Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Chcete zhubnout? Snídejte!

Připravte si snídani, kterou by vám záviděli i v luxusním hotelu
5. srpna 2009 | 08:50

O tom, že snídaně je dobrý základ pro každý den, už bylo napsáno hodně. Nová studie dokazuje, že snídaně opravdu pomáhá hubnout.

Jestliže chcete zhubnout, nejdůležitějším jídlem dne je pro vás snídaně. Stanice BBC uveřejnila výsledky americké vědecké studie Daniely Jakubowiczové, podle níž nejvíce hubnou ženy, které sní k snídani polovinu své denní kalorické spotřeby.

Během studie bylo sledováno 96 obézních a fyzicky málo aktivních žen. Jedna skupina žen držela dietu s malou snídaní a nízkým obsahem sacharidů. Denně přijímaly pouze 4550 kJ, hlavně bílkoviny a tuky. Jejich snídaně byla nejmenší porcí dne s 1210 kJ a pouze 7g sacharidů. Druhá skupina mohla jíst denně 5200 kJ, hodně bílkovin a sacharidů, ale málo tuků. Snídaně měla 2550 kJ kalorií a 58 g sacharidů.

Za čtyři měsíce zhubly ženy z první skupiny průměrně 12 kg a ženy z druhé skupiny jenom 10 kg. Po osmi měsících ale první skupina nabrala 8 kg zpátky, zatímco druhá skupina ještě zhubla průměrně o dalších 7kg! Doktorka Jakubowiczová tvrdí, že ženy, které vydatně snídaly, neměly během dne tak velký hlad, jako ty, které snídaly málo. Diety s nízkým obsahem sacharidů vám pomohou zhubnout rychle, ale po čase vedou ke zpomalení metabolismu a návratu k původní váze. Velká snídaně vás zasytí a díky konzumaci vlákniny a ovoce je i zdravější.

Autor: len, ČTK