Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Osobní kouč pomůže nastartovat boj s kily + jídelníček na dnešek

Osobní kouč vám pomůže nastartovat boj s kily.
6. ledna 2009 | 05:03

Není to asi váš první hubnoucí pokus, ale tentokrát byste rádi vše dotáhli do zdárného konce a zbavili se nadváhy. Udělejte první krok a obraťte se na specialisty.

Může to být poradce přes výživu, lékař specializující se na obezitologii nebo trenér ve fitku. Záleží jen na tom, koho si vyberete. Nejlepší je doporučení známého, kterému se výrazně shodit opravdu podařilo a váhu si drží.

Poradí i podrží v krizi
Začít zdravě zhubnout není vůbec jednoduché. Proto je velmi vhodná podpora a pomoc někoho, kdo vám celý proces změny co možná nejvíce usnadní a zaměří se na vaši konkrétní situaci. "Osobní poradce při hubnutí je opravdu velká opora," tvrdí Ivana Davidová z IWI sportu. "Máte pocit, že v tom nejste sami, když zhřešíte, můžete se svěřit. A hlavu vám taky nikdo neutrhne, naopak s vámi rozebere situaci a pokusí se poradit, jak krizovou řešit."

Osobní kouč vám pomůže nastartovat boj s kily.
Autor: scom

Kdy se obrátit na dietologa nebo poradce přes výživu:

- Když se potýkáte s nadváhou a stále se vám nedaří zhubnout. Potřebujete pomoc někoho, s kým celý proces hubnutí pohodově zvládnete.

- I když o výživě toho hodně víte, ale pokud jdete nakupovat, vlastně nevíte, jestli je lepší jogurt light nebo ten obyčejný, jestli si raději dát salát s kuřetem nebo celozrnné těstoviny.

- Když nemáte příliš času věnovat se složitému vaření. Potřebujete někoho, kdo vám řekne přesně co a jak jednoduše udělat a přizpůsobí jídelníček vašemu životnímu stylu.

První krok – konzultace
"Na první schůzce s klientem proberu jeho zdravotní stav a ještě předtím ho vyzvu, aby si týden před konzultací zapisoval vše, co snědl, kolik, kdy a co vypil," říká Ivana Davidová. "Z jeho jídelníčku pak jasně vidím, jaké dělá ve stravování chyby. Pak mu přesně na míru naordinuji nový jídelníček a samozřejmě i dostatečnou pohybovou aktivitu." Monika Divišová z Wellnessia centra a dodává: "Délka spolupráce s výživovým poradcem či dietologem záleží na osobní domluvě a na konkrétním záměru hubnoucího. Doporučujeme po první vstupní konzultaci objednat se po 14 dnech, aby se případně upravil jídelníček vzhledem k praktickým možnostem, chuti a dostupnosti."

Všechno něco stojí
Návštěvy u specialistů si musí zájemci většinou platit sami. Ale sáhněte si do svědomí, kolik peněz už jste utratili za zázračné pilulky, přístroje na hubnutí nebo za čaje a koktejly. Ceny se pohybují v řádech stovek za základní konzultace až po tisíce za kompletní redukční program s odborníkem v zádech. Také počítejte s výdaji za pohybové aktivity případně za osobního trenéra. Ale jak říkají sami odborníci, je to investice, která se vyplatí.

Pro ty, kteří chtějí zhubnout, přinášíme jídelní lístek.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Kurzy zabírají
Další možností je přihlásit se do hubnoucích kurzů. Iva Málková ze společnosti STOB, která se redukcí váhy zabývá mnoho let, říká: "V kurzech mají lidé k hubnutí větší motivaci. Nemusí se stydět za nadváhu, protože všichni mají stejný problém. Nyní v lednu kurzy startují ve sto městech České republiky."

Tip Blesku:
Seznam obezitologických poraden v celé republice najdete na www.merrylinka.cz

Jídelníček na dnešní den:

Přijatá energie za celý den: 5180 kJ = 1233 kcal

Snídaně = 1767 kJ šálek čaje, 100 g drůbeží šunky, 100 g dalamánku

Svačina = 223 kJ: 1 nektarinka

Oběd = 1606 kJ: bez polévky, čočka (50 g) s rýží (50 g) a salát (5 g oleje, 20 g cibule, 10 g česneku, 150 g okurky, sůl a pepř)

Svačina = 79 kJ: paprika 100 g

Večeře = 1505 kJ: králík (100 g), špenát (200 g), brambory (200 g), 5 g oleje, 20 g cibule, 10 g česneku

Seefeld je rájem běžkařů.
Autor: OLYMPIAREGION SEEFELD/TirolWerbung, MILOŠ MATULA

Sportovní tip
Jízda na běžkách: volnější tempo
Výdej energie: 2000 kJ za hodinu
Potřebujete: vybavení na běžky

+ používají všechny velké svaly, a protože se běhá v chladném počasí, potřebuje tělo ještě energii na výrobu tepla. Nejúčinnější aerobní cvičení je "bruslení" na běžkách.

- nestabilita mimo stopu, větší investice do vybavení

V příštím díle čtěte: Jste závislí na jídle? Udělejte si test!

Autor: Iva Dvořáková
Klíčová slova: hubnutí;dieta;seriál;
Diskuse ke článku
.