Celulitida je problém životního stylu a její řešení spočívá ve změně stravy a každodenních návyků. Nenabízíme vám zázračný recept, spíše návod, jak začít boj s celulitidou, a to na všech frontách.
MĚJTE NA PAMĚTI
Pitný režim
Důležitý je dostatečný příjem tekutin - 2,5 až 3 litry denně. Pokud nejste zvyklé dostatečně pít, zvyšujte množství vypité vody postupně, abyste nezatížila ledviny. Kromě čisté vody jsou vhodné ovocné šťávy a detoxikační čaje.
Zdravá a vyvážená strava
Nestačí jen vyloučit čokoládu z jídelníčku a čekat, že celulitida sama zmizí. Důležitá je pravidelnost ve stravování. Měla byste omezit spotřebu všech živočišných tuků (máslo, sádlo) a soustředit se na střídání rostlinných olejů lisovaných za studena. Snižte spotřebu masa, nejlépe úplně vynechejte červené maso a střídmě konzumujte maso bílé - ryby a drůbež. Červené maso nahraďte sojovým. Protože podkožní tuk vzniká i z cukru a sladkostí, přestaňte používat bílý cukr a slaďte medem. Místo bílé mouky používejte celozrnnou. Naučte se správně kombinovat potraviny, právě nesprávné kombinace totiž vedou k celulitidě a obezitě. Denně byste měla sníst 500 g syrové zeleniny a čerstvého ovoce, ale nemíchejte je spolu.
Pohyb, pohyb a opět pohyb
Pokud opomíjíte pravidelnou pohybovou aktivitu, nahráváte tím celulitidě hned ze dvou důvodů. Podporujete ukládání tuku do zásoby a ve vašem těle neprobíhá dostatečné proudění lymfy, která odvádí z těla zplodiny. Vyberte si tedy vhodnou pohybovou aktivitu, která vás bude bavit, a věnujte se jí alespoň 3-krát týdně. Pořádné se spoťte, tím si zrychlete mikrocirkulaci. Výborně vám poslouží různé aerobní aktivity jako běh, squash, aerobik nebo jízda na kole.
1. DEN
SNÍDANĚ
1 krajíce celozrnného chleba (80 g), 1 ČL medu (50 g), sklenice nízkotučného mléka
OBĚD
Zeleninový salát
Na kolečka nakrájíme 2 rajčata a 2 oloupanou červenou cibuli. Ochutíme solí, pepřem, 1 PL balzamikového octa a několika kapkami olivového oleje.
Steak s bazalkou
Nadrobno pokrájíme 3 rajčata. Na 1 PL rozpáleného olivovového oleje opékáme krůtí steak 3 až 4 minuty. Přidáme nakrájenou cibuli, rajčata, 10 oliv, hrst nasekaných listů bazalky a podusíme asi 15 minut. Ochutíme mletým pepřem a trochou soli. Jako přílohu podáváme 100 g uvařené přírodní rýže.
VEČEŘE
Salát ze zelí a jablek
Na nudličky nakrájíme 200 g bílého zelí, 2 jablka na kostičky a nastrouháme mrkev. Vše spolu promícháme a posypeme nakrájenou pažitkou. Z 1 ČL bílého vinného octa, 2 prolisovanými stroužků česneku, soli, mletého pepře a 1 PL hořčice typu Dijon připravíme nálev. Salát podáváme s opečenou česnekovou bagetou.
2. DEN
SNÍDANĚ
2 plátky toastového chleba (40 g), panenský olivový olej, 2 koktejlová rajčátka, bylinkový čaj bez cukru
OBĚD
Pestrý salát
Polovinu hlávky ledového salátu omyjeme a nadrobno natrhám. Přidáme 3 překrojená koktejlová rajčata a polijeme nálevem připraveným z 1 PL citronové šťávy, 2 PL olivového oleje, 1 / 2 ČL soli a 1 / 2 ČL mletého pepře.
Losos na grilu
Filety z lososa osolíme, okořeníme a dáme na plech. Posypeme nastrouhanou kůrou z 1 citronu a pokapeme olivovým olejem. Dáme zapéct na 10 minut do trouby. V misce smícháme 50 ml vinného octa, 1 PL kapary, papriku a cibuli nakrájenou nadrobno s 50 ml olivového oleje. Upečené filety přelijeme omáčkou a podáváme s 100 g vařených brambor.
VEČEŘE
Rizoto s cuketou
Pokrájenou cibuli a prolisovaný stroužek česneku orestujeme na olivovém oleji. Přidáme 125 g rýže, osolíme, okořeníme, zalijeme 200 ml zeleninového vývaru a vaříme. Po 10 minutách přidáme pokrájené papriku, na kostičky nakrájené cukety a vaříme ještě dalších 10 minut. Nakonec přimícháme 1 / 2 PL strouhaného parmezánu.
Zdroj: Nový čas pre ženy