Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tyhle oční příznaky nikdy neignorujte! Mohou být známkou vážnější nemoci

  • 26. srpna 2018 | 06:00

    Ruku na srdce. Kolik pozornosti věnujete svým očím? Chodíte pravidelně k očnímu lékaři na kontrolu zraku? Nebo oči sledujete jen tehdy, když se zvednete od televize, protože potřebujete na toaletu a uvědomíte si, že vás oči pálí a máte je červené? Měli byste jim věnovat větší pozornost, a těmto zvláštním příznakům zejména. Můžou signalizovat něco vážnějšího, třeba mrtvici nebo rakovinu.

  • Vidíte pavučinky a záblesky světla

    Autor: iStock

    Máte-li pocit, že máte před očima pavučinky, nemusíte se moc strachovat. V zadní části oční bulvy se nachází sklivec, který má konzistenci vaječného bílku. Stárnutím se tohle „želé“ stává tekutější a svrašťuje se, takže můžete vidět létající mušky, pavučinky či záblesky světla. Zaleží ale i na vašem věku. Pokud vám ještě není třicet a trpíte těmito příznaky, na vině můžou být krátkozrakost nebo šedý zákal. Vyhledejte lékaře, abyste měli jistotu. Záblesky světla také neignorujte, může to být známka porušení sítnice.

     

  • Máte pocit, že vaše oči hoří

    Autor: iStock

    Viníkem můžou být podráždění nebo zánět, říká oftalmolog Sayoko Moroi z oční kliniky v Michiganu. Svědění a pálení bývají typickým příznakem takzvané blefaritidy, což je zánět okrajů víček. Příčinou bývá blokáda meibomských žlázek na vnitřní straně víčka, například důsledkem infekce nebo nadprodukce lipidů.

    Obvykle se v léčbě používají antibiotické mastičky a je nutná striktní oční hygiena. Nesmíte se samozřejmě líčit ani chodit do bazénu. Jiným důvodem pálení může být fotokeratitida, pokud byly vaše oči vystaveny příliš UV záření na slunci nebo v soláriu. Tenhle stav většinou odezní sám, někdy jsou nutné oční kapky.

  • Vaše oči jsou extrémně červené nebo suché

    Autor: iStock

    Máte-li oči opravdu hodně červené, je to známka toho, že je oko podrážděné a krevní cévy v něm se rozšířily. Může to být způsobeno řadou věcí – chemickou dráždivou látkou, která je obsažená například v cibuli, nebo alergickou reakcí. Nemá náhodou vaše sousedka kočku, na kterou máte alergii, a neseděla zrovna u vás v obýváku?

    Pokud je oko suché, většinou to souvisí s nedostatečným omýváním povrchu oka. Syndrom suchého oka je poměrně častý, není to nic příjemného a ve finále může dojít k poškození očního povrchu. Potíže způsobuje snížená schopnost oka tvořit slzy, ale třeba i pobyt v prašném prostředí. Častěji suché oči trápí ženy, zejména v menopauze.

     

  • Skvrny v oku

    Autor: iStock

    Pokud máte nějakou skvrnku v oku od narození, nemá smysl se tím trápit. Jestli se vám ale skvrnka objevila zničehonic, raději zajděte k očnímu lékaři. Žluté skvrny v bělmu poukazují na přetížení jater či žlučníkovou koliku. Pigmentové skvrny (mohou to být žluté, červené, oranžové nebo černé tečky) vznikají často jako reakce organismu na jedy, těžké kovy, léky nebo drogy.

    Bílé skvrnky na duhovce signalizují přemíru stresu, takže byste měli zvolnit. Můžou být ale taky známkou zánětu. Tmavé skvrny na duhovce jsou výstrahou, že v těle něco nepracuje tak, jak má.

  • Vidíte dvojitě

    Autor: iStock

    Vidíte náhle dvojitě? Na nic nečekejte a běžte k lékaři. Mezi časté příčiny dvojitého vidění patří nejen šedý zákal, roztroušená skleróza, ale také cévní mozková příhoda. V posledním případě ho většinou člověk registruje jen při pohledu v určitém směru, jinak vidí normálně. Dvojité vidění může poukazovat taky na mozkové nádory. V lepším případě jde „jen“ o nesprávnou funkci očních svalů, a na to pomůžou brýle. Problém lze řešit i operací.

     

     

Autor: aši
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...