Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

7 kroků proti přejídání vám pomůže zhubnout

Při kvasinkové nemoci je důležité dodržovat přísnou dietu.
14. srpna 2009 | 11:49

Máte pocit, že zbavit se těch několika kil navíc je nedostižitelný cíl? Vůbec to není  tak těžké, jak si myslíte. Stačí jen správně vykročit a kila se rozplynou.

1. Pište si, co cítíte

Především buďte k sobě upřímní! Řekněte si, co které jídlo s vámi dělá. Napište si jídelníček na týden, podrobně si zaznamenávejte, kdy a co jste snědli a jak jste se při tom cítili. Na konci týdne si vše projděte a odpovězte na otázku: Jím tehdy, když se cítím ... hladový? smutný? nervózní? nervózní? Kolikrát jste jedli, ačkoliv jste necítili hlad? Pokud jste pravdivě napsali, že jste zhltli velkou čokoládu, protože jste byli vystresovaní, unavení, nebo vás někdo naštval, pozor! Musíte s tím něco dělat!

2. Promluvte si s kamarádme či kamarádkou

Emocionální přejídání vám může paradoxně i pomoci. Jak? Pokud víte, že balíček sladkostí sníte po každé hádce nebo potom, když jste něco zkazili, máte i recept na nápravu. Promluvte se místo chroupání sladkostí upřímně s přítelem nebo někým blízkým o tom, co vás trápí, co se stalo.

3. Obujte si tenisky

Tím, že do sebe nahážete obsah ledničky, vůbec nic nevyřešíte! Naopak, zamotáváte se tak do začarovaného kruhu přecpávání a výčitek svědomí. Místo toho, když to na vás zase "leze", obujte tenisky a proběhněte se. Pomoci může i kamarád či kamarádka, zavolejte mu nebo jí a jděte alespoň na procházku. Nebo si nalijte minerálku a promluvte si s dětmi. Důležité je nebýt ve slabé chvilce sám a mít někoho alespoň na telefonu. Naučte se jógu nebo jiný způsob relaxace. Otevřete si tak mysl jiným způsobům řešení problémů, než je jídlo.

4. Počkejte si na hlad

Emocionální jedení je špatné i v tom, že člověk ani neví, kdy je skutečně hladový, a jíst proto musí v podstatě stále. Udělejte malý pokus - vydržte nejíst, počkejte, než ucítíte opravdový hlad a kručí vám v žaludku a naučte se, že toto je ten pravý okamžik. Později, když se naučíte pravidelnosti v jídle, ho již cítit nebudete.

5. Změňte své zvyky

Změňte své stereotypy. Vybíráte automaticky, jen co vejdete do obchodu, ořechové oplatky? Nekupujte si je.

6. Zlikvidujte zbytečné kilojouly

Podívejte se do nákupního košíku a vyhoďte z něj všechny prázdné kalorie - sušenky, bonbóny, čokolády, tyčinky, salámy, párky... Udělejte si doma seznam, co opravdu vaše rodina potřebuje, a držte se ho. Řekněte i dětem a manželovi, že košíček se "sladkostmi" už na stole nebude a také v chladničce že budou jiné věci. Mimochodem, můžete tak i ušetřit nějaké ty korunky.

7. Odolejte pokušení

Počítejte s tím, že každý den budete vystaveny různým lákadlům a pokušení. Nezastavujte se v bufetech a nevšímajte si drobných pochutin u pokladny v obchodě. Raději prohoďte několik slov s kamarádkou nebo kolegyní, projděte se nebo si pusťte hudbu. Pomůže vám to zahnat myšlenky na zbytečné doplňování kilojoulů.

Autor: Nový čas pre ženy, lena