický index
Glykemický index udává, jak ovlivňuje spotřeba cukrů hladinu krevního cukru. Čím má vyšší hodnotu, tím spíše na vás zaútočí další vlna hladu. Proto se nedejte odradit a čtěte na balených potravinách i ty nejmenší písmenka. Budete překvapeni, jak vysoký glykemický index mají některé z nich. Potraviny s nízkým glykemickým indexem jsou například luštěniny, celozrnné výrobky, zelenina a ovoce. Pokud je budete jíst pravidelně, pocit hladu se postupně zmenší.

Tmavý chléb ještě neznamená zdravý chléb!
Autor: Dušan Křístek

10. Návrat řeřichy
Čerstvá řeřicha je zdravým přírodním prostředkem, jak redukovat hlad. Malé lístečky obsahují mnoho stopového prvku chromu, který mimo jiné reguluje i náš pocit nasycení. Na syrové řeřiše si pochutnáte v salátu nebo i na krajíci chleba s máslem či tvarohem. Pokud nemáte rádi řeřichu, dalšími nízkokalorických dodavateli chromu jsou rajčata, salát či houby.

11. A co rajčatová šťáva?
Rajčatovou šťávu byste měli mít vždy doma, protože je jako brzda hladu přímo k nezaplacení: 100 g má pouze 17 kcal a téměř žádný tuk. Rajčatovou šťávu si můžete připravit jako Bloody Mary, jen bez alkoholu. Do šťávy přidejte kostky ledu, trochu citronové šťávy a trochu pepře, a budete syti na několik hodin. Pokud místo ledu přidáte olivový olej, pepř a bazalku, vyrobili jste si výbornou náhradu polévky.

• Nezapomeňte, že doporučená denní dávka čerstvé šťávy je maximálně 250 ml.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

12. Zázračná slova mantry
Mantra je pojem pocházející z indického sanskritu. "Man" znamená myslet a "tra" chránit nebo osvobodit. Myšlením na mantru, opakováním jedné spirituální slabiky, slova či věty se můžeme osvobodit od špatných myšlenek nebo návyků. Přichystejte si vlastní větu (například začátek nějaké písně), na kterou budete neustále myslet, když vás popadne pocit hladu. Brzy zjistíte, že vlastně vůbec nejste hladoví.

13. Ovesné vločky trochu jinak
Smíchejte 3 - 4 polévkové lžíce celozrnných ovesných vloček, 200 ml vody, neslazenou jablečnou šťávu a nechte směs nabobtnat asi 10 minut. Pokud se vám to bude zdát chuťově fádní, můžete si přidat lžičku medu. Polovinu si rezervujte na snídani, zbytek pak na odpoledne. Pocit hladu vás přepadne podstatně později.

Vločky s jablky
Autor: ilustrační foto: SHUTTERSTOCK.COM

14. Zázračná bramborová kaše
Jde "pouze" o skvělý trik před plánovaným velkým jídlem v podobě slavnostní večeře či rodinné události. Půl hodiny před jídlem smíchejte šálek instantního bramborového prášku s vodou a tuhle lehkou bramborovou kaši snězte. Uvidíte, že k večeři si dáte nanejvýš zeleninový salát.

15. Jehla v uchu
Věřte, to, co pomáhá proti kouření, působí i proti hladu: Ušní akupunkturou a výběrem určitých bodů můžete regulovat svůj pocit hladu. Zkušený akupunkturista si s vašimi pocity hladu jistě hravě poradí.

Autor: Archív

Zdroj: Rebecca

Autor: INT, lena
Klíčová slova: dieta;hubnutí;15 rad;tipy;
Diskuse ke článku
.