Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

5 největších dietních omylů

Jak si poradit s náhlým vlčím hladem?
7. ledna 2009 | 09:49

"Podle mě rychle dosáhnu ideální váhy, když nebudu jíst ovoce a používat umělé sladidlo, a místo másla si budu na chléb mazat margarín!" To je jeden z těch největších omylů.

Pro každého, kdo si tohle myslí, bude asi těžké zhubnout kila nabraná o svátcích a dosáhnout vysněné postavy. V téhle větě je totiž úplně všechno špatně!

Čerstvé plody prospějí vaší lini i zdraví
Autor: ilustrační foto: SHUTTERSTOCK.COM

Vše vychází z mylné představy, že konečným cílem ja tzv. ideální váha. Expert na výživu a zdravé stravování Sven-David Müller ve své příručce Turbo-bikiny dieta píše, že pojišťovny v USA vynalezli kvůli životním pojistkám tzv. Broca-Index (výška v cm minus 100 = normální váha). Od výsledku si pak ještě musíte u mužů odečíst 10 procent a u žen pak 15 procent. Pak by vám podle nich měla vyjít vaše ideální hmotnost v kilogramech

ALE:

Takto vypočítaná "ideální" váha není vůbec dobrá pro váš organismus. Většina malých lidí má podle něj totiž nadváhu a vysokých lidí je poměrně málo. Daleko lepší k zjištění vaší ideální hmotnosti je Body-Mass-Index (BMI). Svůj BMI zjistíte jednoduše zde.

Enzymy, které ananas obsahuje, podporují látkovou výměnu a splaování tuků.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM, archiv

A tady jsou další 4 největší dietní omyly:

* Díky hladovění budu štíhlá a zdravá

OMYL!

Dosáhnete úplně opačného efektu. Když totiž nebudete jíst, dojde jen ke ztrátě svalové hmoty, nikoliv tuku, jeho množství v těle se prakticky nezmění.

Výsledek
Díky úbytku svalové hmoty dojde dokonce ke zhoršení celulitidy.
Dietní expert Sven-David Müller říká: "V době půstu trpí hladem celé tělo, což pro organismus představuje obrovský stres. Proto je třeba držet půst jen pod lékařským dohledem."

Archív
Autor: Archív

* Když budu jíst ovoce, ztloustnu

OMYL!

Müller říká: "Ovoce se skládá z 80 procent z vody a ta nemá žádné kalorie. Navíc ovoce neobsahuje žádný tuk." Ztloustnou tedy tím, že denně budete jíst ovoce, je prakticky nemožné. Pokud tedy denně sníte 250 g ovoce, dodáte naopak tělu důležité vitaminy, minerální látky i druhotné rostlinné látky, které váš organismus potřebuje.

Na vánočním stole by nemělo rozhodně chybět ovoce! A v posledních letech nejde jen o tuzemská jablka! Sváteční talíř čím dál častěji zdobí ovoce exotické.
Autor: archiv

* Musím ze svého jídelníčku vyloučit uměla sladidla

OMYL!

Náhradní sladidla vám naopak mohou při hubnutí pomoci, nedodají totiž vašemu tělu téměř žádnou energii, nemají proto vliv na hladinu krevního cukru. Můžete si tak vychutnávat sladkosti bez toho, aniž byste přibrali nějaké to kilo navíc. Jen používáním umělých sladidel však nezhubnete - hlídání kalorií a každodenní pohyb, to je to, co vám pomůže dosáhnout vysněného cíle.

Nízkokalorické sladidlo. Ano či ne?
Autor: Dušan Křístek

* Margarín má méně kalorií než máslo

BOHUŽEL OMYL!

Margarín i máslo jsou složeny z 80 procent z tuků a proto je obsah kalorií totožný. Liší se pouze obsahem mastných kyselin a cholesterolu. Sven-David Müller říká: "Máslo i margarín jsou vhodné na chleba, na pečení jsou nevhodné, protože zbytečně zvyšují počet kalorií v jídle obsažených. Pokud chcete kalorie ušetřit, používejte pouze odtučněné máslo a dietní margarín, ale i ty pouze v malém množství.

Tuky jsou jednou ze základních živin.
Autor: archiv

Autor: INT, lena
Diskuse ke článku
.
Související články