Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Účinná dieta proti celulitidě vás zbaví i přebytečných kilogramů

Na pevnost vaší pokožky mají pozitivní vliv také extrakty z moruše, zázvoru a řas.
20. srpna 2009 | 15:01

Kromě pár kil navíc vás trápí i nepříjemná celulitida? Zabijte dvě mouchy jednou ranou! S naší dietou nejen zhubnete, ale hlavně zmírníte projevy celulitidy, která trápí většinu žen.

Celulitida je problém životního stylu a její řešení spočívá ve změně stravy a každodenních návyků. Nenabízíme vám zázračný recept, spíše návod, jak začít boj s celulitidou, a to na všech frontách.

MĚJTE NA PAMĚTI

Pitný režim
Důležitý je dostatečný příjem tekutin - 2,5 až 3 litry denně. Pokud nejste zvyklé dostatečně pít, zvyšujte množství vypité vody postupně, abyste nezatížila ledviny. Kromě čisté vody jsou vhodné ovocné šťávy a detoxikační čaje.

Vitamínová kúra
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Zdravá a vyvážená strava
Nestačí jen vyloučit čokoládu z jídelníčku a čekat, že celulitida sama zmizí. Důležitá je pravidelnost ve stravování. Měla byste omezit spotřebu všech živočišných tuků (máslo, sádlo) a soustředit se na střídání rostlinných olejů lisovaných za studena. Snižte spotřebu masa, nejlépe úplně vynechejte červené maso a střídmě konzumujte maso bílé - ryby a drůbež. Červené maso nahraďte sojovým. Protože podkožní tuk vzniká i z cukru a sladkostí, přestaňte používat bílý cukr a slaďte medem. Místo bílé mouky používejte celozrnnou. Naučte se správně kombinovat potraviny, právě nesprávné kombinace totiž vedou k celulitidě a obezitě. Denně byste měla sníst 500 g syrové zeleniny a čerstvého ovoce, ale nemíchejte je spolu.

Jestliže ráda v kuchyni experimentujete a lákají vás nové chutě, nebojte se vyzkoušet neobvyklé druhy zeleniny.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Pohyb, pohyb a opět pohyb
Pokud opomíjíte pravidelnou pohybovou aktivitu, nahráváte tím celulitidě hned ze dvou důvodů. Podporujete ukládání tuku do zásoby a ve vašem těle neprobíhá dostatečné proudění lymfy, která odvádí z těla zplodiny. Vyberte si tedy vhodnou pohybovou aktivitu, která vás bude bavit, a věnujte se jí alespoň 3-krát týdně. Pořádné se spoťte, tím si zrychlete mikrocirkulaci. Výborně vám poslouží různé aerobní aktivity jako běh, squash, aerobik nebo jízda na kole.

Kolo je báječný dopravní prostředek pro romantické výlety ve dvou.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM, archiv

1. DEN

SNÍDANĚ

1 krajíce celozrnného chleba (80 g), 1 ČL medu (50 g), sklenice nízkotučného mléka

OBĚD

Zeleninový salát
Na kolečka nakrájíme 2 rajčata a 2 oloupanou červenou cibuli. Ochutíme solí, pepřem, 1 PL balzamikového octa a několika kapkami olivového oleje.

Steak s bazalkou
Nadrobno pokrájíme 3 rajčata. Na 1 PL rozpáleného olivovového oleje opékáme krůtí steak 3 až 4 minuty. Přidáme nakrájenou cibuli, rajčata, 10 oliv, hrst nasekaných listů bazalky a podusíme asi 15 minut. Ochutíme mletým pepřem a trochou soli. Jako přílohu podáváme 100 g uvařené přírodní rýže.

VEČEŘE

Salát ze zelí a jablek
Na nudličky nakrájíme 200 g bílého zelí, 2 jablka na kostičky a nastrouháme mrkev. Vše spolu promícháme a posypeme nakrájenou pažitkou. Z 1 ČL bílého vinného octa, 2 prolisovanými stroužků česneku, soli, mletého pepře a 1 PL hořčice typu Dijon připravíme nálev. Salát podáváme s opečenou česnekovou bagetou.

2. DEN

SNÍDANĚ

2 plátky toastového chleba (40 g), panenský olivový olej, 2 koktejlová rajčátka, bylinkový čaj bez cukru

OBĚD

Pestrý salát
Polovinu hlávky ledového salátu omyjeme a nadrobno natrhám. Přidáme 3 překrojená koktejlová rajčata a polijeme nálevem připraveným z 1 PL citronové šťávy, 2 PL olivového oleje, 1 / 2 ČL soli a 1 / 2 ČL mletého pepře.

Losos na grilu
Filety z lososa osolíme, okořeníme a dáme na plech. Posypeme nastrouhanou kůrou z 1 citronu a pokapeme olivovým olejem. Dáme zapéct na 10 minut do trouby. V misce smícháme 50 ml vinného octa, 1 PL kapary, papriku a cibuli nakrájenou nadrobno s 50 ml olivového oleje. Upečené filety přelijeme omáčkou a podáváme s 100 g vařených brambor.

VEČEŘE

Rizoto s cuketou
Pokrájenou cibuli a prolisovaný stroužek česneku orestujeme na olivovém oleji. Přidáme 125 g rýže, osolíme, okořeníme, zalijeme 200 ml zeleninového vývaru a vaříme. Po 10 minutách přidáme pokrájené papriku, na kostičky nakrájené cukety a vaříme ještě dalších 10 minut. Nakonec přimícháme 1 / 2 PL strouhaného parmezánu.

Zdroj: Nový čas pre ženy