Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nejlevnější dieta? Syrovátka!

Syrovátka? Zaručeně „zázračný“ a levný prášek na hubnutí!
4. září 2009 | 07:38

Zaručeně „zázračný“ a levný prášek na hubnutí! Půl kilogramu stojí jen 40 Kč a dá se koupit v každé lékárně. Je jím obyčejná sušená syrovátka.

Má to ale jeden háček. Pití syrovátky způsobuje totiž vedlejší účinky. Častěji se musí chodit na toaletu. Většině žen to ale vůbec nevadí. U nich rozhoduje cena. A je opravdu nízká.

„Za jiné přípravky na hubnutí se platí tisíce korun. A tohle je skoro zadarmo. A nechutná ani špatně, podobně jako sušené mléko. A s těmi vedlejšími účinky to není tak hrozné,“ popsala Blesku své zkušenosti s pitím syrovátky Jitka Sobotová (34) ze Šťáhlavic u Plzně. „Syrovátka je nízkokalorická a zaplní žaludek. Je pravda, že po tom nikdo nepřibere.

Jitka Sobotová hubne pomocí syrovátkového nápoje
Autor: Blesk - Zbyněk Schnapka

Zdraví škodlivé to rozhodně není,“ říká praktický lékař ze Šťáhlav u Plzně Vlastimil Kulda. Některé ženy jdou s dietou tak daleko, že nic nejí a pijí jen syrovátku, a to třikrát i vícekrát denně. Před takhle drastickou dietou ale varuje lékařka a odborník na výživu Lenka Luhanová z Centra lékařské prevence v Plzně. „Syrovátka sice obsahuje kvalitní mléčnou bílkovinu a vitaminy skupiny B. Nápoj z ní sice zasytí, ale v žádném případě to není přípravek, který by ženy spasil při hubnutí,“ říká doktorka Luhanová. Užívání syrovátky při hubnutí ale lékařka nezavrhuje. „Při jejím užívání musí ale zároveň dojít k úpravě jídelníčku a syrovátku do něho vhodně zakomponovat,“ vysvětila Luhanová.

Dietní nápoje, které můžete koupit na našem trhu
Autor: red


Co je to sušená syrovátka

Vzniká jako vedlejší produkt při výrobě tvarohů nebo sýrů. Obsahuje vitaminy C, E, minerální látky, bílkoviny a některé tělu prospěšné kyseliny. Při vnitřním užití pomáhá odvádět toxické látky z organismu, podporuje činnost ledvin, upravuje metabolismus, zlepšuje látkovou výměnu a napomáhá snižování cholesterolu. Zabraňuje zánětům žaludku a střev. Je nízkokalorická, ideální při snižování nadváhy. Každodenní mytí syrovátkou zlepšuje akné a kožní problémy, napíná pokožku, prokrvuje a vyhlazuje. Reguluje pH, proto se doporučuje jako přísada do koupelí. Při ekzémech a lupence je doporučeno pití i koupele.


UKÁZKOVÝ JÍDELNÍČEK

1. DEN

SNÍDANĚ: 1 ks celozrnného pečiva, lehce namazaný nízkotučným sýrem (30 %)

SVAČINA: ovoce + 1 nápoj syrovátky

OBĚD: 150 g drůbežího masa, příloha rýže

SVAČINA: zelenina

VEČEŘE: zeleninový salát vylepšený nízkotučným sýrem (30 %) + 1 nápoj syrovátky

2. DEN

SNÍDANĚ: cereálie + nízkotučný jogurt + kousek ovoce

SVAČINA: ovoce + 1 nápoj syrovátky

OBĚD: maximálně 100 g libového hovězího plátku, příloha brambory

SVAČINA: nízkotučný jogurt

VEČEŘE: zeleninový salát vylepšený šunkou + 1 nápoj syrovátky

3. DEN

SNÍDANĚ: 1 ks celozrnného pečiva, jeden až dva plátky nízkotučného sýra (30 %)

SVAČINA: zelenina + 1 nápoj syrovátky

OBĚD: maximálně 100 g hodně libového vepřového plátku, příloha nevaječné těstoviny

SVAČINA: ovoce

VEČEŘE: zeleninový salát vylepšený kousky tuňáka + 1 nápoj syrovátky

DALŠÍ DNY: podobné kombinace, k obědu 150 g ryby, k večeři opět zeleninový salát vylepšený kousky masa ( kuřecího, hovězího, vepřového), atd.

Autor: zb, ida