Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zhubněte 2 kila za 3 dny s naší melounovou dietou

Svěží melounové hubnutí
18. srpna 2009 | 11:30

Meloun je v letním období ideální pro redukci váhy. Doplníte-li ho i jinými vhodnými potravinami, nebudete mít hlad, a navíc si pochutnáte. A kolik zhubnete? Úžasná dvě kila za tři dny!

Když se inspirujete našimi recepty, stane se meloun součástí vašeho denního jídelníčku. Aby dieta měla ty správné účinky, doporučujeme vám naplánovat si alespoň dva melounové dny, kdy se vaší hlavní potravinou stanou právě tyto plody.

Meloun je v letním období ideální pro redukci váhy.
Autor: Michal Protivanský

Zpět do formy
Protože obsahují vysoké procento vody, příjemně vás osvěží a dodají tělu potřebné tekutiny. Podle odrůdy se energetická hodnota melounů ve 100 gramech dužiny pohybuje od 80 do 130 kJ. Díky velkému množství vody (90–93 %) a nízké energetické hodnotě jsou doslova dietní zázrak.

Zdravá zelenina
Myslíte si, že meloun je ovoce? Omyl, tak jako dýně je i meloun tykvovitá zelenina. Důležité však je, že obsahuje množství minerálů a vitaminů, které vaše tělo využije. Kromě céčka je v něm zejména cenný vitamin A, jenž zlepšuje zrak a posiluje imunitu. Meloun vám dodá i skupinu vitaminů B, zinek draslík, železo a vápník.

Jaké známe odrůdy?

I když pro většinu lidí existuje jen červený a žlutý meloun, je jich o mnoho víc.

Vodní
Je červený, má černá jadýrka a zelenou slupku. Právem je králem všech melounů.

Vodní meloun
Autor: Michal Protivanský

Galia
Malý „sympaťák“, který se vejde do ruky. Získá si vás i svou chutí, která připomíná nektarinky.

Galia
Autor: Michal Protivanský

Cantaloupe
Navzdory tomu, že patří mezi nejmenší melouny, má neopakovatelnou sladkou chuť a voní jako ananas.

Cantaloupe
Autor: Michal Protivanský

Honeydew
Už název napovídá, že jde o medový meloun. Jeho dužnina je zelená a kůra zářivě žlutá. Podává se k parmské šunce nebo masu z lososa.

Honeydew
Autor: Michal Protivanský

Piel de Sapo
Náev této odrůdy cukrového melounu znamená v překladu "kůže ropuchy".

Pochutnejte si na nich

Melouny mají vynikající svěží chuť a dají se výborně kombinovat se zeleninou, ovocem, ale i masem a mléčnými výrobky.

Salát s malinovou omáčkou

(4 porce)
Na středně rozpálené pánvi opražte 1 lžíci tykvových jadýrek bez slupky (asi 5 minut) a nechte vychladnout. V míse smíchejte 4 lžíce malinového džemu (bez cukru a zrníček), 1 lžíci balsamikového octa, 2 lžíce citronové šťávy a čtvrt lžičky skořice. Přidejte meloun s oranžovou dužninou, nakrájený na osm částí, 150 g borůvek a všechno promíchejte. Posypejte opraženými jadýrky.
Energetická hodnota 1 porce : 400 kJ

Salát s malinovou omáčkou
Autor: Michal Protivanský

Osvěžující koktejl

(2 porce)
Nakrájejte dužninu ze čtvrtky menšího červeného melounu a spolu se 2 lžičkami rybízového džemu (bez cukru) ji rozmixujte. Přidejte 1 lžíci šťávy z limetky, 1 kelímek jogurtu a znovu mixujte. Nalijte do vysokých sklenic a ozdobte ovocem.
Energetická hodnota 1 porce: 750 kJ

Lahodný koktejl
Autor: Michal Protivanský

Melounová polévka

(4 porce)
Rozčtvrťte žlutý meloun (asi 1,5 kg), oloupejte, vyndejte semínka a nakrájejte ho na větší kusy. Vložte do mixéru, přidejte 100 ml studené vody, 2 lžíce středně silného sherry, 1 lžíci balsamikového octa a 1 lžičku najemno nakrájených lístků čerstvé máty. Všechno rozmixujte. Polévku vlijte do misky, přikryjte a dejte do ledničky na čtyři hodiny. Půl hodiny před podáváním ji vyndejte a nechte odstát na pokojovou teplotu. Servírujte s nakrájeným plátkem parmské šunky.
Energetická hodnota 1 porce: 600 kJ

Autor: připravily: mm, oli