Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Roztomilá boubelatost nebo už nadváha? + dnešní jídelníček

12. ledna 2009 | 05:02

Víte, kolit dětí u nás trpí nadváhou? Poslední výzkumy ukázaly, že je to více než dvacet procent ve věku 6-12 let a mezi třinácti až sedmnáctiletými má 13 % nadměrnou hmotnost.

Většina dětí, hlavně teď v zimě, přijde ze školy domů a sedne k počítači nebo k televizi. K tomu si dá jakou sladkost nebo brambůrky a pohyb omezí pouze na pár kroků po bytě.

Ideální váha
Nadváha předchází obezitě. Dítě, které měří 140 cm by nemělo vážit více než 40 kg. (Od výšky dítěte v cm odečtěte 100 a dostanete horní hranici dětské normální váhy.) Jinak se už dá mluvit o nadváze. Nadváhu nebo obezitu vám na požádání přesně stanoví pediatr, který má potřebné speciální tabulky.

Děti tráví po návratu ze školy nejvíc času u televize a počítače. Pohyb nemají skoro žádný.
Autor: scom

Kde je problém?
Některé silné děti dokonce ani nejedí víc, než jejich štíhlí vrstevníci. Jen mají špatně rozložený příjem potravy během celého dne. "Největší problém je naučit děti snídat," říká primářka Ludmila Vašíčková z poděbradské léčebny, kde se léčí i obézní děti. "Jsou zvyklé ráno chvátat do školy a kolikrát si ani nevezmou svačinu. Pak zhltnou oběd a odpoledne doma u počítače mnohdy až do večera jen jedí."

Chcete vědět, zda máte nadváhu?

Spočítejte si svůj BMI INDEX.

Kalkulačku najdete zde.

4 otázky pro odbornici na výživu

MUDr. Václavu Kunovou

1. Děti musí hubnout jinak než dospělí. Jak?

Děti nesmí v žádném případě držet jednostrannou dietu. Jejich organismus potřebuje dostatek živin pro zdravý růst. Děti dnes dost často mají vysoký příjem energie ze stravy, ale přitom velmi málo potřebných živin. Proto je důležité jim při hubnutí nabízet potraviny bohaté na bílkoviny a zároveň chudší na tuky. Ideální je tvaroh, jogurt, kuřecí, krůtí nebo králičí maso, občas kvůli železu i libové maso hovězí. Ryby by měly být i tučnější z důvodu přísunu omega-3 nenasycených mastných kyselin. Děti však nelze nutit do jídla, které jim nechutná. Výše zmíněné zdroje bílkovin je vhodné doplnit zeleninou, ovšem takovou, které dítě s chutí sní. Často ji stačí lehce ochutit nebo orestovat a je dětmi akceptována.
Dítě by mělo vždy sníst aspoň něco malého k snídani (vyhýbat se slazeným dětským cereáliím) a pak jíst cca po 3 hodinách. K večeři již není nutné dávat pečivo nebo přílohy.

2. Na kolik kJ by se měl snížit denní energetický příjem a pod kolik nejít?

Dítě by mělo jíst tolik, aby hublo přibližně 0,5 kg za týden (výjimečně až 1 kg týdně). Příjem energie by neměl klesnout pod 5 000 kJ. Více než na energii záleží na skladbě, takže dítě s lépe složeným jídelníčkem může zhbnout více při 6 000 kJ/den než to, které jí méně - třeba 5 000 kJ, ale má jídelníček převážně sacharidového typu.

3. Kdy už navštívit odborníka?

Tehdy, když rodiče mají pocit, že vše dělají správně a dítě nehubne. Nebo tehdy, když má potravinové alergie nebo intolerance a smí jíst jen úzké spektrum potravin. Pak je dobré vzhledat odorníka, aby se zabránilo vážným deficitům živin.

4. Které děti ohrožuje obezita nejvíc?

Obezita dětí je způsobena nejen špatnými stravovacími návyky, je dána i nedostatkem pohybu a geneticky. Obézní rodiče mají v 80 % dítě, které se bude s vyšší váhou také potýkat. Aby toto riziko snížili, je třeba, aby celá rodina postupně měnila svůj životní styl i stravovací návyky

Nenechte ho v tom samotné

Dříve nebo později bude vašemu potomkovi nadváha vadit. V dětském kolektivu se může stát terčem posměchů, v pubertě může mít i mindrák.

* Zvyšte pohybovou aktivitu nejen dítěte, ale i vlastní.

* Připravte do lednice ovocný nebo zeleninový salát, aby dítě po návratu ze školy si mohlo "zamlsat".

* Poučte babičky: ty mají tendenci dítěti nápéct, dát mu čokoládu.

* Jídelníček upravte tak, aby se dítě necítilo ošizeno. Využijte zdravou záměnu (tučný sýr za méně tučný, červené maso za drůbež apod.).

Jídelníček na dnešní den: redukční dieta

Přijatá energie za celý den: 6067 kJ = 1444 kcal

Snídaně = 1789 kJ: 50 g eidamu, 100 g dalamánku, 200 ml mléka

Svačina = 150 kJ: 150 g rajče

Oběd = 1733 kJ: Kuřecí prsíčka s ananasem (150 g), bramborová kaše (100 g), paprika (100g)

Svačina = 210 kJ: 100 g kiwi

Večeře = 1985 kJ: Tuňák ve vlastní šťávě (100 g), 100 g tmavého chleba, 150 g rajčat

272462:gallery:true:true

Sportovní tip (vhodný i pro děti)

Jízda na rortopedu

Výdej energie: 2400 kJ za hodinu při 30 km/h

Rotopedy působí blahodárně na krevní oběh, cvičení s nimi rozšiřuje kapacitu plic, spaluje tuky a upravuje krevní tlak. Zlepšuje vitalitu i fyzickou kondici. Začítá se 25 minutovou jízdou, pozdějí aspoň 45 min aspoň 3 x týdně

+ dá se na něm jezdit nezávisle na počasí, neriskujete pád, můžete si při jízdě číst nebo koukat na televizi

-pořizovací náklady, špatné nastavění obtížnosti

Zítra čtěte: Největší dietní mýty a omyly

Autor: Iva Dvořáková